Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε σε κερδοφορία ο όμιλος Ελαστρον

Τα EBITDA της Ελαστρον σημείωσαν άνοδο και ανήλθαν σε κέρδη 3,9 εκ. ευρώ έναντι κερδών 1,2 εκ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους αντιστράφηκαν και ανήλθαν σε κέρδη 1,4 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 1,1 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Επέστρεψε σε κερδοφορία ο όμιλος Ελαστρον

Η Ελαστρον ΑΕΒΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου 2016 βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ).

Σημαντική βελτίωση σημείωσε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατά το 1ο εξάμηνο της χρήσης και ανήλθε σε 36,5 εκ. ευρώ από 31,0 εκ. ευρώ πέρυσι. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 5,5 εκ. ευρώ ή 15,0% επί των πωλήσεων, έναντι 3,0 εκ. ευρώ ή 9,6% επί των πωλήσεων το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (EBIT) ανήλθαν σε κέρδη 2,8 εκ. ευρώ έναντι κερδών 0,2 εκ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν άνοδο και ανήλθαν σε κέρδη 3,9 εκ. ευρώ έναντι κερδών 1,2 εκ. ευρώ, ενώ τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους αντιστράφηκαν και ανήλθαν σε κέρδη 1,4 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 1,1 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 11% και διαμορφώθηκε σε ευρώ 33,0 εκ. έναντι ευρώ 29,9 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το μικτό κέρδος βελτιώθηκε αισθητά και ανήλθε σε ευρώ 4,7 εκ. ή 14,4% επί των πωλήσεων, έναντι ευρώ 2,4 εκ. ή 8,0% επί των πωλήσεων το 2015. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν σημαντική άνοδο και ανήλθαν σε ευρώ 1,6 εκ. έναντι ευρώ 0,6 εκ., ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν θετικά και ανήλθαν σε κέρδη ευρώ 0,003 εκ. έναντι ζημιών ευρώ 0,8 εκ. πέρυσι.

Οπως αναφέρει η εταιρία, η σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου κατά την διάρκεια του 1ου εξαμήνου αντανακλά την συνεχιζόμενη ανάπτυξη της δραστηριότητας του χαλυβουργικού τομέα, την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού και διαχειριστικού κόστους, καθώς και την βέλτιστη διαχείριση των αποθεμάτων υπό συνθήκες έντονης διακύμανσης των τιμών του χάλυβα διεθνώς. Ειδικότερα, η ωρίμανση των επενδύσεων σε νέες κτιριακές υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό, συνέβαλε στην βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ειδών καθώς και στην μείωση του κόστους παραγωγής και αποθήκευσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, η αποδοτική διαχείριση των αποθεμάτων μέσω έγκαιρου εφοδιασμού και αποθεματοποίησης πρώτων υλών σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του χάλυβα από τα μέσα του 1ου τριμήνου και έπειτα, είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση των περιθωρίων κέρδους του χαλυβουργικού τομέα.

Στις αρχές του 2ου τριμήνου η Ελαστρον προχώρησε στην εξαγορά της συμμετοχής της ΤΑΤΑ STEEL NEDERLAND BV στην εταιρία CORUS ΚΑΛΠΙΝΗΣ ΣΙΜΟΣ ΑΒΕΕ την οποία εφεξής ελέγχει, ενώ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η απορρόφηση της και αναμένονται οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές. Το αντικείμενο της υπό απορρόφηση εταιρίας είναι η παραγωγή σύγχρονων δομικών υλικών χάλυβα (πάνελ πολυουρεθάνης) και αναμένεται να συμβάλλει στην μεγέθυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου και στην βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών μέσω της επίτευξης συνεργειών και οικονομιών κλίμακας.

Στον αγροτικό τομέα του Ομίλου, εντός της τρέχουσας χρήσης τέθηκαν σε λειτουργία 20 επιπλέον στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Ξάνθης, διπλασιάζοντας της παραγωγική δυναμικότητα. Η συνολική επιφάνεια της εγκεκριμένης από αναπτυξιακό νόμο επένδυσης ανέρχεται σήμερα σε 40 στρέμματα ενώ σε πλήρη κάλυψη αναμένεται να ανέλθει σε 85 στρέμματα εγκαταστάσεων παραγωγής οπωροκηπευτικών με την μέθοδο της υδροπονίας και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατά την διάρκεια του 1ου εξαμήνου η θυγατρική Ελαστρον ΑΓΡΟΤΙΚΗ πέτυχε τριπλασιασμό της λειτουργικής της κερδοφορίας (EBITDA) πιστοποιώντας την επιτυχή αξιολόγηση της επένδυσης καθώς και την δυναμική ανάπτυξης του κλάδου.

Τέλος, στον ενεργειακό τομέα του Ομίλου συνεχίστηκε η επίτευξη υψηλών λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) συνεισφέροντας στην βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου.

Όσον αφορά τις προοπτικές του ομίλου για το 2ο εξάμηνο του έτους, ασφαλείς εκτιμήσεις είναι δύσκολο να γίνουν. Ωστόσο, η υλοποίηση νέων επενδύσεων σε έργα υποδομής, καθώς και μεγάλων ιδιωτικών έργων, αναμένεται να συμβάλλουν στην τόνωση της ζήτησης, στην μείωση της υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας του χαλυβουργικού κλάδου, καθώς και στον περιορισμό της έντονης μεταβλητότητας του οικονομικού περιβάλλοντος των τελευταίων ετών. Σε επίπεδο διαχείρισης οι στόχοι της διοίκησης συνοψίζονται στην περαιτέρω διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού, στην συνέχιση των επενδύσεων σε σύγχρονο και καινοτόμο παραγωγικό εξοπλισμό, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του ομίλου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v