Πειραιώς: Πουλά χαρτοφυλάκιο real estate αξίας άνω του 1 δισ.

Το πακέτο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με υποθήκες σε εμπορικά και ξενοδοχειακά ακίνητα καθώς και επαγγελματικά ακίνητα, που ανήκουν στην τράπεζα. Υπογράφουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας οι ενδιαφερόμενοι.

Πειραιώς: Πουλά χαρτοφυλάκιο real estate αξίας άνω του 1 δισ.

Το πρώτο, σοβαρό σε έκταση, εγχείρημα πώλησης real estate χαρτοφυλακίου ξεκίνησε η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει, για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Πειραιώς κάλεσε επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων, η –ονομαστική- αξία του οποίου εκτιμάται μεταξύ 1 με 1,4 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 150 μικρομεσαίων ( σ.σ. με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα) επιχειρήσεων, τα οποία έχουν στο σύνολό τους υποθήκες επί εμπορικών και ξενοδοχειακών ακινήτων. Επιπρόσθετα, στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται εμπορικά ή ξενοδοχειακά ακίνητα, τα οποία περιήλθαν στην ιδιοκτησία της τράπεζας, ως αποτέλεσμα οριστικών διευθετήσεων ή πλειστηριασμών.

Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η UBS, ενώ η διαδικασία βρίσκεται στην υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας (Non Disclosure Agreement – NDA) από τους ενδιαφερόμενους. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν εντός του Φθινοπώρου και οι δεσμευτικές ως τα τέλη του έτους.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πώληση χαρτοφυλακίου εγχώριων εμπορικών και ξενοδοχειακών ακινήτων, που επιχειρείται από τράπεζα και ως εκ τούτου η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει το που θα διαμορφωθούν οι τιμές. Με δεδομένη την καλή πορεία του τουρισμού, τα τελευταία χρόνια και τις ενδείξεις δειλής ανάκαμψης της ζήτησης για καλά εμπορικά ακίνητα υπάρχουν προσδοκίες για ισχυρή εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Η διοίκηση της Πειραιώς επιδιώκει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 4 δισ. ευρώ τους επόμενους τέσσερις μήνες μέσω ρυθμίσεων, εισπράξεων και διαγραφών. Ενδεχόμενη πώληση του real estate χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι θα συμβάλει στο να μπει η Πειραιώς στο επόμενο έτος με «μαξιλάρι», ως προς τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς έχει δεσμευτεί στην εποπτική αρχή να μειώσει, ως το τέλος του 2019, τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (Non Performing Loans – NPLs) από το επίπεδο των 24 δισ. ευρώ σε 10,2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs) θα υποχωρήσουν στα 20,3 δισ. ευρώ από 34 δισ. ευρώ.

Χρήστος Κίτσιος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v