Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόθυμη για deals η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ

Τι δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας στα πλαίσια της παρουσίασής της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Η ανάγκη για συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο, οι θετικές προοπτικές υπό προϋποθέσεις και τα σχέδια επέκτασης.

Πρόθυμη για deals η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ

Στο καλό πρώτο εξάμηνο της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ καθώς τα αποτελέσματά της επηρεάζονται σημαντικά από τη γενικότερη πορεία των αγορών και τις αποδόσεις των πελατών της, εξέφρασε ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Φαίδων Ταμβακάκης στα πλαίσια της παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Πέρα από τη μέχρι τώρα θετική επίδραση των αγορών, η Alpha Trust έχει θέσει φέτος -μεταξύ άλλων- ως στόχους την αύξηση των κεφαλαίων που διαχειρίζεται, τη διεύρυνση των πηγών εσόδων της και τη διερεύνηση τρόπων μη οργανικής ανάπτυξης (για το λόγο αυτό μάλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως και οι υπάρχουσες ίδιες μετοχές).

Ειδικότερα για το θέμα της μη οργανικής ανάπτυξης, ο κ. Ταμβακάκης επισήμανε:

α) Η Alpha Trust διαθέτει ήδη τέτοια δομή που διευκολύνει τους συνεταιρισμούς.

β) Ο ίδιος πιστεύει πως η νοοτροπία ότι «το μαγαζί είναι δικό μου» οδηγεί σε αποτυχία.

γ) Στο εξωτερικό αναρωτιούνταν αν μπορούν να έχουν μέλλον εταιρείες με χαρτοφυλάκιο μικρότερο του ενός τρις ευρώ, όταν εμείς στην Ελλάδα σφυρίζουμε αδιάφορα.

δ) Το μέλλον του κλάδου θα μπορούσε -κάτω από προϋποθέσεις- να είναι πολύ ανοδικό, αν συνεκτιμήσει κάποιος πως το κατά κεφαλή ποσό διαχείρισης στην Ελλάδα ήταν μόλις 690 ευρώ, κάτω από χώρες όπως η Τουρκία (740 ευρώ), η Πορτογαλία (1.730 ευρώ), η Πολωνία (4.080 ευρώ) και πόσο μάλλον η Ιταλία, η Ισπανία και η Σουηδία (27.340, 32.360 και 38.210 ευρώ, αντίστοιχα). Το ζήτημα είναι αν σε περίπτωση που μεγαλώσει η εγχώρια πίτα, κερδισμένες θα βγουν οι ελληνικές εταιρείες, ή τα ξένα μεγαθήρια. Ο ίδιος πάντως αισιοδοξεί, λόγω της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον για ακίνητα

Σε ότι αφορά το μέτωπο της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων, ο κ. Ταμβακάκης θεώρησε ενδιαφέροντες τομείς τόσο αυτόν του private equity, όσο και τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 80% του πλούτου των Ελλήνων. «Αναζητούμε ομάδα με την οποία θα εισέλθουμε στο συγκεκριμένο χώρο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόσο ο κ. Ταμβακάκης, όσο και ο Χριστόδουλος Αίσωπος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ανέφεραν:

• Τους έχει απασχολήσει το θέμα της μετάταξης της εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, ωστόσο αυτή την περίοδο «δεν υπάρχει τίποτε στα σκαριά».

• Από την αρχή του έτους έχουν αλλάξει άποψη -επί το θετικότερο- για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, καθώς πιστεύουν πως τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα κλείσουν. Αγοράζοντας κάποιος τέτοιους τίτλους είναι σαν να επενδύει στο μακροοικονομικό μέλλον της Ελλάδας, το οποίο οι αγορές το βλέπουν σήμερα να έχει προοπτικές βελτίωσης.

• Υπάρχουν ακόμη σαφή περιθώρια ανόδου στις τιμές των εγχώριων ακινήτων, καθώς σε αντίθεση με το εξωτερικό, τα yields (αποδόσεις ενοικίου) παραμένουν υψηλά ακόμη και σε ποιοτικά ακίνητα που εκμισθώνονται σε μισθωτές υψηλής φερεγγυότητας.

• Η άνοδος των τιμών των ακινήτων που ξεκίνησε εδώ και μια διετία, θα επιδράσει θετικά και στον τραπεζικό κλάδο, ιδίως στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v