Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τέσσερα σχήματα πέρασαν τον πήχη

Ποιοι ξένοι επενδυτές πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουν το ΤΧΣ και οι σύμβουλοι πώλησης. To πιεστικό χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου εντός Ιανουαρίου. Γιατί απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

Eurobank: Τέσσερα σχήματα πέρασαν τον πήχη

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον ο τρόπος με τον οποίο θα τρέξει το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της Eurobank καθώς η διερεύνηση ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με τέσσερα σχήματα να περνούν στην επόμενη φάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή, ως βασικοί επενδυτές (anchor investors), στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, εξέφρασαν πάνω από 14 σχήματα. Μόνο τέσσερα, όμως, φέρονται διατεθειμένα να βάλουν πάνω από 750 εκατ. ευρώ έκαστο στη διαδικασία, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, και ως εκ τούτου πληρούν τα κριτήρια που έθεσαν το ΤΧΣ και οι σύμβουλοι πώλησης.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι και το private equity Apollo, το οποίο κατέθεσε εκδήλωση ενδιαφέροντος μόνο του, καθώς και η Fairfax, που συμμετέχει σε ομάδα επενδυτών. Στον αντίποδα, στα τέσσερα ενδιαφερόμενα σχήματα δεν συμμετέχει τελικώς το Eaglevale, το οποίο αποσύρθηκε.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη του οικονομικού ελέγχου (due diligence), ώστε να ακολουθήσει εν συνεχεία η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Ωστόσο, τον... ρυθμό με τον οποίο θα τρέξει το εγχείρημα θα το καθορίσει η κυβέρνηση. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, στόχος του ΤΧΣ και της διοίκησης της Eurobank είναι η αύξηση κεφαλαίου να διενεργηθεί εντός του Ιανουαρίου, ώστε να μη χρειαστεί να επικαιροποιηθεί το ενημερωτικό δελτίο με τα στοιχεία οικονομικών καταστάσεων έτους, γεγονός που θα μεταθέσει τη διενέργειά της τον Απρίλιο του 2014.

Για να είναι εφικτός ο παραπάνω στόχος θα πρέπει ως τις 20 Δεκεμβρίου ή το αργότερο ως το τέλος του μήνα να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση που να τροποποιεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ΤΧΣ έχει τεθεί το αίτημα η νομοθετική ρύθμιση να περιλαμβάνει και την παροχή κάλυψης στα μέλη του ΤΧΣ που θα αποφασίσουν τη διάθεση μετοχών της Eurobank κάτω από την τιμή κτήσης του Ταμείου. Αίτημα με το οποίο, όμως, φέρεται να διαφωνεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v