Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς πώληση τα δάνεια του ομίλου Κυπριώτη

Η Eurobank ανέθεσε στην Axia να τρέξει διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση συνολικής απαίτησης 53,3 εκατ. ευρώ. Οι εξασφαλίσεις του δανείου και το χρονοδιάγραμμα πώλησης. Δεν σταματά η προσπάθεια εγκατάστασης ειδικής διαχείρισης.

Προς πώληση τα δάνεια του ομίλου Κυπριώτη

Αυξάνεται η πίεση των τραπεζών προς τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη, καθώς μετά την περσινή πρωτόδικη απόρριψη του αιτήματος εγκατάστασης ειδικού διαχειριστή, η Eurobank αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να βγάλει προς πώληση το σύνολο των δανειακών της απαιτήσεων.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η τράπεζα ανέθεσε στην Axia Ventures να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία (project Calypso) για την πώληση δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου, ύψους 53,3 εκατ. ευρώ.

Ήδη έχει αποσταλεί σε επενδυτές σύντομο πληροφοριακό σημείωμα (teaser), βάσει του οποίου ορίζεται ως ημερομηνία κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών η 17η Ιουλίου, ενώ οι δεσμευτικές προβλέπεται να κατατεθούν στα μέσα Αυγούστου.

Ο προτιμητέος επενδυτής, αγοράζοντας τα δάνεια της Eurobank, θα αποκτήσει πρώτη προσημείωση επί 4 ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικής δυναμικότητας περίπου 750-800 κλινών. Σημειώνεται ότι οι Eurobank και Πειραιώς, που αποτελούν τις δύο πιστώτριες τράπεζες του ομίλου, έχουν προσημειώσεις επί διαφορετικών ξενοδοχειακών μονάδων, ίσης περίπου δυναμικότητας.  

Το εγχείρημα πώλησης των δανείων δεν διαφοροποιεί τον δρομολογημένο σχεδιασμό των τραπεζών, όπως διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχισθεί η προσπάθεια εγκατάστασης ειδικού διαχειριστή. Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κω απέρριψε πέρυσι την αίτηση των Πειραιώς και Eurobank να τεθεί υπό ειδική διαχείριση ο όμιλος Κυπριώτη και οι δύο τράπεζες έχουν προσφύγει στο Εφετείο, περιμένοντας την έκδοση απόφασης.

Τόσο η προχωρημένη διαδικασία για την εγκατάσταση ειδικής διαχείρισης και τον πλειστηριασμό των μονάδων, όσο και το αντικείμενο της δραστηριότητας επιτρέπουν, σύμφωνα με την αγορά, την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η Eurobank θα πωλήσει τα δάνεια χωρίς να εγγράψει ζημιά έναντι της καθαρής λογιστικής τους αξίας. 

Ο όμιλος διαθέτει πέντε ξενοδοχεία στην Κω, συνολικής δυναμικότητας 1.483 κλινών. Οι δύο από τις μονάδες είναι πέντε αστέρων (Panorama Hotel & Suites και Maris Suites), ενώ οι υπόλοιπες τρεις είναι τεσσάρων αστέρων (Aqualand, Hippocrates, Village Resort). Οι καταγγελμένες τραπεζικές του υποχρεώσεις ξεπερνούν, σύμφωνα με τις τράπεζες, τα 110 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v