Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Θράκης: Πτώση 40% στα κέρδη εξαμήνου

Στο β' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης συνεχίστηκε η θετική πορεία του κλάδου της Συσκευασίας η οποία σε επίπεδο Ομίλου δεν αντιστάθμισε την αρνητική πορεία του κλάδου των Τεχνικών Υφασμάτων

Πλαστικά Θράκης: Πτώση 40% στα κέρδη εξαμήνου

Πτώση 40% κατέγραψαν τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Πλαστικά Θράκης το α' εξάμηνο της χρήσης, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ μειωμένος κατά 1,4% ήταν ο κύκλος εργασιών, στα 133,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, στο β' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης συνεχίστηκε η θετική πορεία του κλάδου της Συσκευασίας η οποία σε επίπεδο Ομίλου δεν αντιστάθμισε την αρνητική πορεία του κλάδου των Τεχνικών Υφασμάτων, δεδομένου ότι η ζήτηση για τα προϊόντα του εν λόγω κλάδου εξακολούθησε να είναι μειωμένη τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στην Αμερικάνικη αγορά. Κατά συνέπεια στο α' εξάμηνο του 2013 οι ενοποιημένες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με το πολύ καλό αντίστοιχο εξάμηνο του 2012 και τα περιθώρια κέρδους συμπιέστηκαν, ωστόσο τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης κινήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2011. Η κεφαλαιακή βάση του Ομίλου παρέμεινε ισχυρή και ο Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

Η εταιρεία συνοψίζει τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του φετινού εξαμήνου:

-Αύξηση του όγκου πωλήσεων στον κλάδο της Συσκευασίας κατά 17,4% λόγω της περαιτέρω αύξησης του μεριδίου στις υφιστάμενες αγορές αλλά και της επέκτασης σε νέες αγορές, τόσο προϊόντικά όσο και γεωγραφικά

-Μείωση του όγκου πωλήσεων των Τεχνικών Υφασμάτων (-11,3%) λόγω της μειωμένης ζήτησης κυρίως στον τομέα των γεωσυνθετικών τόσο στην Αμερικάνικη όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά, λόγω της επιβράδυνσης των δημοσίων επενδύσεων. Επίσης στην Ευρωπαϊκή αγορά οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες για παρατεταμένο διάστημα ήταν άλλος ένας λόγος ο οποίος επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις των τεχνικών υφασμάτων.

-Περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου Μικτού Κέρδους στον Κλάδο της Συσκευασίας λόγω της αύξησης των πωλήσεων και της συγκράτησης των δαπανών παραγωγής

Στον Κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων η πτώση του όγκου πωλήσεων και η δυσκολία μετακύλησης της αύξησης των τιμών των α' υλών οδήγησε σε σημαντική συμπίεση του Περιθωρίου Μικτού Κέρδους.

Ως απόρροια των ανωτέρω τα βασικά μεγέθη του Ομίλου Πλαστικά Θράκης για το α' εξάμηνο του 2013 σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν ως εξής:

• Ενοπ. Κύκλος Εργασιών: €133,6 εκ. σε σχέση με € 135,5 εκ πέρυσι (-1,4% )
• Μικτά Κέρδη €24,7 εκ. σε σχέση με € 26,8 εκ πέρυσι (-7,7%)
• Ενοπ. EBITDA: €10,6 εκ. σε σχέση με € 14,6 εκ. πέρυσι ( -27,0% )
• Ενοπ. ΚΠΦ: € 4,4 εκ σε σχέση με € 6,6 εκ πέρυσι (-33,3% )
• Ενοπ. ΚΜΦ&ΔΜ: € 2,8 εκ.. σε σχέση με € 4,6 εκ. πέρυσι (-40,0% )

Στις 30.06.2013 ο Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε € 40,7 εκ. και ο δείκτης Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός προς Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 0,4.

Αναφορικά με την πορεία των αποτελεσμάτων στο β' εξάμηνο της τρέχουσας σε επίπεδο Ομίλου οι πωλήσεις στο τρίτο τρίμηνο του 2013 κινούνται στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, παρά το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή αγορά η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μειωμένη. Για το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης τα κέρδη ακολουθούν την πτωτική τάση των δυο προηγούμενων τριμήνων του 2013 σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2012. Το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον διεθνώς και η αβεβαιότητα καθιστούν αδύνατη τη διαμόρφωση ασφαλών εκτιμήσεων και προβλέψεων για την πορεία και την εξέλιξη των αποτελεσμάτων του Ομίλου για το σύνολο της χρήσης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v