Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eλαστρον: Αμυντικές κινήσεις κόντρα στο... σενάριο Grexit

Η εισηγμένη εταιρεία ξεκίνησε τη φετινή χρονιά αυξάνοντας πωλήσεις και διευρύνοντας μερίδια αγοράς, ενισχύοντας παράλληλα τις άμυνές της ακόμη και έναντι ενός ενδεχομένου εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Eλαστρον: Αμυντικές κινήσεις κόντρα στο... σενάριο Grexit

Σειρά αμυντικών κινήσεων με στόχο την προστασία των κεφαλαίων της εταιρείας και τον περιορισμό του κινδύνου ακόμη και στο σενάριο ενός Grexit έχει δρομολογήσει η Έλαστρον, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης κ. Αθανάσιο Καλπίνη.

Μιλώντας χθες στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ο CEO της εταιρείας σημείωσε πως ενώ η αγορά υποχωρεί φέτος κατά 4%-5%, η Έλαστρoν ανέβασε τις πωλήσεις της κατά 25% στο πρώτο τρίμηνο, είχε ένα καλό πεντάμηνο, ενώ τον Ιούνιο έχουν αρχίσει τα πράγματα να στριμώχνονται.

Όπως ανέφερε, «η ζήτηση του κλάδου έχει υποχωρήσει κατά 70% σε σχέση με το υψηλό του 2008, ωστόσο η Έλαστρoν έχοντας υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια μπορεί να κερδίζει μερίδια αγοράς έναντι του ανταγωνισμού που σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζει έντονα προβλήματα ρευστότητας ή/και αρνητικά ίδια κεφάλαια. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της συντηρητικής πολιτικής που ασκήσαμε κατά τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει δώσει έμφαση στις εξαγωγές οι οποίες φέτος κυμαίνονται γύρω στο 12%-13% των συνολικών πωλήσεων, με το στόχο για το 2016 το ποσοστό αυτό να υπερβεί το 20%. Προς την κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει και η νέα επένδυση που ολοκληρώθηκε μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, αφήνοντας παράλληλα διαθέσιμο προς πώληση το ακίνητο που διαθέτει η εταιρεία στον Σκαραμαγκά. Οι εξαγωγές βέβαια γίνονται με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους σε σύγκριση με τις εγχώριες πωλήσεις λόγω του μεταφορικού κόστους, ωστόσο οι εισπράξεις είναι εξασφαλισμένες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καλπίνης σημείωσε ότι η εταιρεία προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου Grexit, έχει προχωρήσει σε αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων χάλυβα από αυτές που χρειάζεται, καθώς ο σίδηρος αποτιμάται σε διεθνείς τιμές και δεν συνδέεται με το τοπικό νόμισμα κάθε χώρας.

Επιπλέον, η Έλαστρoν συνεχίζει να υιοθετεί πολιτικές περικοπής δαπανών, έχει περιορίσει σημαντικά τις ημέρες πίστωσης που δίνει στους πελάτες της, ενώ παράλληλα έχει ασφαλισμένες κατά 85%-90% τα υπόλοιπα των πελατών της. Παρόλα αυτά βέβαια, η διοίκηση θεωρεί πως αναμφίβολα θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες σε ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο.

Το project στον αγροτικό τομέα

Σε ότι αφορά το φωτοβολταϊκό πάρκο λειτουργεί με κερδοφορία, ενώ το αγροτικό project «τρέχει» με ικανοποιητικό EBITDA (γύρω στο 18%) χωρίς όμως μέχρι σήμερα να μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα του Ομίλου.

Η Έλαστρoν πάντως έχει ήδη ξεκινήσει τη δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος με στόχο η καλλιεργούμενη έκταση να ανεβεί στα 80-90 στρέμματα και έτσι να ξεκινήσει η προσπάθεια για εξαγωγές (ελπίζεται πως κάτι τέτοιο θα γίνει το 2016).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v