Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Παιχνίδι για «μεγάλους παίκτες» η διάθεση του 51%

Υψηλές αποτιμήσεις του ομίλου δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα και οι δραστηριότητες στην έρευνα υδρογονανθράκων. Οι συμμαχίες με Total, ExxonMobil και Edison διαμορφώνουν το προφίλ του προσδοκώμενου επενδυτή για το 51% των ΕΛΠΕ.

ΕΛΠΕ: Παιχνίδι για «μεγάλους παίκτες» η διάθεση του 51%

Σε στρατηγικό επενδυτή διεθνούς βεληνεκούς και με δέλεαρ τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων οδηγεί η απόφαση των δύο μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων για την πώληση ποσοστού 51%.

Το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (Όμιλος Λάτση), όπως έγραψε το Euro2day.gr στις 28 Φεβρουαρίου και τις 7 Μαρτίου, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την από κοινού διάθεση μετοχών μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα αντιστοιχεί στο 51% των ΕΛΠΕ αλλά και την παραχώρηση του μάνατζμεντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλειοψηφικό πακέτο θα προκύψει από τη διάθεση ποσοστού περίπου 20% εκ του 35,5% του ΤΑΙΠΕΔ και περίπου 30% από το 45,5% της Paneuropean Oil. Δηλαδή οι δύο πλευρές την επόμενη μέρα θα μείνουν με ποσοστό από 15% η καθεμία.

Με δεδομένα τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, EBITDA στα 834 εκατ. ευρώ και τα ρεκόρ στην παραγωγή και τις πωλήσεις πετρελαιοειδών, αλλά και κυρίως τις συμμαχίες που έχει κάνει με τις πολυεθνικές Total, ExxonMobil και Edison στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη, η αποτίμηση διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο ακόμη και για αξίες της τάξης των 5 με 6 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι επενδυτές που θα ανταποκριθούν στον διεθνή διαγωνισμό θα κληθούν να υποβάλουν προσφορά για το 51% με πολύ υψηλά τιμήματα. Αυτός είναι κι ο στόχος, λένε στο σημείο αυτό στελέχη που είναι υπέρ της πώλησης του 51%, να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής με διεθνή δραστηριότητα και έτοιμος να τρέξει τον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο στην επόμενη φάση.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει κι ο αντίλογος εκείνων που επιμένουν στη διατήρηση του κυρίαρχου ρόλου του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να παραμείνει ισχυρός παίκτης ο κρατικός παράγοντας. Όπως σημειώνουν, το «παιχνίδι της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου ανοίγει και συνεπώς το δημόσιο θα πρέπει να επιδιώξει την αποκόμιση του μέγιστου δυνατού οφέλους».

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις πλευρές, το κλειδί… για την προσέλκυση σοβαρών και αξιόπιστων επενδυτών είναι τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων και συνεπώς μόνο τέτοιοι πολυεθνικοί όμιλοι μπορούν να παίξουν στον σχεδιαζόμενο διαγωνισμό για την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v