Creta Farms: Οι λογιστικές καταστάσεις «εκδικούνται»

Ποια στοιχεία προκύπτουν για την επίμαχη περίοδο. Τα «δάνεια ανάγκης» του Κ. Δομαζάκη, την ίδια περίοδο όπου οι τράπεζες άνοιγαν την κάνουλα της χρηματοδότησης και η εισηγμένη γέμιζε με χρήμα τους μετόχους της. Αναλυτικοί πίνακες.

Creta Farms: Οι λογιστικές καταστάσεις «εκδικούνται»

Με ανοιχτό το στόμα έχουν μείνει τις τελευταίες ημέρες οι μέτοχοι μειοψηφίας της Creta Farms, βλέποντας την εταιρεία τους εκτός διαπραγμάτευσης και τον έναν εκ των δύο μεγαλομετόχων της (και επί σειρά ετών συνδιευθύνοντα σύμβουλό της) κ. Κ. Δομαζάκη να υποστηρίζει ότι η εισηγμένη τού οφείλει 11,6 εκατ. ευρώ από τη διετία 2005-2006!

Να τρελάθηκε άραγε ο κ. Κ. Δομαζάκης και να «λέει ό,τι θέλει», χωρίς αποδεικτικά στοιχεία; (αντίθετα, φαίνεται με βάση το ρεπορτάζ, ότι κατέθεσε φωτοτυπίες σειράς επιταγών).

Να ισχύουν άραγε τα όσα ακούστηκαν στο ρεπορτάζ ότι ναι μεν ο κ. Κ. Δομαζάκης κατέβαλε 11,2 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά αποτελούσαν αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει κατά το παρελθόν από την εταιρεία; (αν ναι, με ποια απόφαση γενικής συνέλευσης, με ποιες εγγυήσεις, με ποιους όρους και με ποιο επιτόκιο;).

Σε κάθε περίπτωση, το Euro2day.gr ανέτρεξε στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επισημαίνοντας ορισμένα πράγματα που ενδεχομένως να ρίχνουν φως σε κάποιες πτυχές της υπόθεσης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πρώτον, ο κ. Κων/νος Δομαζάκης ισχυρίζεται ότι κατά την περίοδο 2005-2006 δάνεισε την εισηγμένη με 11,6 εκατ. ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται σε καμιά από τις δύο ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της περιόδου 2005-2006. Μάλιστα, στις 31/12/2006 σημειώνεται με σαφήνεια πως οι υποχρεώσεις προς διευθυντικά στελέχη και μέλη της διοίκησης ήταν μηδενικές. Αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του κ. Κ. Δομαζάκη, κάτι… σοβαρό λείπει από τις λογιστικές καταστάσεις.

Δεύτερον, δεν είναι δική μας δουλειά να εξετάζουμε το πώς ένας ιδιώτης διαθέτει μετρητά 11,6 εκατ. ευρώ και τα δανείζει, ωστόσο εύλογο είναι να υποθέσει κάποιος ότι ένας επιχειρηματίας που χρηματοδοτεί με τόσο μεγάλο ποσό την εταιρεία του, το κάνει επειδή η τελευταία βρίσκεται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», έχοντας υποχρεώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Ωστόσο, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο (βλέπε λογιστικές καταστάσεις χρήσης 2005, δηλαδή στο πρώτο μισό του 2006) αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Η οικονομική θέση της εταιρείας είναι ικανοποιητική, αφού όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν την καθαρή της θέση είναι θετικά. Μέσα στα πλαίσια αυτά και για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των κεφαλαίων προς όφελος των μετόχων, η γενική συνέλευση της 17ης/1/2005 ενέκρινε την πρότασή μας για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 13,4 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών ενός ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους».

Με άλλα λόγια, σε μια περίοδο όπου η Creta Farms -σύμφωνα με τον κ. Κ. Δομαζάκη- χρειαζόταν την άμεση και μεγάλη χρηματοδοτική στήριξη των μετόχων της, οι ίδιοι (μετέχοντας στο ΔΣ) όχι μόνο διαβεβαίωναν το επενδυτικό κοινό για την ικανοποιητική θέση της εταιρείας, αλλά επιπλέον πρότειναν και επιστροφή κεφαλαίου-μαμούθ προς τους μετόχους(!)

Πώς εξηγείται άραγε, το να  ζητά εναγωνίως η εταιρεία λεφτά από τον βασικό της μέτοχο και την ίδια περίοδο, ο ίδιος βασικός μέτοχος να προτείνει τεράστια επιστροφή κεφαλαίου;

Από τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα προκύπτει ότι κατά την τετραετία 2005-2008, περίοδο κατά την οποία -σύμφωνα με τον κ. Κ. Δομαζάκη- η επιχείρηση είχε δανειστεί από αυτόν 11,6 εκατ. ευρώ χωρίς να τα αποπληρώσει, φρόντισε να μοιράσει στους μετόχους της μετρητά ύψους 16,06 εκατ. ευρώ!


Τρίτον, ειπώθηκε ότι η προσφυγή στα κεφάλαια του κ. Κ. Δομαζάκη έγινε επειδή υπήρξε ανάγκη ταμειακής διευκόλυνσης. πρόβλημα με τις τράπεζες και η ανάγκη αποπληρωμής ανοιγμάτων της εισηγμένης προς αυτές. Ωστόσο, μέσα από τον δεύτερο παρατιθέμενο πίνακα προκύπτει ότι οι τράπεζες ήταν ιδιαίτερα «ανοιχτοχέρες» προς την Creta Farms. Έτσι, σε μια περίοδο όπου η εισηγμένη μοίραζε πολύ μεγάλα ποσά προς τους μετόχους της, οι τράπεζες με τη σειρά τους άνοιγαν την κάνουλα της χρηματοδότησης προς αυτή, χορηγώντας της κατά την τετραετία 2004-2007 επιπλέον 36,35 εκατ. ευρώ!

Δηλαδή, οι τράπεζες αύξαναν τον δανεισμό τους προς την εταιρεία και η τελευταία άνοιγε την κάνουλα των χρηματικών διανομών προς τους μετόχους της…

Είναι προφανές ότι όλα αυτά έχουν προκαλέσει ερωτήματα και ανησυχίες στο ευρύ επενδυτικό κοινό όχι μόνο για την Creta Farms, αλλά για το κατά πόσο αξιόπιστες είναι οι λογιστικές καταστάσεις αρκετών εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ, καθώς και για το κατά πόσο τηρούνται στην ουσία οι κανόνες της περίφημης Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το περιεχόμενου παλαιότερου δημοσιεύματος του Euro2day.gr με τίτλο «Creta Farms: Πέντε καυτά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις».

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v