Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛ.ΠΕ: Το ένα μάτι στην Elpedison, το άλλο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ανοικτό άφησε ο αναπληρωτής CEO των ΕΛ.ΠΕ την εξαγορά του μεριδίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Elpedison. Σε λίγες εβδομάδες οι αλλαγές, είπε στους αναλυτές, στη διάρκεια του conference call. Η εταιρεία διεκδικεί μόνο πλειοψηφικό πακέτο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

ΕΛ.ΠΕ: Το ένα μάτι στην Elpedison, το άλλο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Οι προθέσεις των Ελληνικών Πετρελαίων για τις δύο συμμετοχές της εταιρείας στην Elpedison και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αποσαφηνίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής conference call της διοίκησης με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα ΕΛ.ΠΕ θα αποκτήσουν το μερίδιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου, επιβεβαίωσε κατ’ αρχάς την απόφαση του κατασκευαστικού ομίλου να αποχωρήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατηγικές του επιλογές είναι να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες των κατασκευών και της ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

Ο κ. Σιάμισιης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξαγοράσουν τα ΕΛ.ΠΕ το ποσοστό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το οποίο ανέρχεται στο 22,74%. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες θέλουν και την Edison να αποκτά ποσοστό από το πωλούμενο μερίδιο της κατασκευαστικής.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος διαβεβαίωσε επίσης πως δεν πρόκειται να υπάρχουν επιπτώσεις στον πετρελαϊκό όμιλο καθώς το επενδυμένο κεφάλαιο στην Elpedison είναι κάτω από 40 εκατ. ευρώ. Οι αλλαγές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δρομολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ερώτηση δέχτηκε και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε ότι με βάση το νόμο, η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν το 35% της επιχείρησης φυσικού αερίου και το ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να πουλήσει το 50% συν μία μετοχή.

Τόνισε ότι η πετρελαϊκή εταιρεία έχει διαμηνύσει στην αγορά πως με ποσοστό 35% δεν έχει νόημα να διατηρήσει τη συμμετοχή της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. «Το ιδανικό είναι να αποκτήσουμε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών», πρόσθεσε. Διαφορετικά, «αν δεν το έχουμε, φεύγουμε», είπε χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο, τα ΕΛ.ΠΕ αποκτούν αξία από τη ΔΕΠΑ μόνο με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Γεγονός, το οποίο, όπως ερμηνεύουν παράγοντες της αγοράς, οδηγεί τα ΕΛ.ΠΕ σε αύξηση του ποσοστού τους στο 85% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των αναλυτών, ο κ. Σιάμισιης επιχείρησε να στείλει μήνυμα στους αναλυτές και τους μετόχους διαβεβαιώνοντας για τις κινήσεις του ομίλου να ενισχύσει την παρουσία του στους κλάδους της ηλεκτρικής ενέργειας του φυσικού αερίου. Σημείωσε πως παραμένει η διύλιση και εμπορία η κεντρική δραστηριότητα των ΕΛ.ΠΕ, ωστόσο είναι αναγκαίο για τη συμπλήρωση του χαρτοφυλακίου η είσοδος στις αγορές αυτές.

Κατά τ’ άλλα, ο ίδιος, ερωτηθείς για τις προβλέψεις του στο δεύτερο τρίμηνο, εκτίμησε πως θα είναι καλύτερο καθώς ως είθισται ανεβαίνει διεθνώς και η ζήτηση των καυσίμων κίνησης, με αποτέλεσμα την τόνωση των πωλήσεων. Ωστόσο εμφανίστηκε και συγκρατημένος ως προς την πορεία των περιθωρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v