Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Βγαίνει η short list για το mega deal

Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. της τράπεζας, για να αποφασίσει ποιοι θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τη 10ετή ανάθεση διαχείρισης. Τα κριτήρια και οι εκτιμήσεις της αγοράς. Τι θα γίνει με την τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών.

Eurobank: Βγαίνει η short list για το mega deal

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το mega deal που επιδιώκει να κλείσει η Eurobank για την πώληση του 80% της FPS, καθώς και των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης δύο τιτλοποιήσεων, με δέλεαρ τη 10ετή ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) της.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο θα εξετάσει τις μη δεσμευτικές προτάσεις που έχουν ληφθεί για την πώληση της FPS και την τιτλοποίηση καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων (project Cairo). Επιπρόσθετα, θα εξετάσει τις δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών (project Pillar).

Η αξιολόγηση των προσφορών έχει ολοκληρωθεί και το Δ.Σ. καλείται να αποφασίσει στο μεν μέτωπο της ανάθεσης διαχείρισης ποιοι θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στο δε project Pillar αν κλείσει αυτόνομα ή θα συνδεθεί οριστικά με την πώληση της FPS και το project Cairo, αποτελώντας ένα σποδυλωτό mega deal.

Η αγορά αναμένει ότι στη short list, για την ανάθεση διαχείρισης, θα βρεθούν τρεις από τους πέντε, οι οποίοι υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές (PIMCO, Elliott-Bain, Fortress-doBank, Lone Star και άλλο ένα fund), αποκτώντας την ευκαιρία να διεξαξάγουν λεπτομερή έλεγχο επί δείγματος ανά υποκατηγορία δανείων, πριν υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Η ενημέρωση των επενδυτών αναμένεται να διενεργηθεί στα τέλη της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης και θα ακολουθήσει το άνοιγμα του Virtual Data Room. Προς το παρόν, η αγορά θεωρεί πως μόνο η PIMCO έχει «κλειδώσει» θέση στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Πέραν του οικονομικού σκέλους των προσφορών, αξιολογούνται επίσης η εμπειρία και η τεχνογνωσία στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων καθώς ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για μια 10ετία τη διαχείριση των NPEs της τράπεζας, αποτελώντας τον συνεταίρο της στην FPS (80%-20%).

Τι θα γίνει με το project Pillar

Εφόσον το σημερινό Δ.Σ. της τράπεζας δεν αποφασίσει να εισέλθει σε περίοδο αποκλειστικών συζητήσεων με την B2Kapital, που αποτελεί τον μόνο ενδιαφερόμενο, ο οποίος κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών, χωρίς να τη συνδέει με την ανάληψη διαχείρισης των NPEs, ο διαγωνισμός συνδέεται απόλυτα με αυτόν της πώλησης της FPS.

Δηλαδή, όποιος αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για να αγοράσει το 80% της FPS, αναλαμβάνοντας, μέσω αυτής, τη διαχείριση για μια 10ετία των NPEs της τράπεζας, θα πάρει μαζί και το σύνολο των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης του project Pillar καθώς και το 20% με 25% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης του project Cairo.

Πρόκειται για το πρώτο mega deal στα εγχώρια «κόκκινα» δάνεια, από το οποίο η Eurobank προσδοκά ότι θα εισπράξει μεταξύ 400 με 500 εκατ. ευρώ και θα απο-ενοποιήσει κόκκινα δάνεια 9,5 δισ. ευρώ, με μια προϋπολογισμένη ζημία από τις δύο τιτλοποιήσεις, που δεν θα ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ.

Ο στόχος που έχει θέσει η τράπεζα για το τέλος της φετινής χρονιάς είναι τα NPEs να υποχωρήσουν στα 6,6 δισ. ευρώ, ήτοι στο 16% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ στο τέλος της τριετίας (2021) προβλέπεται να μειωθούν στα 3,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 8,8% των συνολικών χορηγήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v