Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Υπό τον έλεγχό της η Πανγαία ΑΕΕΑΠ για ένα ακόμη τρίμηνο

Επιβεβαιώνει η Εθνική την τροποποίηση της συμφωνίας μετόχων, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτή υπογράφηκε μόλις σήμερα. Σε ποια τιμή μπορεί να αγοράσει η Invel το 32,66% της ΑΕΕΑΠ από την τράπεζα.

Εθνική: Υπό τον έλεγχό της η Πανγαία ΑΕΕΑΠ για ένα ακόμη τρίμηνο

Τον έλεγχο της Πανγαία ΑΕΕΑΠ θα συνεχίσει να διατηρεί για τουλάχιστον ένα τρίμηνο (σσ ως 31/3/2019) η Εθνική Τράπεζα καθώς τροποποιήθηκε η συμφωνία μετόχων με την Invel, βάσει της οποίας η τράπεζα, παρ ότι κατέχει μόλις το 32,66% της ΑΕΕΑΠ θα συνεχίσει να την ενοποιεί πλήρως.

Απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική επιβεβαίωσε το σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr  που αποκάλυπτε την τροποποίηση της σύμβασης και τη διατήρηση του ελέγχου της ΑΕΕΑΠ από την τράπεζα,  διευκρινίζοντας πάντως ότι η τροποποίηση της σύμβασης μετόχων υπογράφηκε σήμερα (4/1/2019) και όχι πριν από ένα χρόνο.

Ειδικότερα, η τράπεζα αναφέρει ότι σήμερα υπέγραψε με τον όμιλο Invel τη δεύτερη τροποποίηση της συμφωνίας μετόχων, η οποία προβλέπει την παράταση της διάρκειάς της κατά ένα τρίμηνο, ήτοι από 31.12.2018 ως 31.3.2019.

Η παράταση της συμφωνίας μετόχων συνεπάγεται, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας και αντίστοιχη παράταση του δικαιώματος αγοράς του 32,66%, που κατέχει η Εθνική, από την Invel (call option) στη μεσοσταθμική τιμή της μετοχής, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018.  Αναφέρεται πάντως ότι η συμφωνία μετόχων προβλέπει και λοιπούς όρους ως προς την τιμή εξάσκησης του call option.

Η τρίμηνη παράταση της διάρκειας της «συμφωνίας μετόχων» έχει ως αποτέλεσμα και τη διατήρηση του ελέγχου της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ από την ΕΤΕ για το ίδιο διάστημa.

Δηλαδή, η Εθνική θα συνεχίσει να ορίζει πέντε από τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου καθώς και τρία από τα πέντε μέλη της Επενδυτικής Επιτροπής στην Εθνική Πανγαία πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2018. Επιπρόσθετα μπορεί να ορίζει τον οικονομικό διευθυντή και τον διευθυντή εργασιών.

Ως εκ τούτου, θα συνεχίσει να είναι ο ελέγχων μέτοχος της Πανγαία και σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς θα την ενοποιεί. Σημειώνεται ότι η τράπεζα ενοποιεί και τα κεφάλαια της Πανγαία, που αναλογούν στους μετόχους μειοψηφίας με τη θετική επίδραση στην κεφαλαιακή της βάση να εκτιμάται σε περίπου 145 εκατ. ευρώ (σσ μετά τη χρήση εποπτικών φίλτρων).

Η συμφωνία μετόχων προβλέπει πως η Εθνική χάνει τον έλεγχο της ΑΕΕΑΠ, εφόσον το ποσοστό της υποχωρήσει κάτω του 20%.  Από την ανακοίνωση της τράπεζας δεν προκύπτει ότι ο παραπάνω όρος έχει τροποποιηθεί.

H αναλυτική ανακοίνωση

«Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Ε.Κ. γνωρίζουμε στο επενδυτικό κοινό ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (ΕΤΕ) και ο όμιλος INVEL προέβησαν σήμερα (4/1/2019) στη δεύτερη τροποποίηση της μεταξύ τους Συμφωνίας Μετόχων (η «Συμφωνία Μετόχων») ως αυτή μέχρι σήμερα ισχύει από την αρχική υπογραφή της στις 30.12.2013 και την από 18.8.2015 τροποποίησή της.

Αντικείμενο της παρούσας τροποποιητικής συμφωνίας υπήρξε η παράταση της διάρκειας της Συμφωνίας Μετόχων κατά ένα τρίμηνο, ήτοι από 31/12/2018 μέχρι την 31/3/2019. Η  παράταση αυτή της χρονικής διάρκειας της «Συμφωνίας Μετόχων» συνεπάγεται και την αντίστοιχη παράταση του δικαιώματος αγοράς των μετοχών που κατέχει η ΕΤΕ από τον όμιλο INVEL (call option) στη μεσοσταθμική τιμή της ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ του τελευταίου τριμήνου του 2018 και επί τη βάσει των λοιπών όρων και προϋποθέσεων που προβλέπονται στη «Συμφωνία Μετόχων» όπως αυτή ισχύει μετά την παρούσα τροποποίησή της.

Η ως άνω παράταση της διάρκειας της «Συμφωνίας Μετόχων» για ένα τρίμηνο έχει ως αποτέλεσμα και τη διατήρηση του ελέγχου της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ από την ΕΤΕ για το ίδιο διάστημα κατά τα όσα ειδικότερα διαλαμβάνονται στις σχετικές προβλέψεις της «Συμφωνίας Μετόχων», όπως αυτές συνοπτικά κάθε έτος δημοσιεύονται στις οικονομικές καταστάσεις της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ .

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με δήθεν υπογραφή τροποποιητικής συμφωνίας της «Συμφωνίας Μετόχων» πριν από ένα χρόνο με την πρόβλεψη ότι η ΕΤΕ διατηρεί τον έλεγχο της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ εφόσον κατέχει ποσοστό άνω του 20% και τροποποίηση της τιμής άσκησης του δικαιώματος αγοράς των μετοχών που κατέχει η ΕΤΕ είναι παντελώς ανακριβείς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v