Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα «ένταση» στη ΓΣ της Nexans Hellas

Τι απαντά η διοίκηση της εισηγμένης στις διαμαρτυρίες των μετόχων μειοψηφίας και στα «καρφιά» του πρώην διευθύνοντος συμβούλου. Έδωσε για πρώτη φορά το παρόν ο κάτοχος του 5,3% της εταιρείας. Πώς εξελίσσεται η φετινή πορεία των εργασιών.

Νέα «ένταση» στη ΓΣ της Nexans Hellas

Για μια ακόμη χρονιά, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Nexans Hellas χαρακτηρίστηκε από την έντονη δυσπιστία της μειοψηφίας απέναντι στις προθέσεις και τις πρακτικές της διοίκησης και για το λόγο αυτό οι περισσότεροι μικροεπενδυτές είτε καταψήφισαν τις προτάσεις της διοίκησης, είτε δήλωσαν αποχή.

Ωστόσο, στην παραπάνω «παραδοσιακή» πλέον εικόνα των γενικών συνελεύσεων της εισηγμένης, ήρθαν να προστεθούν και δύο ακόμη εξελίξεις:

• Η πρώτη αφορά την παρουσία του fund HMG Finance που κατέχει ποσοστό άνω του 5% της εισηγμένης (5,31%). Το γαλλικό fund μάλιστα καταψήφισε επιμέρους ζητήματα που πρότεινε η διοίκηση, όπως για παράδειγμα δεν ενέκρινε μέρος των δανειακών συμβάσεων της Νexans Service Bank προς την εταιρεία. Να σημειωθεί ότι το fund HMG Finance συμμετείχε στην περυσινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Nexans Hellas, διατηρώντας έτσι το ποσοστό του σε επίπεδα άνω του 5% και σε μια προσπάθειά του να εμποδίσει τυχόν πρόθεση του βασικού μετόχου να βγάλει τη μετοχή εκτός ΧΑ έναντι χαμηλού τιμήματος.

• Και η δεύτερη αφορά τα ερωτήματα που έθεσε (μέσω του δικηγόρου αντιπροσώπου του) ο μέχρι πέρυσι διευθύνων σύμβουλος της Νexans Hellas κ. Γιώργος Καρακώστας (κάτοχος μίας μετοχής). Ειδικότερα, οι ερωτήσεις αναφέρονταν σε χειρισμούς της διοίκησης επί συγκεκριμένων θεμάτων και άφηναν σαφή υπονοούμενα για:

α) αποδοχή αιτήματος συγκεκριμένου πελάτη που ζημίωσε την εταιρεία β) δημιουργία επιπλέον προβλέψεων από τις κανονικές γ) αποδοχή συμψηφισμού μεταξύ εταιρειών του Ομίλου Νexans που έβλαψαν την Νexans Hellas και ωφέλησαν άλλη εταιρεία και δ) το θέμα των δανειακών συμβάσεων μεταξύ της Νexans Service Bank και της Νexans Hellas από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο του 2015.

Συνολικά δηλαδή, ο κ. Καρακώστας ρώτησε μήπως μέσω κινήσεων όπως οι παραπάνω, η Νexans Hellas δεν μπορεί να μετατρέψει τα υψηλά λειτουργικά της κέρδη σε θετικό τελικό αποτέλεσμα και έτσι να διανείμει μέρισμα στους μετόχους.

Απαντώντας η διοίκηση στα «καρφιά» του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της, σημείωσε ότι: α) Δεν απαντά στα ερωτήματα αυτά, καθώς ο κ. Καρακώστας γνωρίζει τις απαντήσεις ως πρώην CEO και μέλος του διοικητικού συμβουλίου β) Οι κινήσεις αυτές ελέγχθηκαν όχι μόνο από το Δ.Σ. (στις πλείστες των περιπτώσεων, οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες), αλλά και τον οίκο PWC και γ) Η εταιρεία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον κ. Καρακώστα (για άλλα θέματα) οπότε δεν θα ήθελε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Το θέμα πάντως του δανεισμού της Νexans Hellas από την Νexans Service Bank προκάλεσε τις αντιδράσεις και των λοιπών μετόχων της μειοψηφίας, λόγω των πολύ υψηλών επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνθηκε η εισηγμένη μέσα στο καλοκαίρι του 2015.

Απαντώντας σχετικά η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε ότι:

α) Έως τον Ιούνιο του 2015 υπήρξαν διάφορες συμβάσεις δανειοδότησης με επιτόκια που δεν ξεπερνούσαν το 2,5% έως τους πρώτους μήνες του 2015 για να σκαρφαλώσουν στη συνέχεια στο 6%

β) Στη συνέχεια, συμφωνήθηκε μεταξύ Νexans Service Bank και Νexans Hellas ένα πλαίσιο δανεισμού, όπου το ύψος του εκάστοτε επιτοκίου προέκυπτε από φόρμουλα (με την σύμφωνη γνώμη της PWC), η οποία με τη σειρά της επηρεαζόταν από τις αποδόσεις των δεκαετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να αντανακλάται ο κίνδυνος της χώρας.

γ) Στο σύνολο του 2015 το μέσο σταθμικό κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 6% και μάλιστα μέρος της συμφωνίας ήταν πως αν η Νexans Hellas μπορούσε να βρει από αλλού δανειοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, τότε θα αποζημιωνόταν.

δ) Σήμερα, το σύνολο αυτού του δανεισμού έχει αποπληρωθεί.

Άλλο πεδίο τριβής μεταξύ διοίκησης και μειοψηφίας ήταν το θέμα του μεγέθους της περυσινής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καθώς το ύψος της ΑΜΚ όχι μόνο μηδένισε το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων, αλλά ανάγκασε τη διοίκηση να ζητήσει την αλλαγή χρήσης μέρους των αντληθέντων κεφαλαίων προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαια κίνησης.

Η μειοψηφία υποστήριξε ότι η υπερβολική ΑΜΚ την ώθησε σε δραστική μείωση των ποσοστών της. Απέναντι στη θέση αυτή, η διοίκηση υποστήριξε πως δεν μπορούσαν να προβλέψουν ακριβώς το ύψος των μελλοντικών (τότε) δανειακών υποχρεώσεων και ότι τα χρήματα που «περίσσεψαν» αποτελούν μόνο το 8% της έκδοσης και θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να αποφευχθεί πρόσθετος δανεισμός.

Σε ότι αφορά την πορεία της Νexans Hellas μέσα στο 2016, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της κ. Christof Barglage σημείωσε πως: α) τυχόν χαλάρωση των capital controls δεν θα ευνοούσε ιδιαίτερα τα αποτελέσματα β) πιθανή υποχώρηση των εγχώριων επενδύσεων στις υποδομές θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και γ) εντείνονται οι προσπάθειες για αύξηση των εξαγωγών προκειμένου να αντισταθμιστεί η υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Nexans Hellas κ. Στέφανος Ηλιάδης σημείωσε πως το εργοστάσιο της εταιρείας σημείωσε μέσα στο 2015 πρόοδο σε όλους τους τομείς και πως αυτό οδήγησε τον Όμιλο να επιλέξει τη μονάδα της Φθιώτιδας ως προμηθευτή άλλων εταιρειών του Ομίλου στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v