Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GSBG (ΕΛΓΕΚΑ): Δύσκολοι καιροί για προμηθευτές Private Label

Υπερδιπλασιασμό των εξαγωγών της σε σχέση με το 2013 πέτυχε η εταιρεία, η οποία ωστόσο είδε πωλήσεις, αποτελέσματα και EBITDA να υποχωρούν αισθητά. Πού εστιάζει για το 2015.

GSBG (ΕΛΓΕΚΑ): Δύσκολοι καιροί για προμηθευτές Private Label

Την οικονομική ύφεση που συνεχίζει να πλήττει το καλάθι της νοικοκυράς και κατ' επέκταση τον ευρύτερο κλάδο της «εμπορίας τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών» ακόμη και τις πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, αποτυπώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της G.S.B.G., θυγατρικής της ΕΛΓΕΚΑ.

Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο τροφίμων όπως ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά, μπισκότα, γκοφρέτες, κέικ, γλυκίσματα, πίτες, παγωτά, ζύμες, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και καθημερινής συντήρησης νοικοκυριού (κατά κύριο λόγω ιδιωτικής ετικέτας-private label), "είδε" πέρυσι τον τζίρο της να μειώνεται κατά 6,9%, τα λειτουργικά κέρδη της να υποχωρούν κατά 57,75% και να εμφανίζει ζημιές έναντι κερδών.

Παρ' όλα αυτά κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τις εξαγωγές της σε σχέση με το 2013, γεγονός που της επέτρεψε να βελτιώσει τη μικτή κερδοφορία της από τα 1,409 εκατ. ευρώ το 2013 στα 1,417 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Συγκεκριμένα ο τζίρος της υποχώρησε πέρυσι στα 12,225 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 1.272,30 ευρώ έναντι κερδών 127.465,85 ευρώ το 2013.

Τα μετά από φόρους αποτελέσματά της διαμορφώθηκαν σε ζημίες 41.065,09 ευρώ έναντι κερδών 66.072,73 ευρώ, ενώ τα ΕΒΙΤDΑ περιορίστηκαν στα 99.518,51 ευρώ έναντι 207.739,63 ευρώ γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας.

Για την τρέχουσα χρήση η στόχευση είναι να διευρύνει το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά εμπορευόμενη περισσότερους κωδικούς προϊόντων και παράλληλα να αναζητήσει την επίτευξη νέων συνεργασιών - συνεργιών για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της στον χώρο ανάπτυξης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας («private label»).

Παράλληλα, θα εντείνει τις προσπάθειές της για περαιτέρω διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού, στοιχείο που θα της επιτρέψει, όπως εκτιμά η διοίκησή της, να ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά της μεγέθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v