Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pasal: Στα 20,29 εακτ. ευρώ οι ζημιές το 2016

Ύφεση, καθυστέρηση ολοκήρωσης της αξιολόγησης και αύξηση των φόρων, επιδρούν αρνητικά στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων. Σε κινήσεις για μείωση του τραπεζικού δανεισμού και ανάπτυξη της ετιαρείας προχωρά η Pasal.

Pasal: Στα 20,29 εακτ. ευρώ οι ζημιές το 2016
Η Pasal Development ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά έσοδα (ενοίκια και παροχή υπηρεσιών) για το 2016 ανήλθαν σε 3,15 εκατ. ευρώ έναντι 3,44 εκατ. ευρώ το του 2015.

Η αξία των ακινήτων του ομίλου διαμορφώθηκε την 31.12.2016 σε 97,1 εκ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος της περιόδου ανήλθε σε 127,89 εκ. ευρώ απο 124,66 εκ. ευρώ την 31.12.2015.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του 2016 ανήλθαν σε ζημιές 20,29 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 24,34 εκ. ευρώ του  2015. Οι ζημιές οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αρνητικές αναπροσαρμογές της αξίας των ακινήτων οι οποίες για το 2016 ανήλθαν σε 16,43 εκ. ευρώ.

Μετά την πώληση του συνόλου των μετοχών της η Pasal στην Trastor και μετά από μία επιτυχημένη διαχείριση της ΑΕΕΑΠ για 6 έτη μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η Pasal έχει επικεντρωθεί  στην ανάπτυξη του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου της και ιδιαίτερα στην αξιοποίηση του εμπορικού κέντρου AthensHeart στον Ταύρο, εν μέσω μιας ευνοϊκότερης κατάστασης για τα εμπορικά κέντρα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Το εμπορικό κέντρο AthensHeart εμφανίζει άνοδο 2% των πωλήσεων των καταστημάτων του σε σχέση με το 2015 παρά την γενικότερη μείωση των λιανικών πωλήσεων και της συνεχιζόμενης ύφεσης της αγοράς, ενώ κατά το β' εξάμηνο του 2016 η εταιρεία υπέγραψε αρκετές νέες μισθώσεις και αναμένεται ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το 2017.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η καθυστέρηση στην αξιολόγηση και της υλοποίησης μνημονιακών υποχρεώσεων σε συνδυασμό με μέτρα όπως η αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων (όπως του ΕΝΦΙΑ) είχαν περαιτέρω αρνητική επίδραση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων επιτείνοντας την έλλειψη ρευστότητας, την μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της στασιμότητας των επενδύσεων.

 Η Pasal προωθεί σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες την έγκριση επιχειρηματικού πλάνου το οποίο περιλαμβάνει και τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού ενώ στοχεύει στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Η Διοίκηση της Pasal, εκμεταλλευόμενη την οργάνωση και την εμπειρία της, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που θα παρουσιαστούν στον κλάδο του real estate και μέσω των αναδιαρθώσεων του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών ενώ στοχεύει και στην συμμετοχή και ξένων επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v