Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Με ΤΣΜΕΔΕ προχωρά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Την έναρξη της διαδικασίας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκρίνει το Δ.Σ. της Attica Bank. Καλύπτει τα δικαιώματά του το ΤΣΜΕΔΕ, δικαίωμα για συμμετοχή στους ξένους επενδυτές. Σήμερα η κρίσιμη Γενική Συνέλευση.

Attica Bank: Με ΤΣΜΕΔΕ προχωρά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα, με το ΤΣΜΕΔΕ να καλύπτει πλήρως τα δικαιώματά του. 

Σημειώνεται ότι το ΤΣΜΕΔΕ κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. 

Η διοίκησή της, στη συμπληρωματική έκθεση του Δ.Σ. αναφέρει ότι οι επαφές με τα ξένα funds συνεχίζονται, ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί. Όμως, κατά τη διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα δοθεί η δυνατότητα στους ξένους επενδυτές, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετάσχουν. 

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη η τρίτη κατά σειρά συνέχιση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Attica, κατά τη διάρκεια της οποίας, η διοίκηση θα καταθέσει την πρότασή της για έναρξη της διαδικασίας, με την ολική κάλυψη των δικαιωμάτων του ΤΣΜΕΔΕ.

Όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, η διοίκηση της τράπεζας κρίνει ότι στην παρούσα φάση αρκούν τα κεφάλαια που θα βάλει το ΤΣΜΕΔΕ προκειμένου να μην διαταραχθεί η κεφαλαιακή θέση του ομίλου.  

Το Δ.Σ. της Attica Bank μεταξύ άλλων επισημαίνει στη συμπληρωματική έκθεση ότι πλέον ενδείκνυται η λήψη των αποφάσεων των µετόχων για να δροµολογηθεί η αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου, λαµβάνοντας υπόψη την πάροδο ικανού χρόνου µέχρι σήµερα και την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στη συμπληρωματική έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank:

Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας Αττικής συνέταξε και δηµοσίευσε την από 5-9-2014 Έκθεσή για την Αύξηση του Κοινού Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας µε καταβολή µετρητών και την έκδοση νέων, κοινών, ονοµαστικών µετοχών, καθώς και κατ' εφαρµογή του αρ. 13 παρ. 10 κ.ν.2190/1920 για τον περιορισµό του δικαιώµατος προτίµησης, προς την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Κατόπιν της αναβολής, λόγω έλλειψης απαιτούµενης απαρτίας, κατά την αρχική Έκτακτη Γ.Σ. της 30ής-9-2014, οι εργασίες της Α' Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης της 13ης-10-2014 διακόπηκαν διαδοχικά στη συνέχεια, µε απόφαση των µετόχων για τις συνεδριάσεις της 10ης-11-2014 και 10ης-12-2014, προκειµένου να παρασχεθεί περισσότερος χρόνος για την πρόοδο των επαφών που λαµβάνουν χώρα µε τη συνδροµή οµάδας χρηµατοοικονοµικών συµβούλων της Τράπεζας µε αλλοδαπά επενδυτικά κεφάλαια, µε στόχο την επίτευξη οριστικού και δεσµευτικού ενδιαφέροντος εκ µέρους των επενδυτικών κεφαλαίων για τη συµµετοχή τους στην αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και την κατάρτιση σχετικής συµφωνίας µε στρατηγικό(ούς) επενδυτή(ές).

Παρά τις ανωτέρω διαδοχικές αναβολές, η ως άνω διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και οι σχετικές επαφές µε ενδιαφερόµενους επενδυτές και συµβούλους συνεχίζονται.

Ωστόσο, λαµβάνοντας υπόψη την πάροδο ικανού χρόνου µέχρι σήµερα και την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Tράπεζας, σύµφωνα και µε τις οδηγίες της εποπτικής αρχής, χωρίς άλλη καθυστέρηση και προς το συµφέρον της Τράπεζας, το ∆.Σ. κρίνει ότι πλέον ενδείκνυται η λήψη των αποφάσεων των µετόχων για να δροµολογηθεί η αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου.

Εν όψει των ανωτέρω, κρίνεται ότι δεν τίθεται πλέον ζήτηµα περιορισµού του δικαιώµατος προτίµησης των υφιστάµενων κοινών µετόχων, αλλά µπορεί να αποφασιστεί αύξηση µετοχικού κεφαλαίου µε παροχή πλήρους δικαιώµατος προτίµησης στους υφιστάµενους µετόχους, όπως προβλέπει ο νόµος, τροποποιούµενης ως προς το σηµείο αυτό ειδικώς της από 5-9-2014 Εκθέσεως και εισηγήσεως του ∆.Σ. προς το σώµα της Συνέλευσης. Βεβαίως, κατά την υλοποίηση της αύξησης µετοχικού κεφαλαίου θα παρασχεθεί η δυνατότητα συµµετοχής και στους δυνητικούς τελικώς ενδιαφερόµενους στρατηγικούς ή άλλους ιδιώτες επενδυτές να συµµετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας, µέσω της διαδικασίας διάθεσης αδιάθετων µετοχών της αύξησης, που πραγµατοποιείται ελεύθερα κατά την κρίση του ∆.Σ., όπως προβλέπει ο νόµος.

