Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναγιωτάκης: Αρκετά έχει σταυρωθεί η ΔΕΗ

Πρώτη δημόσια παρέμβαση του προέδρου της ΔΕΗ μετά τις ζημιές των 903,8 εκατ. ευρώ. Βολές κατά της «καταστροφολογίας». Προλείανση του εδάφους για «μικρή ΔΕΗ», βλέπει ο κ. Παναγιωτάκης. Τι είπε για τιμολόγια, λιγνιτικές και ΑΠΕ.

Παναγιωτάκης: Αρκετά έχει σταυρωθεί η ΔΕΗ

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο πρόεδρος και δευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ εξαπολύοντας βολές κατά πάντων για την «καταστροφολογία» που αναπτύσσεται με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας.

Ο Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας στο ετήσιο συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία τόνισε: «Αρκετά έχουμε σταυρωθεί αυτό το διάστημα εξαιτίας των οικονομικών μας αποτελεσμάτων. Η ΔEΗ δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στα κόμματα είναι ένα εθνικό κεφάλαιο κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Το λέω για να αποφεύγονται οι ενέργειες που εξυπηρετούν μία συγκυρία όπως οι εκλογές. Άλλο κριτική και άλλο καταστροφολογία», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Ο ίδιος έβαλε και κατά της επαναφοράς του σχεδίου πώλησης της μικρής ΔEΗ: «Το να προσπαθούν ορισμένες δυνάμεις να δικαιώσουν παλιότερες επιλογές είναι κατανοητό. Άλλο που διαφωνώ με το σχέδιο της «Μικρής ΔEΗ». Η καταστροφολογία όμως μόνο ζημιά μπορεί να κάνει. Στο τέλος κανείς δεν κέρδισε από τα ερείπια. Αν και ερείπια δεν υπάρχουν», προειδοποίησε.

Εξέφρασε επίσης την «ανησυχία» του για ορισμένα ζητήματα που αναδεικνύονται την περίοδο αυτή.

Μικρή ΔEΗ

Το πρώτο θέμα σύμφωνα με τον Μανόλη Παναγιωτάκη είναι «η διαρκής επαναφορά της μικρής ΔEΗ. Αν το συνδυάσουμε», συμπλήρωσε, «με μία εκτεταμένη αρθρογραφία από διάφορες πλευρές τότε πρόκειται για μία προλείανση του εδάφους στο μέλλον για να αποστερηθεί η ΔEΗ από τον πλούτο των υδροηλεκτρικών σταθμών. Τελευταία είδα και ένα σενάριο», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο τέλος θα αναγκαστούμε να σπάσουμε τη ΔEΗ σε δύο τρία κομμάτια εκεί που κατάντησε η ΔEΗ. Είναι επικίνδυνα σενάρια. Δεν εδράζονται σε σοβαρά σενάρια. Ίσως τα διακινούν κάποιοι για συγκεκριμένα ιδιοτελή σενάρια», εκτίμησε.

Το άνοιγμα της αγοράς

Το δεύτερο ζήτημα που ανησυχεί τη διοίκηση της δημόσιας εταιρίας είναι το άνοιγμα της αγοράς. Κάλεσε λοιπόν όλες κατά κύριο λόγο τις πολιτικές δυνάμεις να πουν τις θέσεις τους, προεκλογικά για το πως πρέπει να γίνει το άνοιγμα.

«Από την πλευρά μας αναγνωρίζουμε πως για τη μετάβαση από μονοπώλιο πληρώνουμε τίμημα. Άλλο τίμημα κι άλλο κανιβαλισμός της αγοράς», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης. Προέτρεψε δε, όλες τις πλευρές να δουν από μηδενική βάση το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού φέρνοντας ως παράδειγμα τη γαλλική EdF.

Τιμολόγια

Το τρίτο ζήτημα που τοποθετήθηκε ο κ. Παναγιωτάκης είναι το θέμα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας: «Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να συγκρατήσουμε τα τιμολόγια. Η κοινωνία και οικονομία δεν αντέχει αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μέτοχοι μας είναι οι μόνοι που δικαιούνται να έχουν κάνει παράπονα. Τους ευχαριστούμε. Και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να τους ικανοποιήσουμε», είπε και εξέφρασε παράπονο: «Θα περίμενα αυτή η προσπάθεια μας να έχει στηριχτεί».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας «από φέτος θα γυρίσουμε σε κερδοφορία. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι ανιστόρητοι λένε ότι είχαμε για πρώτη φορά ζημιές. Όπως το 2008».

Τα δεσμά

Από τα πυρά του κ. Παναγιωτάκη δεν ξέφυγε ούτε η κυβέρνηση για το θέμα της ελευθερίας των κινήσεων της: «Ανάμεσα στις υποτυπώδεις προτάσεις, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά από το κεντρικό ζήτημα: Την αναφορά ότι θα πρέπει η ΔΕΗ να λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρία και να δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις ώστε να απεξαρτηθεί από τα δεσμά της κρατικής εξάρτησης και την καταπνίγουν. Δεν έχω δει καμία τέτοια πρόταση. Γιατί; Υπάρχουν άλλα σχέδια…;» διερωτήθηκε.

Οι λιγνιτικές

Ο Μανόλης Παναγιωτάκης μίλησε και για το θέμα της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων. Άσκησε κριτική σε όσους κατηγόρησαν τη δημόσια εταιρία πως έδωσε παράταση στην προθεσμία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών: «Η αποπεπένδυση των λιγνιτικών σταθμών είναι πολύπλοκο project και σε συνθήκες που είναι εναντίον των στερεών καυσίμων. Επιλύσαμε σε χρόνο ρεκόρ εκκρεμότητες. Οι σταθμοί είναι κερδοφόροι. Η έγκριση των πιστοποιητικών ΑΔΙ είναι στο τελικό στάδιο». Και αναρωτήθηκε: «Θα υποβάλλουν σοβαρές προτάσεις; Περιμένουμε. Εμείς πουλάμε και οι επενδυτές μας ζήτησαν παράταση. Δεν θα έπρεπε να τους τη δώσουμε;».

Ατμομηχανή οι ΑΠΕ

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε και σε αυτήν την ομιλία του πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ΔEΗ. Σύμφωνα με τον ίδιο το 2030 η παραγωγή της εταιρίας από ΑΠΕ θα ανέλθει στα 2 Γιγαβάτ, κάτι που θα προσθέσει στα EBITDA της εταιρίας ακόμη και 90 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός της δημόσιας επιχείρησης για το 2019 είναι 105 εκ. ευρώ με 135 Γιγαβάτ.

Ο ίδιος περιέγραψε και τις τεχνολογίες στον τομέα των ΑΠΕ που θα αναπτυχθεί η ΔEΗ: «Θα ασχοληθούμε με πλωτά φωτοβολταϊκά και παράκτια αιολικά. Η ΔEΗ Θα ασχοληθεί με αποθήκευση και αντλησιοταμίευση, και κακώς κάκιστα, δεν έχουν δοθεί κίνητρα», σχολίασε ενώ πρόσθεσε πως «η ΔEΗ θα ασχοληθεί συστηματικά με ενεργειακή αποδοτικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v