Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 12 Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για Forthnet

Μικρή παράταση στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για τη Forthnet. Σε εξέλιξη οι παρουσιάσεις, την επόμενη εβδομάδα ανεβαίνουν τα τελευταία στοιχεία στο VDR. Γιατί η πώληση της Cyta Hellas επηρεάζει τον διαγωνισμό.

Στις 12 Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για Forthnet

Παράταση δύο εβδομάδων με κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 32,8% στις 12 Μαρτίου, πήρε η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τη Forthnet.

Η διαδικασία που προωθείται υπό τον συντονισμό της Nomura, που λειτουργεί για λογαριασμό των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών -Εθνικής, Πειραιώς, Alpha και Attica-, βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι παρουσιάσεις στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει ανέβει ολόκληρο το υλικό που προβλέπει η διαδικασία στο εικονικό data room (VDR).

Η παράταση ζητήθηκε από ορισμένους ενδιαφερόμενους που συμμετέχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει. Η Nomura ξεκίνησε την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη Fοrthnet τον Νοέμβριο, όταν οι τράπεζες προχώρησαν σε μερική μετατροπή του ομολογιακού δανείου των 70 εκατ. ευρώ που είχαν καλύψει το 2016.

Αρχικό ενδιαφέρον για τη Fοrthnet έχουν εκδηλώσει επτά σχήματα και συγκεκριμένα οι επενδυτικές εταιρείες Golden Tree Asset Management (ο μεγαλύτερος μέτοχος της Wind), Apollo Capital Management, Pillarstone, οι Vodafone Ελλάδος και Wind (που είναι ήδη μέτοχοι της Fοrthnet), οι Providence - Antenna, η εταιρεία συμβούλων Odyssey Consulting και η κινεζική PCCW. Η τελευταία είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό για την πώληση της Cyta Hellas, η οποία κατέληξε στη Vodafone, χωρίς να εμφανιστεί στο τελικό στάδιο.

Η υπόθεση της Cyta Hellas και η αποτίμηση, σε όρους επιχειρησιακής αξίας (enterprise value) των σχεδόν 120 εκατ. ευρώ, με βάση την οποία εξαγοράζεται από τη Vodafone Ελλάδος, ήταν πάντως αντικείμενο συζήτησης στις παρουσιάσεις των τελευταίων ημερών. Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία θεωρούν πως το τίμημα για τη Cyta Hellas ανεβάζει και τον πήχη για τη Fοrthnet.

Η τελευταία, παρά τα προβλήματα που συνδέονται με την έλλειψη ρευστότητας και την καθυστερημένη διευθέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων, παραμένει υπολογίσιμος παίκτης στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Στα μέσα του προηγούμενου έτους διέθετε περίπου 1.000.000 πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία, τις ευρυζωνικές συνδέσεις και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Όπως είχε γράψει πρόσφατα το Euro2day.gr, στην αγορά θεωρούν πως αφού η Cyta Hellas των 360.000 συνδρομητών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αποτιμήθηκε στα 118 εκατ. ευρώ, τότε η αξία της Fοrthnet θα μπορούσε να κινηθεί σε επίπεδα κοντά στα 320 εκατ. ευρώ. Με βάση τον κύκλο εργασιών, η Fοrthnet, που είχε έσοδα περίπου 3,5 φορές περισσότερα από τη Cyta Hellas, θα πρέπει να αποτιμηθεί και 3,5 φορές ακριβότερα, δηλαδή περί τα 420 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός της Fοrthnet θεωρείται από αρκετούς σημείο διαφοροποίησης αλλά, την ίδια στιγμή, η εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί συμβάσεις αποκλειστικότητας στη διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου, σημαντικότατο ιδιόκτητο δίκτυο ανά την Ελλάδα κ.α. Συνεπώς η εξίσωση γίνεται πιο πολύπλοκη, με τα στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση να θεωρούν πως αρκετοί από τους υποψηφίους διατηρούν το ενδιαφέρον τους, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί και στο προσφερόμενο τίμημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v