Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛ.ΠΕ.: Πάνε για Απρίλιο οι δεσμευτικές προσφορές

Στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα μετατίθεται η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Αιτία το ταξίδι Σταθάκη στο Χιούστον. Στην τελική φάση οι διαβουλεύσεις για τα SPA και SHA.

ΕΛ.ΠΕ.: Πάνε για Απρίλιο οι δεσμευτικές προσφορές

Σε νέα μετάθεση του χρόνου υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, φαίνεται ότι οδηγείται το ΤΑΙΠΕΔ.

Αν και ο προγραμματισμός έδειχνε το τέλος του Μαρτίου με πιθανή ημερομηνία την 29η, νεότερες πληροφορίες θέλουν η σχετική διαδικασία να οδηγείται στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Πηγές αποδίδουν τη νέα καθυστέρηση στο γεγονός της απουσίας την περασμένη εβδομάδα στο Χιούστον του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, με αποτέλεσμα να μην έχει προλάβει να δει τις όποιες τελευταίες παρεμβάσεις στα συμβατικά κείμενα (SPA και SHA) της πώλησης των μετοχών.

Σημειωτέον ότι στη φάση αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των πωλητών (ΤΑΙΠΕΔ, ΥΠΕΝ και όμιλος Λάτση) και των δύο υποψήφιων επενδυτικών σχημάτων διαβουλεύσεις για την τελική μορφή των συμβάσεων.

Οι ίδιοι αρμόδιοι παράγοντες μιλούν για «τεχνικούς λόγους» σε ό,τι αφορά τη νέα μετάθεση της ημερομηνίας, αν και επισημαίνουν ότι η διατύπωση των συμβατικών κειμένων είναι σοβαρό θέμα μίας διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ τον ερχόμενο μήνα, και για την ακρίβεια στις 18 Απριλίου, κλείνει ένα χρόνο από τότε που δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο αρχικός στόχος, το 2018, ήταν να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση τον Οκτώβριο με Νοέμβριο της χρονιάς εκείνης. Ωστόσο, σειρά εμποδίων και εξελίξεων οδήγησαν τον διαγωνισμό στο να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Τέτοια ήταν η παρεμπόδιση των υποψήφιων επενδυτών (Glencore και Vitol) από τα σωματεία των εργαζομένων να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας, στο πλαίσιο του due diligence και έπειτα η διχογνωμία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως προς το αν ο νέος επενδυτής θα πρέπει ή δεν θα πρέπει μετά το τέλος της πώλησης να κάνει και δημόσια προσφορά στους μετόχους. Αφού έληξε αυτή η υπόθεση με την εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς να ανακοινώνει πως δεν χρειάζεται η προαναφερόμενη διαδικασία στην περίπτωση των ΕΛ.ΠΕ, ένα ακόμη επεισόδιο ήλθε να προστεθεί στο σίριαλ της πώλησης. Ήταν η απόφαση του ελληνικού δημοσίου να αυξήσει το ποσοστό της συμμετοχής του στη θυγατρική εταιρεία holding των ΕΛ.ΠΕ, όπου πέρασαν οι συμμετοχές του ομίλου στις παραχωρήσεις δικαιωμάτων ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε θέσει τον στόχο του διαγωνισμού περί τα τέλη του 2018, ωστόσο ούτε αυτός ο προγραμματισμός τηρήθηκε αφού οι Glencore και Vitol ανακοίνωσαν τη σύσταση κοινοπρακτικών σχημάτων, η μεν με την Carlyle και η δε με τη Sonatrach, προκειμένου να χτυπήσουν τον διαγωνισμό. Η διοίκηση του Ταμείου είχε βάλει ως στόχο το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως άλλωστε προέβλεπε και το ADP.

Πάντως, πηγές εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν θα πάρει άλλη αναβολή, πέραν δηλαδή αυτής του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v