Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε σε κερδοφορία η Ελαστρον

Σε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού εξαγωγών των χαλυβουργικών προϊόντων προσδοκά η διοίκηση για το 2017. Απορροφάται από την Θερμοκήπια Θράκης η Ελαστρον Αγροτική.

Επέστρεψε σε κερδοφορία η Ελαστρον

Σημαντική βελτίωση σημείωσε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Ελαστρον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία. Ο τζίρος ανήλθε σε 75,2 εκ. από 63,5 εκ. πέρυσι.

Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 11,6 εκ. ή 15,4% επί των πωλήσεων, έναντι 6,9 εκ. ή 10,9% επί των πωλήσεων το 2015, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν εντυπωσιακά και ανήλθαν σε 5 εκ. έναντι 0,9 εκ. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν επίσης μεγάλη άνοδο και ανήλθαν σε κέρδη 7,4 εκ. έναντι κερδών 2,9 εκ., ενώ τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους αντιστράφηκαν πλήρως και ανήλθαν σε κέρδη 2,3 εκ. έναντι ζημιών 1,9 εκ. πέρυσι.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 15% και διαμορφώθηκε σε ευρώ 70,1 εκ. έναντι ευρώ 61,0 εκ. πέρυσι, ενώ το μικτό κέρδος βελτιώθηκε αισθητά και ανήλθε σε ευρώ 10,2 εκ. ή 14,5% επί των πωλήσεων, έναντι ευρώ 5,6 εκ. ή 9,2% επί των πωλήσεων το 2015. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε ευρώ 3,8 εκ. έναντι ευρώ 1,9 εκ., ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη ευρώ 0,7 εκ. έναντι ζημιών ευρώ 1,1 εκ. πέρυσι.

Η εικόνα της αγοράς

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την σημαντική αύξηση του επιπέδου δραστηριότητας του χαλυβουργικού τομέα του Ομίλου, την άνοδο του ποσοστού των εξαγωγών καθώς και τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, συνέπεια της αποδοτικότητας των νέων επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό και υποδομές.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η διοίκηση, η επωφελής χρήση των διαθέσιμων ιδίων και ξένων κεφαλαίων στην κατεύθυνση της προμήθειας πρώτων υλών και η αποτελεσματική διαχείριση αυτών, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των μεταβολών της τιμής του χάλυβα διεθνώς, είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση των περιθωρίων κέρδους του χαλυβουργικού τομέα και ως εκ τούτου την ενίσχυση των λειτουργικών του αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται, ότι τα αποτελέσματα του Ομίλου ενισχύθηκαν από μη επαναλαμβανόμενο κέρδος ποσού 852 χιλ. από την εξαγορά της συμμετοχής της εταιρίας ΤΑΤΑ STEEL NEDERLAND στην συνδεδεμένη CORUS ΚΑΛΠΙΝΗΣ ΣΙΜΟΣ. Από το 2ο εξάμηνο του 2016 η δραστηριότητα της εν λόγω εταιρίας συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν της μητρικής ΕΛΑΣΤΡΟΝ εμπλουτίζοντας την προσφερόμενη γκάμα προϊόντων της, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά τον εξαγωγικό προσανατολισμό της καθώς ποσοστό άνω του 50% των παραγόμενων προϊόντων της απορροφηθείσας εταιρίας κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού. Από την εν λόγω συγχώνευση τα αποτελέσματα της μητρικής ΕΛΑΣΤΡΟΝ επιβαρύνθηκαν με μη επαναλαμβανόμενη ζημιά ποσού ευρώ 969 χιλ.

Όσον αφορά την αγροτική δραστηριότητα του ομίλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση των παραγωγικών του εγκαταστάσεων σύμφωνα με εγκεκριμένο από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης επενδυτικό πρόγραμμα, με το σύνολο της έκτασης θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων υδροπονίας να ανέρχεται σήμερα στα 50 στρέμματα.

Η περιγραφείσα επέκταση, τμήμα της οποίας ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας και κατΆ επέκταση του επιπέδου δραστηριότητας της εταιρίας. Ταυτόχρονα, η διάθεση του συνόλου της παραγωγής καθώς και ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας οδήγησαν σε σημαντική ενίσχυση των αποτελεσμάτων πιστοποιώντας την αποδοτικότητα της επένδυσης καθώς και την δυναμική ανάπτυξης του κλάδου.

Τέλος, στον ενεργειακό τομέα του Ομίλου συνεχίστηκε η επίτευξη υψηλών λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) συνεισφέροντας στην βελτίωση των ενοποιημένων οικονομικών μεγεθών. Το πρόβλημα ωστόσο του ελλείμματος ρευστότητας στην αγορά ενέργειας παραμένει έως σήμερα δισεπίλυτο.

Η πορεία του ομίλου κατά το επόμενο έτος αναμένεται να εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την αποκατάσταση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, την βελτίωση του επιχειρηματικού θεσμικού πλαισίου, καθώς και την δυνατότητα προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, των logistics, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη των τιμών των πρώτων υλών διεθνώς κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους αναμένεται να επηρεάσει τα αποτελέσματα του Ομίλου καθιστώντας επισφαλή οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Όσον αφορά τους στόχους της διοίκησης για το 2017, αυτοί συνοψίζονται στην περαιτέρω αύξηση του ποσοστού εξαγωγών των χαλυβουργικών προϊόντων, στην απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην ελληνική αγορά χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω η είσπραξη των απαιτήσεων, στην μείωση του κόστους παραγωγής και στην διάθεση καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας μέσω της ολοκλήρωσης επενδύσεων σε νέο παραγωγικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του κόστους λειτουργίας και αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της απορροφηθείσας εταιρίας CORUS ΚΑΛΠΙΝΗΣ ΣΙΜΟΣ ΑΒΕΕ, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά ήδη από το 1ο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Στον αγροτικό τομέα του ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας Έλαστρον Αγροτική αποφάσισε την συγχώνευση της με απορρόφηση από την εταιρία Θερμοκήπια Θράκης ΑΕ. Κριτήριο για την συγχώνευση αποτέλεσε η λειτουργία όμορων παραγωγικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Ξάνθης, καθώς και η κοινή στρατηγική στα πλαίσια ανάπτυξης μιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας προϊόντων θερμοκηπίου με νέες τεχνολογίες. Το νέο εταιρικό σχήμα το οποίο θα διοικείται από κοινού, θα εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία των δυο ομίλων σε παραγωγικό και διοικητικό επίπεδο ενώ θα δημιουργήσει συνέργειες που αναμένεται να συμβάλουν στην βελτίωση των μεγεθών του καθώς και στην ταχύτερη ανάπτυξη μιας εκ των ισχυρότερων μονάδων παραγωγής κηπευτικών στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v