Λαµβανοµένων υπόψη των ανωτέρω, ως προς τους ακριβείς οικονοµικούς όρους της αύξησης µετοχικού κεφαλαίου, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο εισηγείται προς τη Γενική Συνέλευση την αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας έως ευρώ 388.904.697,30 (ονοµαστική αύξηση), µέσω της έκδοσης νέων, άυλων, κοινών, ονοµαστικών, µετά ψήφου µετοχών της Τράπεζας ονοµαστικής αξίας € 0,35 έκαστη (στο εξής, οι Νέες Μετοχές).

Εννοείται ότι η αύξηση προτείνεται να αποφασιστεί, αφού προηγουµένως ληφθεί απόφαση των µετόχων ως προς τις προγραµµατιζόµενες εταιρικές πράξεις reverse split, ως ακολούθως προτείνονται, ήτοι µετά την αύξηση της ονοµαστικής αξίας υφιστάµενων κοινών µετοχών από €0,30 σε € 4,800000004589810 µε συνένωσή τους σε αναλογία 16 υφιστάµενες προς 1 νέα µετοχή, και µετά τη µείωση του µετοχικού κεφαλαίου κατά Ευρώ 290.861.496,60, µε εκ νέου µείωση της ονοµαστικής αξίας των υφιστάµενων κοινών µετοχών από €4,800000004589810 σε € 0,35 µε σκοπό το συµψηφισµό σωρευτικών ζηµιών σύµφωνα µε το άρθρο 4 του κ.ν. 2190/1920. Μέσω της αύξησης θα αντληθούν κεφάλαια κατ' ελάχιστον € 433.350.948,42 (χρηµατικά κεφάλαια - συµπεριλαµβανοµένου τυχόν ποσού υπέρ το άρτιο).

Για τον ορισµό της Τιµής ∆ιάθεσης των Νέων Μετοχών προτείνεται να εξουσιοδοτηθεί να λάβει απόφαση το ∆ιοικητικό Συµβούλιο, σύµφωνα µε το άρθρο 13 παρ. 6 Κ.Ν. 2190/1920. Η Τιµή ∆ιάθεσης θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές που θα αναλάβουν Νέες Μετοχές συµµετέχοντας στην Αύξηση. Σε περίπτωση µερικής κάλυψης της αύξησης το µετοχικό κεφάλαιο θα µπορεί να αυξάνεται µέχρι το ποσό της κάλυψης κατά το άρθρο 13α παρ. 1 Κ.Ν. 2190/1920.

Η Αύξηση που αφορά στην κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας προτείνεται να καλυφθεί αποκλειστικά µε µετρητά. Οι Νέες Μετοχές θα διατεθούν µε δικαίωµα προτίµησης υπέρ των υφιστάµενων κοινών µετόχων της µε αναλογία 17 νέες προς 1 παλαιά µετοχή. Ειδικότερα, µε δικαίωµα προτίµησης προτείνεται να εκδοθούν και να διατεθούν 1.111.156.278,00 νέες κοινές ονοµαστικές µετά ψήφου µετοχές ονοµαστικής αξίας € 0,35. Η χρονική περίοδος άσκησης των δικαιωµάτων προτίµησης για την απόκτηση κοινών µετοχών θα διαρκέσει δέκα πέντε (15) ηµέρες.

∆ικαίωµα προτίµησης στην αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου θα έχουν όσοι αναφέρονται αναλυτικά στην από 5-9-2014 Έκθεση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου. Ως εκ τούτου δεν τίθεται πλέον ζήτηµα και λόγοι περιορισµού του ∆ικαιώµατος Προτίµησης των υφιστάµενων κοινών µετόχων στην αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου. Προτείνεται η Γενική Συνέλευση να εξουσιοδοτήσει το ∆ιοικητικό Συµβούλιο για να ρυθµίζει κάθε άλλο θέµα σχετικό µε την αύξηση κεφαλαίου, διάθεση των νεοεκδιδόµενων µετοχών, καθώς και να συνεχίσει τη διαδικασία επαφών µε ενδιαφερόµενους στρατηγικό/-ούς επενδυτή/-ές, ώστε να εκδηλώσουν οριστικό ενδιαφέρον για συµµετοχή στην αύξηση κεφαλαίου µέσω της απόκτησης τυχόν αδιάθετων µετοχών.

Η παρούσα Έκθεση συντάσσεται σε συµπλήρωση της από 5-9-2014 Έκθεσης του ∆ιοικητικού Συµβουλίου (µε την οποία αποτελεί ενιαίο όλο), για να υποβληθεί στη µετά διακοπή Α΄ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της 10ης ∆εκεµβρίου 2014 ή σε οποιαδήποτε τυχόν άλλη συνεδρίαση αυτής, επαναληπτική ή µετά διακοπή ή αναβολή, κατ’ εφαρµογή των άρθρων 9 παρ. 1 του ν. 3016/2002, των αρ. 4.1.4.1.1. και 4.1.4.1.2. του Κανονισµού του Χρηµατιστηρίου Αθηνών για την Αύξηση του Κοινού Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v