Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Trust: Οπου ακούτε για deals στον χώρο... και εμείς μέσα

Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Alpha Trust Φαίδων Ταμβακάκης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Ανάγκη για ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων στην Ελλάδα. Πίνακας μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου.

Alpha Trust: Οπου ακούτε για deals στον χώρο... και εμείς μέσα

«Η Ελλάδα είναι μια δύσκολη χώρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι πως τόσο η Alpha Trust, όσο και οι άλλες εταιρείες διαχείρισης περιουσίας θα πρέπει να μεγαλώσουν τα μεγέθη τους. Εμείς ως Alpha Trust έχουμε κάνει αρκετές τέτοιες κινήσεις κατά το παρελθόν και σίγουρα δεν είμαστε και δεν λειτουργούμε σαν μια προσωπική εταιρεία. Όπου λοιπόν ακούτε κουβέντες για τέτοια ζητήματα, θα είμαστε και εμείς μέσα», δήλωσε με χαρακτηριστικό τρόπο ο αντιπρόεδρος της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ Φαίδων Ταμβακάκης (φωτό), στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Γενικότερα, ο κ. Ταμβακάκης αναφέρθηκε στην πολύ χαμηλή ανάπτυξη του asset management στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η εκατοστή σε μέγεθος εταιρεία στον κόσμο έχει υπό διαχείριση περίπου δέκα φορές περισσότερα κεφάλαια απ’ ό,τι ολόκληρος ο κλάδος στην Ελλάδα. Μάλιστα, ενώ στην Ευρώπη τα υπό διαχείριση κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 97% την περίοδο 2007-2017, στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 73%! Επίσης, το 2017 η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση από το τέλος (περνώντας μόνο Βουλγαρία και Ρουμανία) στο κατά κεφαλή ποσό υπό διαχείριση κεφαλαίων στην Ευρώπη.

Αρνητικοί παράγοντες που έχουν επιδράσει είναι η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό (γεγονότα 2015), η αρνητική αποταμίευση των νοικοκυριών λόγω της κρίσης, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα οι επενδύσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Ταμβακάκης αναφέρθηκε ότι στην Ελλάδα πολλές φορές οι επενδύσεις των νοικοκυριών γίνονται με «αυθόρμητο» (spontaneous) τρόπο, γεγονός που συχνά οδηγεί σε μεγάλες ζημίες. Αντίθετα, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά ταμεία συμβάλλουν στη μακροχρόνια και συστηματική αποταμίευση, στην οποία πιστεύουμε και εμείς ως Alpha Trust. Εύχομαι ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να κάνει ασφαλείς προβλέψεις στη χώρα μας γι' αυτά τα θέματα».

Στην πορεία της Alpha Trust αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Χριστόδουλος Αίσωπος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία αύξησε τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της άνω του ενός δισ. ευρώ, επεκτάθηκε στην αγορά του Λουξεμβούργου, ενώ το 2017 σημειώθηκε καθαρή κερδοφορία 1,9 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το έβδομο συνεχόμενο έτος θετικών αποτελεσμάτων για την εισηγμένη.

Τέλος, η διοίκηση της Alpha Trust, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων σημείωσε:

• Το 2017 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, καθώς είδαμε όλα τα χαρτοφυλάκια των πελατών μας να κερδίζουν. Το 2018 δεν ξεκίνησε καλά σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των αγορών, αλλά και κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο, αντίστοιχα δυσμενές κλίμα επικρατούσε.

• Είμαστε θετικοί για το μακροοικονομικό κλίμα της Ελλάδας, συμφωνώντας με όλα αυτά που ακούγονται. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα υπερφορολόγησης που στραγγίζει την οικονομία. Ασφαλώς υπάρχει ζήτημα υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Νομίζουμε ότι κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι θα τα δούνε όλα αυτά.

• H εισηγμένη (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) έχει διανείμει στους μετόχους της από το 2010 μέχρι σήμερα (χωρίς να συνυπολογίζεται τυχόν μέρισμα που θα αποφασιστεί στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση) μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου που υπερβαίνουν τα 11,7 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v