Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελαστρον: Ανεβάζει εξαγωγές, μειώνει δάνεια

Τι δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Η φετινή πορεία, η απομόχλευση του ισολογισμού και η πρόθεση πώλησης δύο μη λειτουργικών ακινήτων σε Θεσσαλονίκη και Ασπρόπυργο.

Ελαστρον: Ανεβάζει εξαγωγές, μειώνει δάνεια

Αύξηση πωλήσεων με αιχμή του δόρατος τις εξαγωγές και κερδοφορία αντίστοιχη της περυσινής σημειώνει κατά το πρώτο εξάμηνο η Έλαστρον, σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της εισηγμένης εταιρείας Βασίλη Μάνεση, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές από το 29% του συνολικού κύκλου εργασιών το 2017 ανέβηκαν πέρυσι στο 33% και στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς προσεγγίζουν το 39% σε ποσότητες και αξίες.

Ο κ. Μάνεσης απέδωσε την περυσινή ζημία του ομίλου στο χαμηλό μεικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο κυρίως οφείλεται στην έντονη μεταβλητότητα που σημείωσε η διεθνής τιμή του χάλυβα (λόγω του αντικειμένου της εργασίας της, η Έλαστρον αναγκάζεται να διατηρεί υψηλά αποθέματα).

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Αθανάσιος Καλπίνης τόνισε πως «στρατηγική μας σε μια εγχώρια αγορά που παραμένει πολύ δύσκολη, είναι η αύξηση των εξαγωγών μας, οι οποίες -αν και με χαμηλότερο μεικτό περιθώριο- αποπληρώνονται σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα και έτσι βελτιώνεται η χρηματοοικονομική μας κατάσταση. Όσο και αν η ρευστότητά μας είναι ισχυρή, οι τόκοι αποτελούν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του κόστους μας. Ο στόχος μας αυτός υλοποιήθηκε τόσο το 2018 όσο και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Αν τώρα, πουλήσουμε και ακίνητη περιουσία που δεν χρησιμοποιούμε, τότε ο δανεισμός μας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Θα μπορούσαμε να εκποιήσουμε τα ακίνητα που διαθέτουμε σε Θεσσαλονίκη και Σκαραμαγκά, ωστόσο δεν έχουμε κανένα λόγο να βιαζόμαστε. Ο ισολογισμός μας είναι ισχυρός και είμαστε σε θέση να περιμένουμε μέχρις ότου επιτύχουμε τιμήματα που να μας ικανοποιούν. Στο μέτωπο τώρα της πορείας της τιμής του χάλυβα, η έντονη μεταβλητότητα συνεχίζεται και φέτος και αυτό φυσικά εξακολουθεί να μας επηρεάζει».

Επίσης, απαντώντας ο κ. Αθανάσιος Καλπίνης σε σειρά ερωτημάτων που υπέβαλαν μέτοχοι, σημείωσε μεταξύ άλλων:

Η ελληνική αγορά εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα δεν έχει ακόμη εξυγιανθεί, με ενδεικτικό να είναι το φαινόμενο των πολύ μεγάλων περιθωρίων πίστωσης. Η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, σε περίπτωση που ξεκινούσε μια γενικότερη περίοδος υψηλότερων επενδύσεων στη χώρα, ωστόσο τον τελευταίο μήνα έχει υποχωρήσει πιθανότατα λόγω του προεκλογικού κλίματος».

• Η πολιτική ταριφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θεωρητική βάση έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα για την εταιρεία. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχει αρχίσει να την επηρεάζει.

• «Δεν έχουμε σχηματίσει άποψη για το διαφαινόμενο deal μεταξύ των εταιρειών του κλάδου ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος και αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε ούτε τους όρους ανταλλαγής, ούτε τις τραπεζικές διευθετήσεις που θα συμφωνηθούν. Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι όροι που θα ισχύσουν δεν θα αλλοιώνουν τον υγιή ανταγωνισμό».

• Σε ό,τι αφορά τα Θερμοκήπια Θράκης (joint venture με τα Πλαστικά Θράκης), από τον φετινό Μάρτιο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τα θερμοκήπια (παραγωγή ντομάτας και αγγουριού) και των 150 στρεμμάτων. Είμαστε ικανοποιημένοι από την επένδυση, τα φετινά αποτελέσματα θα είναι θετικά και η προβλεπόμενη πορεία του 2020 ακόμη καλύτερη (πλήρης λειτουργία σε δωδεκάμηνη βάση, είσπραξη επιδοτήσεων).

• Η συνολική έκταση των Θερμοκηπίων Θράκης είναι περίπου 500 στρέμματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απόφαση των δύο συνεταίρων για περαιτέρω επέκταση.

• Η εταιρεία έχει αγοράσει όμορη των εγκαταστάσεών της έκταση στον Ασπρόπυργο, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά τα επόμενα χρόνια.

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος στους μετόχους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v