Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιntralot: Έχασε το «χρυσωρυχείο» της Ρουμανίας

Αυστριακή εταιρία επικράτησε σε διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν πέντε υποψήφιοι ανάδοχοι, με αποτέλεσμα να συνάψει σύμβαση 15τούς διάρκειας για την προμήθεια 10.000 τερματικών βιντεολόττο.

Ιntralot: Έχασε το «χρυσωρυχείο» της Ρουμανίας

Στην αυστριακή Novomatic κατέληξε πρόσφατα ο διαγωνισμός για τα βιντεολόττο της κρατικής λοταρίας της Ρουμανίας, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της ιδίας. Πρόκειται για αντικείμενο το οποίο επί 10 χρόνια είχε αναλάβει η ελληνική Intralot, σε κοινοπραξία με την Intracom και τη θυγατρική της Intralot, LOTROM, με εξαιρετικά επικερδείς όρους.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η απώλεια των εσόδων αυτής της σύμβασης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά της Intralot, ακριβώς επειδή ήταν πολύ κερδοφόρα. Η κοινοπραξία λάμβανε το 70% των μικτών κερδών σε ετήσια βάση, ποσό που σύμφωνα με πληροφορίες από ρουμανικές πηγές ανερχόταν σε πάνω απο 40 εκατ. ευρώ ετησίως, τα τελευταία χρόνια.

Εντούτοις, από την πλευρά της Intralot δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση ή ανακοίνωση για το θέμα, παρότι έχουν περάσει περίπου 20 ημέρες, με αποτέλεσμα να περάσει ως τώρα απαρατήρητο από την αγορά.

Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο αυτού του έργου οι ελληνικές εταιρίες φέρονται να ενεπλάκησαν, με βάση δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου, σε σκάνδαλο για το οποίο δεν φαίνεται ως τώρα να έχει κατάληξη η έρευνα στη γειτονική χώρα, με κατηγορίες για φοροδιαφυγή και παράτυπη εγκατάσταση «κουλοχέρηδων», αντί μηχανών βιντεολόττο, προς την κρατική λοταρία, υπόθεση που έχει καταγράψει αναλυτικά το Euro2day.gr

Σε κάθε περίπτωση, το συμβόλαιο για τα βιντεολόττο -που είχε συναφθεί με απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό- προέβλεπε ότι η ελληνική πλευρά λάμβανε ως πληρωμή το 80% των μικτών κερδών για τα πρώτα τρία χρόνια, το 75% για τα επόμενα τρία και το 70% τα υπόλοιπα χρόνια ως την ολοκλήρωση της δεκαετίας. Σημειώνεται σχετικά ότι η Novomatic ανέλαβε τα νέα βιντεολόττο με αμοιβή 50% των καθαρών κερδών, μετά δηλαδή την αφαίρεση των δαπανών.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις, η αυστριακή εταιρία επικράτησε σε διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν πέντε υποψήφιοι ανάδοχοι, με αποτέλεσμα να συνάψει σύμβαση 15τούς διάρκειας για την προμήθεια 10.000 τερματικών βιντεολόττο (VLTs) καθώς και για το σχετικό σύστημα αριθμολαχείων και βιντεολόττο, συμπεριλαμβανομένου και ενός συστήματος τζάκποτ, υπηρεσιών συντήρησης, ανταλλακτικών, logistics κ.λπ.

Όλα τα ανωτέρω θα λάβουν χώρα εντός συνόρων και σε τοποθεσίες που προβλέπονται από τη Loteria Romana. Σύμφωνα με τους όρους, τα καθαρά έσοδα (μετά την αφαίρεση των δαπανών) θα πρέπει να κατανέμονται μεταξύ των εταίρων σε ισόποση βάση, ήτοι σε ποσοστά 50/50.
Η συμφωνία, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, προβλέπει επίσης ότι το σύστημα των βιντεολόττο πρόκειται να υλοποιηθεί εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και ότι η εγκατάσταση των VLTs θα διασφαλίζεται με τραπεζική εγγύηση ύψους 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής, η Loteria Romana θα λάβει ελάχιστη εγγύηση εσόδων ύψους 75 εκατ. ευρώ. Η έναρξη της λειτουργίας των νέων συστημάτων προβλέπεται να γίνει την 1η Δεκεμβρίου 2013.


Γ.Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v