Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Συμφωνία για εισαγωγές ηλεκτρικού από Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ

Εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τα βόρεια σύνορα με μέση τιμή 0,0425 ευρώ η κιλοβατώρα, συμφώνησε η ΔΕΗ με 14 εταιρείες traders. Οι τιμές των εισαγωγών σε σύγκριση με τις τιμές στην εγχώρια αγορά και τις τιμές σε Γερμανία και Γαλλία.

ΔΕΗ: Συμφωνία για εισαγωγές ηλεκτρικού από Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ

Κατά μέσο όρο με 42,5 ευρώ θα αγοράζει η ΔΕΗ το 2016 τη μεγαβατώρα που θα εισάγει από τα βόρεια σύνορα (Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ).

Συγκεκριμένα, η ΔEΗ για το 2016 συμφώνησε με 14 εταιρείες να εισαγάγει από τις βόρειες διασυνδέσεις της χώρας 2.029.104 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής αξίας 86,24 εκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση το προϋπολογισμένο ποσό που ενέκρινε η ΔEΗ, προκύπτει μέση τιμή μεγαβατώρας 42,5 ευρώ, όταν τον Νοέμβριο η μέση οριακή τιμή στο Σύστημα διαμορφώθηκε στα 49,5 ευρώ και η μέση οριακή τιμή αποκλίσεων (μετά την εκκαθάριση) στα 52,47 ευρώ.

Βεβαίως οι παραπάνω τιμές δεν συγκρίνονται με τις πολύ υψηλότερες με τις οποίες η ΔEΗ χρεώνει την εγχώρια βιομηχανία και αυτός είναι ένας λόγος που οι αντιδράσεις της βιομηχανίας συνεχίζονται, ενώ οι περισσότερες δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις. Πάντως, προκειμένου να υπάρξει μέτρο σύγκρισης των τιμών αυτών με τις τιμές που ισχύουν στις κύριες παραγωγούς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για φορτία βάσης (κυρίως βιομηχανία), θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαφορά είναι τεράστια. Συγκεκριμένα, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για αυτή την εβδομάδα κλείστηκαν στη Γερμανία στα επίπεδα των 26,5 ευρώ η μεγαβατώρα (χαμηλότερα από ό,τι το 2003) ενώ στη Γαλλία ήταν ακριβότερα, δηλαδή 33,1 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά τώρα στις εισαγωγές που θα πραγματοποιήσει η ΔEΗ, αυτές αφορούν ισχύ ίση με 215 μεγαβάτ και συνολικά 2.029.104 μεγαβατώρες. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο περίπου 25% των συνολικών εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές το 2014 ανήλθαν σε 8.819.000 μεγαβατώρες και το 11μηνο του 2015 σε 9.025.000 μεγαβατώρες, καλύπτοντας το 17,5% και το 19,26% της ζήτησης για τις δύο χρονικές περιόδους.

Οι εταιρείες από τις οποίες θα αγοράζει ενέργεια η ΔEΗ είναι οι: EFG, EDISON, ELPETRA, PROENTRA, FREEPOINT, EDS, LE TRADING, CEZ, ALPIQ, SEE POWER TRADING, EFT, PETROL, GREEN και GEN-I. Επίσης, μέρος των εισαγωγών αυτών που αντιστοιχεί σε ισχύ 100 μεγαβάτ θα διακινηθεί από τη Βουλγαρία με τη μεσολάβηση της εμπορικής θυγατρικής που έχει συστήσει η ΔEΗ στη Βουλγαρία, «PPC Bulgaria». Το μικτό περιθώριο κέρδους της τελευταίας για τη διαμεσολάβηση θα ανέλθει σε 175.680 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v