Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΑΜΑΡ: Εσπασε τον όμιλο η Pillarstone;

Πώς «κουρεύτηκαν» υποχρεώσεις 116 εκατ. και πέρασε στον απόλυτο έλεγχο της Pillarstone. Οδεύει προς εκκαθάριση η άλλοτε holding. Με προνομιούχες μετοχές έμειναν οι τράπεζες, ενώ κατείχαν το 100%. Οι αναφορές στις οικονομικές καταστάσεις και τα ερωτήματα.

ΦΑΜΑΡ: Εσπασε τον όμιλο η Pillarstone;

Αλλαγές στη δομή του φαρμακευτικού ομίλου ΦΑΜΑΡ και βεβαίως στη μετοχική του σύνθεση επέφερε η τελευταία αναδιάρθρωσή του, την οποία συμφώνησαν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες με την Pillarstone Europe τον περασμένο Σεπτέμβριο και υλοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2018, ο όμιλος ΦΑΜΑΡ άλλαξε χέρια, περνώντας από τον έλεγχο των συστημικών τραπεζών στην Pillarstone. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι στο πλαίσιο της υλοποιηθείσας αναδιάρθρωσης, οι υποχρεώσεις του ομίλου μειώθηκαν σε 118 εκατ. ευρώ από 234 εκατ. ευρώ, με την Pillarstone να δεσμεύεται για παροχή νέων κεφαλαίων της τάξης των 57,6 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει, όμως, από τις οικονομικές καταστάσεις των συστημικών τραπεζών, ο φαρμακευτικός όμιλος δεν άλλαξε απλά χέρια αλλά και μορφή, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης. 

Ειδικότερα, στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων αναφέρεται ότι η Famar S.A. «κατέστη ανενεργή και άνευ δραστηριότητας, καθώς έπαψε να κατέχει µετοχική συµµετοχή στον Όµιλο επιχειρήσεων Famar». Σε σημείωση άλλης τράπεζας επισημαίνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018, αποφασίστηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Famar S.A. η εκκαθάρισή της.

Με δεδομένο ότι η Famar S.A. αποτελούσε την εταιρεία συμμετοχών, μέσω της οποίας οι εγχώριες συστημικές τράπεζες ήλεγχαν το 100% του ομίλου ΦΑΜΑΡ, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα, τόσο για τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης όσο και για τις αλλαγές που επήλθαν στη δομή του φαρμακευτικού ομίλου.

Οι τράπεζες δεν διευκρινίζουν πώς επήλθε η παραπάνω αλλαγή. Αν, δηλαδή, η αναδιάρθρωση του ομίλου έγινε μέσω προπτωχευτικής διαδικασίας, ώστε η Pillarstone, σε συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών του ομίλου, απέκτησε τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της FAMAR SA και τα πέρασε σε νέα εταιρεία με άλλο ΑΦΜ.

Όλα τα στοιχεία πάντως συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι υποχρεώσεις του ομίλου ΦΑΜΑΡ «κουρεύτηκαν» κατά 116 εκατ. ευρώ, οι εγχώριες συστημικές τράπεζες που ήλεγχαν, αθροιστικά, το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου δεν κατέχουν πλέον κοινές μετοχές, ενώ η Pillarstone εμφανίζεται ως το απόλυτο νέο αφεντικό.

Επιπρόσθετα, οι εγχώριες τράπεζες πήραν ως αντάλλαγμα, για τη μερική διαγραφή απαιτήσεων και την επιμήκυνση του εναπομείναντος δανεισμού, προνομιούχες μετοχές (σ.σ. κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου) και δικαιούνται μερίδιο, σε περίπτωση που όταν πωλήσει η Pillarstone τον όμιλο, επιτευχθεί τίμημα που ξεπερνά κάποια προκαθορισμένα επίπεδα, βάσει της συμφωνίας (earn out scheme).

Σημειώνεται ότι οι εγχώριες συστημικές τράπεζες απέκτησαν το 100% του ομίλου ΦΑΜΑΡ, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του ομίλου Μαρινόπουλου. Η Αlpha Βank κατείχε το 47% του μετοχικού κεφαλαίου της FAMAR S.A., η Eurobank το 23,55%, ενώ μικρότερα ποσοστά κατείχαν Πειραιώς και Εθνική. Η απόκτηση του 100% έγινε τότε μέσω της γαλλικής προ-πτωχευτικής διαδικασίας στην οποία εισήλθε η εταιρεία Famar, µε σκοπό την αναδιάρθρωσή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v