Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι ΗΠΑ μαγνητίζουν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Οι ταχείες αδειοδοτικές διαδικασίες και τα φορολογικά κίνητρα ευνοούν τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα. Πώς μέσω ΗΠΑ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανεβάζει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ. Στα 2 GW ο στόχος. Οι κολλημένες επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ στην αποθήκευση ενέργειας.

Γιατί οι ΗΠΑ μαγνητίζουν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Πρόσφορο και φιλόξενο έδαφος στην αμερικανική αγορά των ΑΠΕ βρίσκει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κι επενδύοντας αυτή τη φορά 310 εκατ. δολ., πρόσθεσε το τέταρτο αιολικό της πάρκο στις ΗΠΑ.

Έτσι, με αμερικανικό αέρα η εισηγμένη στο χρηματιστήριο πάει να σπάσει… το φράγμα των 2 Γιγαβάτ (GW) στις Ανανεώσιμες Πηγές, έχοντας ήδη στην Ευρώπη και την Αμερική ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και αδειοδοτημένα συνολικής ισχύος 1.512 Μεγαβάτ (MW). Μάλιστα τα 651 MW βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Γιατί, όμως, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο επενδύει στις ΗΠΑ; Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, το επενδυτικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, ωθώντας έτσι την εταιρεία στην επίτευξη των στόχων της, που είναι ο εμπλουτισμός και η ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου των καθαρών μορφών ενέργειας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι αδειοδοτικές διαδικασίες είναι ταχύτατες και ταυτόχρονα παρέχονται φορολογικά κίνητρα, τα οποία δεν υφίστανται στη χώρα μας. Έτσι, με έργα μεγάλης ισχύος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανεβάζει το συνολικό της portfolio σε ΑΠΕ και πετυχαίνει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις. Για την ακρίβεια, προβλέπονται δύο κατηγορίες φορολογικών κινήτρων: Αυτά για μεγάλες επενδύσεις κι εκείνα με υψηλότατο συντελεστής απόσβεσης. Δίνεται, όπως εξηγούν τα στελέχη της εταιρίας, η δυνατότητα της 100% απόσβεσης από τον πρώτο χρόνο της επένδυσης.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζει, όμως, να επενδύει στρατηγικά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας ήδη μέσα από το νέο καθεστώς έγκρισης έργων ΑΠΕ (δημοπρασίες Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με κριτήριο την τιμή παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας) έχει περάσει «100 MW».

Η εισηγμένη συνεχίζει να θεωρεί ως επένδυση του μέλλοντος την αποθήκευση ενέργειας μέσα από έργα ΑΠΕ. Και είναι διατεθειμένη να διαθέσει κεφάλαια ύψους 800 εκατ. ευρώ για φυσικές μπαταρίες, αξιοποιώντας τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο δεν έχει θεσπιστεί το αναγκαίο πλαίσιο που θα επιτρέψει τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Δύο projects, αυτό της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού (αιολικό και υδροηλεκτρικό) στην Κρήτη παραμένουν ακόμη στα χαρτιά. Το πρώτο μάλιστα έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των έργων PCIs της Ε.Ε., ενώ το δεύτερο, όταν κατασκευαστεί, θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη.    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v