Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ: Αίτημα Cosco σε Δημόσιο για μεταβίβαση του επιπλέον 16%

Να αποκτήσουν το 16% του ΟΛΠ που θα έπαιρναν το 2021, με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, ζητούν οι Κινέζοι με αφορμή τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση του επενδυτικού προγράμματος.

ΟΛΠ: Αίτημα Cosco σε Δημόσιο για μεταβίβαση του επιπλέον 16%

Επισήμως πλέον οι Κινέζοι της Cosco ζητούν από το ελληνικό δημόσιο να τους μεταβιβάσει άμεσα επιπλέον ποσοστό 16% του ΟΛΠ, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία, καθώς εκτιμούν πως δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες υποχρεωτικές επενδύσεις μέχρι το 2021.

Η συμφωνία του 2016 προέβλεπε πως η Cosco αποκτά το 51% του OΛΠ έναντι 293,7 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για μεταβίβαση επιπλέον ποσοστού 16% με την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων εντός πενταετίας. Για την απόκτηση του επιπλέον ποσοστού, του 16%, έχουν μάλιστα κατατεθεί σε λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow account) 88 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπορεί να εισπράξει το δημόσιο πριν «κλείσει» η μεταβίβαση.

Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 16%, πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις των 293,7 εκατ. ευρώ, όταν μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο περίπου 70 εκατ., που αφορούν την αγορά νέας μεγάλης πλωτής δεξαμενής, επισκευές στις σταθερές δεξαμενές, μηχανολογικό και άλλο εξοπλισμό, τον νέο προβλήτα πετρελαιοειδών και μελέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες υπήρξε συνάντηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με την κινεζική πλευρά με την τελευταία να επισημαίνει πως εξαιτίας των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις, τη μη έγκαιρη έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου (Master Plan) από την αρμόδια Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), κ.α. δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2021 οι υποχρεωτικές επενδύσεις, όπως προέβλεπε η συμφωνία των δύο πλευρών. Γι’ αυτό το λόγο ζητούν να γίνει άμεσα η μεταβίβαση του επιπλέον ποσοστού του 16% του ΟΛΠ και περιμένουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από πλευράς δημοσίου για την έγκριση του Master Plan.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες εβδομάδες έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν ταξιδεύσει στην Κίνα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρα, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για την έγκριση του Master Plan. Η ΕΣΑΛ είχε «κόψει» σημαντικό τμήμα του επενδυτικού σχεδίου (π.χ. τα δύο εμπορικά κέντρα) εν μέσω τοπικών αντιδράσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα για την έγκριση του σχεδίου ενώ χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες για συνεδρίαση της ΕΣΑΛ εντός της ημέρας.

Οι συνολικές επενδύσεις του OΛΠ, με βάση το πρώτο Master Plan, ανέρχονται σε 612 εκατ. ευρώ. Τα 293,7 εκατ. ευρώ αφορούν τις λεγόμενες Υποχρεωτικές Επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2021. Ο κινεζικός όμιλος έχει προσθέσει στο πρόγραμμα και Πρόσθετες Επενδύσεις 318 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση του OΛΠ να επισημαίνει πως το Master Plan, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων McKinsey, είναι ενιαίο και δεν μπορεί να τεμαχιστεί. Συνεπώς «μερική έγκριση του master plan ισοδυναμεί με μη έγκριση», κατά την πλευρά της Cosco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v