Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό το πρώτο τρίμηνο για το Ιασώ

Αγώνας δρόμου από τη διοίκηση του Ομίλου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα «βερεσέδια» δημοσίου-ΕΟΠΥΥ και από την εφαρμογή των rebate και claw back. Ανοδικό το πρώτο τρίμηνο, με βάση τα προσωρινά στοιχεία. Οι αποφάσεις της ΓΣ.

Ανοδικό το πρώτο τρίμηνο για το Ιασώ

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημείωσε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ο Όμιλος ΙΑΣΩ, καθώς με βάση προσωρινά αποτελέσματα (χωρίς προβλέψεις και απομειώσεις) εμφανίζει άνοδο εσόδων κατά 2,1%, EBITDA κατά 14,3% (στα 9,1 εκατ. ευρώ) και προ φόρων κερδών κατά 24,8% (στα 4,4 εκατ. ευρώ).

Η βελτίωση αυτή οφείλεται σε αύξηση τόσο των εισαγωγών, όσο και του αριθμού των εξωτερικών ασθενών (+14,1% και +11,6% για τη μητρική εταιρεία).

Ο πρόεδρος του ΙΑΣΩ κ. Γιώργος Σταματίου ανέφερε κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Παρασκευής, ότι η πορεία του 2015 θα αποτελούσε έτος-σταθμό για τις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου, αν δεν υπήρχαν οι επιβαρύνσεις από το rebate και το claw back που έχει επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ.

Οι φετινοί στόχοι του ΙΑΣΩ πέρα από την αύξηση του αριθμού των ασθενών επικεντρώνονται στην αύξηση των συνεργαζόμενων γιατρών, στη σύναψη νέων συμβολαίων (γίνονται διαπραγματεύσεις με ΑΤΕ και Allianz) ή διεύρυνση παλαιότερων με ασφαλιστικές εταιρείες, στη μείωση του λειτουργικού κόστους, στην επαναδιαπραγμάτευση με προμηθευτές με στόχο τα χαμηλότερα τιμήματα, στην ταμειακή ρευστότητα και φυσικά στη συμβολή του Ομίλου στην προώθηση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου, ο πρόεδρος του ΙΑΣΩ σημείωσε πως όχι μόνο δεν θα διανεμηθεί μέρισμα αλλά ίσως τεθεί σε κάποια μελλοντική στιγμή και το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. «Φοβάμαι μην κληθούμε να κάνουμε και αύξηση κεφαλαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταματίου.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, κάτι τέτοιο δεν επείγει γιατί ήδη ο Όμιλος προχώρησε πέρυσι σε αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων, μέσω της οποίας πέτυχε σημαντικές επιμηκύνσεις λήξεων.

Αντίθετα, το σενάριο της ΑΜΚ θα μπορούσε ενδεχομένως να υλοποιηθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και μάλιστα θα εξαρτηθεί από τη στάση κυβέρνησης-ΕΟΠΥΥ στο ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τους παρόχους ιδιωτικής υγείας.

Σε θεωρητική βάση πάντως, οι ληξιπρόθεσμες αυτές υποχρεώσεις είναι προγραμματισμένες να αποπληρωθούν σταδιακά μετά τη λήψη της χρηματοδότησης της χώρας από τους Ευρωπαίους δανειστές της, ωστόσο οι παράγοντες του κλάδου υγείας έχουν δει κατά το παρελθόν πολλές ανάλογες υποσχέσεις να αθετούνται.

Τον Σεπτέμβριο θα γίνει η γιορτή για τα είκοσι χρόνια ζωής του ΙΑΣΩ.

Οι αποφάσεις της ΓΣ

Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν ή αντιπροσωπεύθηκαν 144 μέτοχοι εκπροσωπούντες 24.371.014 μετοχές και ψήφους, ήτοι ποσοστό 37,24% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, και έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις επί των θεμάτων της ημερησίας διάταξης που περιλαμβάνονται στην από 13.05.2016 πρόσκληση:

1. Επί του πρώτου θέματος της ημερησίας διάταξης υποβλήθηκαν στη Γενική Συνέλευση οι ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις (ενοποιημένες και μη ενοποιημένες) της εταιρικής χρήσης που έληξε την 31.12.2015 (κατά τα Δ.Π.Χ.Α), η επΆ αυτών Έκθεση Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 43α παρ. 3 περ. δΆ του κ.ν. 2190/1920, και η Έκθεση Ελέγχου του Ορκωτού Ελεγκτή και εγκρίθηκαν ομόφωνα, ήτοι με 24.371.014 συνολικά έγκυρες ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 37,24% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, και σε ποσοστό 100% των παρισταμένων μετοχών και ψήφων, οι ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις (ενοποιημένες και μη ενοποιημένες) της χρήσης που έληξε την 31.12.2015.

2. Επί του δευτέρου θέματος της ημερησίας διάταξης, η Γενική Συνέλευση απήλλαξε ομόφωνα, ήτοι με 24.371.014 συνολικά έγκυρες ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 37,24% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και σε ποσοστό 100% των παρισταμένων μετοχών και ψήφων, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης που έληξε την 31.12.2015.

3. Επί του τρίτου θέματος της ημερησίας διάταξης η Γενική Συνέλευση απήλλαξε ομόφωνα, ήτοι με 24.371.014 συνολικά έγκυρες ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 37,24% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και σε ποσοστό 100% των παρισταμένων μετοχών και ψήφων, τον Ορκωτό Ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης που έληξε την 31.12.2015.

4. Επί του τετάρτου θέματος της ημερησίας διάταξης, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε ομόφωνα, ήτοι με 24.371.014 συνολικά έγκυρες ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 37,24% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και σε ποσοστό 100% των παρισταμένων μετοχών και ψήφων την Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών με την επωνυμία ΕΚΟΒΙΣ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Α.Μ. ΕΛΤΕ/ΣΟΕΛ 155) για τον τακτικό έλεγχο της χρήσης 2016 και συγκεκριμένα ως Τακτικό Ορκωτό Ελεγκτή τον κ. Παναγιώτη Βρουστούρη και ως Αναπληρωματικό Ορκωτό Ελεγκτή τον κ. Μιχαήλ Ζαχαριουδάκη και εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να διαπραγματευτεί και να προβεί σε συμφωνία με την ελεγκτική εταιρεία σχετικά με την αμοιβή της για τον ανατιθέμενο σε αυτήν έλεγχο της τρέχουσας εταιρικής χρήσης, η οποία πάντως δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 37.200¤ πλέον Φ.Π.Α..

5. Επί του πέμπτου θέματος της ημερησίας διάταξης η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα, ήτοι με 24.371.014 συνολικά έγκυρες ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 37,24% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και σε ποσοστό 100% των παρισταμένων μετοχών και ψήφων, τη χορήγηση αδείας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 κ.ν.2190/20, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους Διευθυντές της Εταιρίας για τη συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια ή στη Διεύθυνση εταιριών που είναι συνδεδεμένες με την Εταιρία, σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 32 ν. 4308/2014, καθώς και για τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια ή στη Διεύθυνση εταιριών που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς με την Εταιρία σκοπούς.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v