Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H «επόμενη μέρα» για την Inform Λύκος

Τι κρύβει η κίνηση του βασικού μετόχου της εταιρίας να προτείνει την εξαγορά από τον ίδιο του 100% της δραστηριότητας των καρτών έναντι 40 εκατ. ευρώ. Οι συνέπειες για τη μητρική αν προχωρήσει το «deal».

H «επόμενη μέρα» για την Inform Λύκος

Σε δεύτερη κίνηση-έκπληξη προς τους μετόχους μειοψηφίας της Inform Λύκος προχωρεί φέτος ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, δρομολογώντας νέες εξελίξεις σε ότι αφορά τον εισηγμένο Όμιλο και τις προοπτικές του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Inform Λύκος δραστηριοποιείται σε δύο τομείς: Πρώτον, στην έντυπη πληροφορική-εκτυπώσεις με μονάδες σε Ελλάδα και Ρουμανία και δεύτερον στην παραγωγή και προσωποποίηση καρτών με έδρα την Αυστρία και φορέα υλοποίησης το όχημα της Austria Card.

Κατά τα τελευταία χρόνια, η δραστηριότητα των καρτών (που αθροιστικά αποκτήθηκε έναντι περίπου 40 εκατ. ευρώ) ήταν αυτή που έφερνε τα κέρδη και τις θετικές ταμειακές ροές, ενώ επίσης ήταν και αυτή που υποσχόταν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον.

Το Δεκέμβριο του 2013 ο βασικός μέτοχος και πρόεδρος της εισηγμένης κ. Νικόλαος Λύκος ανακοίνωσε την πρόθεσή του για απόσυρση της εταιρείας από το ταμπλό του ΧΑ, δίδοντας στη μειοψηφία δύο επιλογές: Πρώτον, την πώληση των μετοχών της έναντι 1,5 ευρώ ανά τεμάχιο (αποτίμηση Ομίλου στα 30,86 εκατ. ευρώ) και δεύτερον την ανταλλαγή των μετοχών της με άλλες μετοχές ξένης εταιρείας, η οποία θα επεδίωκε την είσοδό της σε χρηματιστήριο του εξωτερικού.

Τελικά, η κίνηση του βασικού μετόχου δεν έπεισε τους μετόχους μειοψηφίας, (υποστηρίχτηκε από πολλούς ότι το προσφερόμενο τίμημα ήταν ιδιαίτερα χαμηλό) με αποτέλεσμα η δημόσια πρόταση που «έτρεξε» μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο να αποβεί άκαρπη.

Και ενώ ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης κ. Νικόλαος Λύκος είχε δηλώσει στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης του Ιουνίου ότι δεν προτίθεται να προβεί σε νέα δημόσια πρόταση, προχώρησε χθες σε νέα κίνηση-έκπληξη: Συγκαλεί τη γενική συνέλευση των μετόχων, προτείνοντας να αγοράσει ο ίδιος το 100% της δραστηριότητας των καρτών έναντι 40 εκατ. ευρώ.

Η «επόμενη μέρα»

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη κίνηση:

• Η μητρική εταιρεία θα αυξήσει την καθαρή της θέση, καθώς θα εισπράξει 40 εκατ. ευρώ, όταν η δραστηριότητα των καρτών είναι αποτιμημένη στα βιβλία της μόλις προς 12,9 εκατ. ευρώ.

• H μητρική εταιρεία, ενισχυόμενη με τα 40 εκατ. ευρώ, θα διαθέτει (με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου) θετικό καθαρό ταμείο γύρω στα 15 εκατ. ευρώ, καθώς τα διαθέσιμά της θα υπολείπονται ελαφρά των 41 εκατ. ευρώ και το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων θα ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ.

• Η εισηγμένη θα απολέσει το δυναμικότερο και πλέον κομμάτι των εργασιών της.

Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2014, ο Όμιλος σημείωσε λειτουργικά κέρδη (αποτελέσματα προ φόρων και τόκων, EBIT) 882 χιλιάδων, εκ των οποίων 631 χιλ. προήλθαν από τη δραστηριότητα που θα απομείνει στον Όμιλο, 869 χιλ. από τη δραστηριότητα που προτείνεται να πουληθεί, ενώ καταγράφηκε και ένα αρνητικό μέγεθος 617 χιλ. ευρώ που δεν μπορούσε να ταξινομηθεί σε κάποια από τις δύο δραστηριότητες.

Η υποδοχή της είδησης δεν φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά την τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ (πιθανόν να συμβάλει σε αυτό η περιορισμένη εμπορευσιμότητα του τίτλου) ενώ δεν έλειψαν κάποιες πρώτες διαμαρτυρίες, άλλες εκ των οποίων θεωρούν το τίμημα των 40 εκατ. ευρώ ως χαμηλό και άλλες αναρωτιούνται για το πώς μπορεί ολόκληρη η Inform Λύκος να αποτιμάται στην περυσινή δημόσια πρόταση 31 εκατ. ευρώ και μόνο ένα κομμάτι της (η Austria Cards) να αποτιμάται φέτος προς 40 εκατ. ευρώ.

Στα ζητήματα αυτά, η διοίκηση της εταιρείας θα απαντήσει προφανώς στα πλαίσια της επικείμενης γενικής συνέλευσης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Νικόλαος Λύκος κατέχει πάνω από τα 2/3 του συνόλου των μετοχών (70,9%) της εισηγμένης, οπότε ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της κας Όλγας Λύκου (8,5%), μπορεί να «περάσει» από τη γενική συνέλευση την όποια απόφασή του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ζητούμενο αποτελεί η στάση των λοιπών μετόχων και το αποτέλεσμα της έκθεσης αποτίμησης του «ανεξάρτητου εκτιμητή» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v