Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aegean: Βάζει στο στόχαστρο τα... κάστρα της Turkish Airlines

Μια σειρά πτήσεις σε σχεδόν... εξωτικούς προορισμούς όπως η Τεχεράνη και το Ριάντ περιλαμβάνει το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Aegean για το 2015. Διατήρηση της παρουσίας στη ρωσική αγορά παρά τις δυσκολίες.

Aegean: Βάζει στο στόχαστρο τα... κάστρα της Turkish Airlines

Άνοιγμα σε αγορές που τα τελευταία χρόνια νέμεται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα η Turkish Airlines, ο εθνικός αερομεταφορέας της γειτονικής Τουρκίας, επιχειρεί η Aegean Airlines.

Η ελληνική αεροπορική εταιρεία, η οποία μετά τη συνένωσή της με την Olympic Air βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της ιστορία της, επιτυγχάνοντας τις υψηλότερες επιδόσεις, με την έναρξη της θερινής περιόδου του 2015 θα κάνει άνοιγμα σε νέες, προκλητικές αλλά και δύσκολες αγορές.

Το νέο της πρόγραμμα για το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς που ανακοινώθηκε χθες από τη διοίκησή της στο Ηράκλειο της Κρήτης, (αεροδρόμιο το οποίο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική βάση με 1.350.000 επιβάτες τη χρονιά που διανύουμε), περιλαμβάνει περαιτέρω διεύρυνση της δραστηριότητας στην αγορά του εξωτερικού.

Από τις νέες συνδέσεις που ανακοινώθηκαν ξεχωρίζουν κυρίως οι πτήσεις που προγραμματίζεται να δρομολογηθούν προς την πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, και λιγότερο η πτήση προς το Ερεβάν της Αρμενίας.

Η τουρκική κυριαρχία

Πρόκειται για αγορές στις οποίες τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί η Turkish Airlines. Η τουρκική εταιρεία έχει καταφέρει να γιγαντώσει τα μεγέθη της και έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον υπολογίσιμους παίκτες των αερομεταφορών διεθνώς. Μέρος της επιτυχημένης στρατηγικής των Τούρκων σχεδιάζει να αντιγράψει η Aegean Airlines διαβλέποντας σημαντικές προοπτικές επιτυχίας.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η τουρκική εταιρεία, η οποία φέτος αναμένει ότι θα έχει τζίρο άνω των 7 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος της επιτυχίας της το οφείλει στο ότι ως αερομεταφορέας τρίτης χώρας, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει προνόμια που για τις εταιρείες που λειτουργούν υπό την αυστηρή αντιμονοπωλιακή πολιτική της Ε.Ε. είναι αδιανόητα.

Ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης κατά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα δρομολόγια είναι εκ των πραγμάτων δύσκολα. Ωστόσο υπάρχουν οι δυνατότητες να εξελιχθούν σε επιτυχημένα, αφού μπορούν να λειτουργήσουν όχι τόσο για ταξίδια με τελικό προορισμό την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά κυρίως για την κάλυψη των αναγκών επιβατών που θέλουν να ταξιδέψουν σε τρίτους προορισμούς του δικτύου της Aegean ή του συνασπισμού της Star Alliance, μέρος του οποίου αποτελεί η ελληνική εταιρεία.

Επιπλέον άνοιγμα κυρίως σε ασιατικούς προορισμούς θα κάνει η Aegean Airlines με πτήσεις κοινού κωδικού με την αραβική Etihad.

Επιμονή στη ρωσική αγορά

Παράλληλα, η Aegean εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει την παρουσία της στη ρωσική αγορά, όπου τα τελευταία χρόνια έχει χτίσει ισχυρή θέση. Παρά τις αρνητικές εξελίξεις με τα κανόνια μεγάλου αριθμού tour operators και την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. που προκαλεί η εμπλοκή στην Ουκρανία, η διοίκηση της ελληνικής αεροπορικής στοχεύει στο να διατηρήσει όλες τις συνδέσεις που έχει ανοίξει στη συγκεκριμένη χώρα. Ωστόσο, ανάλογα με τις εξελίξεις δεν αποκλείεται να υπάρξουν επιμέρους τροποποιήσεις στις συχνότητες προκειμένου αυτές να ανταποκρίνονται στη ζήτηση.

Στο δίκτυο πτήσεων της Aegean για το 2015 προστίθενται συνολικά 10 νέες χώρες (Ολλανδία, Μάλτα, Κουβέιτ, Φινλανδία, Σαουδική Αραβία, Εσθονία, Νορβηγία, Ιράν, Αρμενία, Κροατία) και 16 διεθνείς προορισμοί (Ελσίνκι, Τουλούζη, Ντοβίλ, Μετς, Νάπολη, Πίζα, Μάλτα, Άμστερνταμ, Κουβέιτ, Πάφος, Ριάντ, Ταλίν, Όσλο, Τεχεράνη, Ντουμπρόβνικ, Ερεβάν). Ταυτόχρονα αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των προορισμών και η συχνότητα των δρομολογίων σε χώρες που είναι από τις πλέον σημαντικές πηγές του ελληνικού τουρισμού όπως Γαλλία, Ιταλία Ελβετία, Αγγλία και Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v