Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Τάκη Θωμόπουλο

Ο «μύλος» με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το θέμα του πρόεδρου και η... (κα)μία υποψηφιότητα. Η παράλληλη διαδικασία αναζήτησης προσώπων και η υποψηφιότητα του Κ. Μιχαηλίδη.

Εθνική Τράπεζα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Τάκη Θωμόπουλο

Σε θέμα που «στοιχειώνει» τις σχέσεις Εθνικής Τράπεζας και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τείνει να εξελιχθεί η πλήρωση της θέσης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Μετά τα περσινά «παρατράγουδα», που συνόδευσαν την αντικατάσταση της κας Λ. Κατσέλη, συμφωνήθηκε μεταξύ Ταμείου και Εθνικής, η τελευταία να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής για καίριες θέσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του προέδρου. 

Το παραπάνω πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε την περασμένη Άνοιξη, όταν ο πρόεδρος της τράπεζας Τάκης Θωμόπουλος ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. ότι προτίθεται να αποχωρήσει στο τέλος του έτους.

Η Εθνική ανέθεσε στην Egon Zehnder Λονδίνου, όπως αποκάλυψε τότε το Euro2day.gr, τη διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλων υποψήφιων. Εκ παραλλήλου, το ΤΧΣ ανέθεσε στη Stanton Chase την εξεύρεση κατάλληλων υποψήφιων, που θα μπορούσε να προτείνει το Ταμείο ως μεγαλομέτοχος της Εθνικής, για τη θέση του προέδρου.

Θεωρητικά, πρόκειται για «by the book» τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Πρακτικά, όμως, η παράλληλη διαδικασία δεν λειτούργησε.

Αφενός, επειδή οι δύο εταιρείες διερεύνησαν, λίγο-πολύ, τα ίδια πρόσωπα, αφετέρου, επειδή κάποιοι από τους δυνητικούς υποψήφιους φοβήθηκαν, έχοντας κατά νου -και- την προηγούμενη διαφωνία μεταξύ ΤΧΣ και Εθνικής, ότι θα εμπλακούν σε ένα χρονοβόρο και αβέβαιης κατάληξης σίριαλ.

Έτσι, οι δύο λίστες είχαν λίγα ονόματα και μερική επικάλυψη.

Για τους τρεις υποψήφιους που πρότεινε η Stanton στο ΤΧΣ τον περασμένο Μάιο διατυπώθηκαν από πλευράς μελών του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου μικρές ή μεγαλύτερες επιφυλάξεις. Από την άλλη, η λίστα της Egon περιορίστηκε σημαντικά, μετά από διαδοχικές αρνήσεις. Αποτέλεσμα ήταν να κινδυνεύει η διαδικασία με αδιέξοδο.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, επαναφέρεται, τις τελευταίες ημέρες, η υποψηφιότητα του Κ. Μιχαηλίδη.

Πρόκειται για στέλεχος που συμπεριλαμβανόταν και στις δύο λίστες, αλλά αρχικά δεν είχε πείσει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ότι διέθετε την απαραίτητη ζέση να αναλάβει τη θέση του προέδρου.

Οι ανησυχίες του Ταμείου υποχώρησαν μετά την πρόσφατη ακρόαση του κ. Μιχαηλίδη και όλα θα κριθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επόμενη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, η οποία θα διενεργηθεί με παρουσία των μελών του και όχι με τηλεδιάσκεψη.

Όσον αφορά στην τράπεζα, ο κ. Κ. Μιχαηλίδης φαίνεται να πληροί τις προϋποθέσεις για να προταθεί από το Nomination Committee.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v