Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέστειλε τις δραστηριότητές της η Cobalt Air

Σε ανακοίνωση που έχει αναρτήσει η Cobalt στην ιστοσελίδα της, αναφέρει πως ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από τις 23:50 της 17ης Οκτωβρίου, «λόγω επ' αόριστον αναστολής των δραστηριοτήτων της εταιρείας» και ως εκ τούτου όλες οι μελλοντικές πτήσεις και υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία θα ακυρωθούν.

Ανέστειλε τις δραστηριότητές της η Cobalt Air

Οι ζημίες περίπου €100 εκατ. και η αδυναμία άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης προσγείωσε από χθες ανώμαλα την Cobalt, η οποία ανέστειλε αιφνιδίως όλες τις πτήσεις της από σήμερα, 25 μήνες μετά την εμφάνισή της στους κυπριακούς αιθέρες, όπως μεταδίδει το StockWatch.

Σε ανακοίνωση που έχει αναρτήσει η Cobalt στην ιστοσελίδα της αναφέρει πως ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από τις 23:50 της 17ης Οκτωβρίου, «λόγω επ' αόριστον αναστολής των δραστηριοτήτων της εταιρείας» και ως εκ τούτου όλες οι μελλοντικές πτήσεις και υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία θα ακυρωθούν.

 

Η αναστολή των πτήσεων της κινεζικών συμφερόντων εταιρείας αφήνει εκτεθειμένους χιλιάδες ταξιδιώτες, που θα επαναπατριστούν με ενέργειες του υπουργείου Μεταφορών και θα αποζημιωθούν. Αφήνει επίσης εκτεθειμένους τους περίπου 280 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το StockWatch, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται ότι θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων, ύψους περίπου €2 εκατ., που αφορούν κόστος ναύλων για τον επαναπατρισμό όλων των επηρεαζόμενων επιβατών της Cobalt Air.

Από τον Ιούλιο του 2016 που ξεκίνησε τις πτήσεις της, η εταιρεία δημιούργησε αρκετά προβλήματα, αφού αδειοδοτήθηκε πριν παραλάβει τα αεροπλάνα που χρειαζόταν για να εκτελέσει -εν μέσω περιόδου αιχμής- το φιλόδοξο πτητικό της πρόγραμμα.

Η κακή αρχή της εταιρείας επιβάρυνε σημαντικά τον ισολογισμό και σε συνδυασμό με την ταχεία διεύρυνση του πτητικού προγράμματος σε χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής, η εταιρεία συσσώρευσε μεγάλες ζημίες.

Μέχρι την Τετάρτη, η εταιρεία ήλπιζε ότι o Γάλλος επενδυτής που θα τοποθετούσε γύρω στα €7 εκατ. στην εταιρεία θα την έσωζε, αλλά αυτό τελικά δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα στις 9 μ.μ. της Πέμπτης να ενημερώσει ότι αναστέλλει το πτητικό της πρόγραμμα.

«Το κράτος οφείλει και είναι υποχρέωσή του αυτή την ώρα να παρέμβει για να μην υποστεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία το επιβατικό κοινό, το οποίο έχει προπληρώσει τα ναύλα του και δεν μπορεί να επιστρέψει στον προορισμό του με Cobalt Αir», δήλωσε χθες τα μεσάνυχτα στη StockWatch, μετά το πέρας ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η δυσάρεστη εξέλιξη με την Cobalt Αir απασχόλησε το αρμόδιο υπουργείο σε ολονύκτια σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Βασιλική Αναστασιάδη, ανώτεροι λειτουργοί του υπουργείου, του τμήματος πολιτικής αεροπορίας, του γενικού λογιστηρίου και της Hermes.

Πρόσθεσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει διεθνής πρακτική, το κράτος να παρεμβαίνει με στόχο την καλύτερη δυνατή οργάνωση για επαναπατρισμό των επηρεαζόμενων επιβατών.

Επεσήμανε επίσης ότι μεταξύ των επιβατών της Cobalt Αir που επηρεάζονται είναι και αρκετοί τουρίστες που ήδη βρίσκονται στο νησί και θα έπρεπε να γίνουν από τώρα όλες οι διευθετήσεις για τον πιο ομαλό επαναπατρισμό τους.

«Αυτό το μέτρο είναι επιβαλλόμενο για το καλό τουριστικό όνομα της Κύπρου», παρατήρησε ο κ.Μιχαηλίδης. Εκτενέστερη ανακοίνωση από το υπουργείο, είπε, αναμένεται να εκδοθεί σήμερα το πρωί.

Ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών

Το υπουργείο με ανακοίνωση του χθες το βράδυ κάλεσε τους επιβάτες των πτήσεων της 17ης βραδινής και 18ης Οκτωβρίου 2018, που δεν έγιναν τελικά, όπως εξασφαλίσουν οι ίδιοι εισιτήρια μονής διαδρομής σε οικονομική θέση για τον επαναπατρισμό τους και να κρατήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία, για σκοπούς αποζημίωσης τους. 

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, οι υπόλοιποι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με την Cobalt Αir Ltd τις επόμενες (7) μέρες, θα πληροφορηθούν με νεότερες ανακοινώσεις για τον τρόπο επαναπατρισμού τους.

Η τελευταία πτήση

Η τελευταία πτήση της Cobalt πραγματοποιήθηκε από το Heathrow του Λονδίνου προς την Κύπρο και αφίχθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 00:20. Οι πρώτες πτήσεις της εταιρείας προς το εξωτερικό που ακυρώθηκαν, είχαν προορισμό το Άμπου Ντάμπι, την Αθήνα, το Ντίσελντορφ, το Παρίσι και το Λονδίνο καθώς και εισερχόμενες πτήσεις από Τελ- Αβίβ, Βηρυτό και Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v