Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: «Στα σκαριά» νέα συμφωνία στο Ιράν

Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στα αποτελέσματα του 2015, δήλωσε σε αναλυτές ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος. Πώς επηρέασε η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Οι προοπτικές για το 2016 και οι πηγές ανησυχίας.

Μυτιληναίος: «Στα σκαριά» νέα συμφωνία στο Ιράν

Για τα αποτελέσματα του 2015 και τις προοπτικές του 2016 ενημέρωσε χθες ειδικούς της αγοράς και αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Όπως αναφέρει στο ημερήσιο ενημερωτικό της δελτίο η Beta Securities, ο κ. Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρουσίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:

-Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στα αποτελέσματα του 2015. Τα αποτελέσματα της ΜΕΤΚΑ και της Protergia ήταν ισχυρά το δ' τρίμηνο, ενώ υπήρξε επιβράδυνση στην Αλουμίνιον όπως αναμενόταν, λόγω των χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων. Τα καθαρά αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με το guidance της διοίκησης της εταιρείας.

-Υπάρχει αισιοδοξία για το ανταγωνιστικό κόστος της Αλουμίνιον μετά την αναδιάρθρωση. Η διοίκηση της Μυτιληναίος σημείωσε πως κατέληξε σε 3ετή συμφωνία με το συνδικάτο των εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα.

-H Protergia αύξησε το μερίδιό της στη λιανική αγορά και στοχεύει σε μείωση του χρέους της. Για τη ΜΕΤΚΑ η χρονιά ήταν δύσκολη, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί μια νέα συμφωνία στο Ιράν. Οι επενδύσεις στα αιολικά πάρκα συνεχίζουν.

-Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές του 2016, ο όμιλος αναμένεται να συμφωνήσει σε μακροπρόθεσμα ευνοϊκές τιμές για το φυσικό αέριο. Παράλληλα, τονίστηκε πως το ελληνικό ρίσκο παραμένει πηγή ανησυχίας για τον όμιλο.

Η Alpha Finance από την πλευρά της σημειώνει πως ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε πως η σημαντικότερη εξέλιξη για το 2016 θα είναι η συμφωνία για την μακροπρόθεσμη χρέωση ηλεκτρισμού της Αλουμίνιον. Επίσης, τόνισε τη σημασία της χαμηλής τιμής φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σε γενικές γραμμές, η διοίκηση της εταιρείας είχε μια συντηρητική προσέγγιση για το τρέχον έτος, δεδομένων των ρίσκων και της αστάθειας στις αγορές εμπορευμάτων, σημειώνει η Beta Securities.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή θεωρεί πως το βασικό σενάριο για φέτος είναι μια επανάληψη των στοιχείων του 2015, αφού ο περιορισμός του κόστους θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια και ως εκ τούτου θα διατηρήσει την κερδοφορία στα ίδια επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v