Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Σε ετοιμότητα για έκδοση Tier II ομολόγου

Η βελτίωση των συνθηκών στις αγορές και η πίεση από ΛΕΠΕΤΕ αλλάζουν τον σχεδιασμό. Πιθανή η έκδοση εντός των επόμενων 30 ημερών. Δόθηκε mandate σε ξένες τράπεζες. Το ύψος των κεφαλαίων που επιδιώκεται να αντληθούν και πόσο θα ενισχύσουν τους δείκτες.

ΕΤΕ: Σε ετοιμότητα για έκδοση Tier II ομολόγου

Σε ετοιμότητα για την έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, καθώς ο συνδυασμός περαιτέρω βελτίωσης των συνθηκών στις αγορές και της πίεσης από την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για τον ΛΕΠΕΤΕ φέρνουν μπροστά το εγχείρημα.

Ο αρχικός σχεδιασμός της τράπεζας προέβλεπε την έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η σημαντική αποκλιμάκωση όμως των αποδόσεων στα ομόλογα και η αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, που επιβεβαίωσε και η πρόσφατη έκδοση Tier II από την Πειραιώς, άλλαξαν το πλάνο.

Πλέον, η διοίκηση της τράπεζας δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση, όποτε οι συνθήκες κριθούν πρόσφορες, μην αποκλείοντας κάτι τέτοιο να συμβεί ακόμη και πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική έχει υπογράψει με ξένες επενδυτικές τράπεζας σύμβαση αναδοχής για την έκδοση. Στόχος είναι να αντληθούν περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που θα ενισχύσουν τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας κατά 0,85% με 1,15%, ο οποίος στις 31 Μαρτίου ανερχόταν σε 15,7%.

H Εθνική έχει μπροστά της όμως εξελίξεις που ενδέχεται να μειώσουν τα εποπτικά της κεφάλαια κατά 1,4% με 1,9% εντός της φετινής χρονιάς. Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η τράπεζα αιτήθηκε στον SSM να επιστρέψει στο τυποποιημένο μοντέλο υπολογισμού του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού της.

Το αίτημα έχει κατ' αρχήν εγκριθεί από τον επόπτη και η μετάβαση θα γίνει εντός της χρονιάς, αυξάνοντας το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό και μειώνοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET I και total capital) κατά περίπου 1,2%. 

Ο παραπάνω λογαριασμός εκτιμάται ότι θα αντισταθμισθεί εν μέρει από τις πωλήσεις θυγατρικών εξωτερικού που θα μειώσουν το σταθμισμένο ενεργητικό κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας κατά 0,5% με 0,55% τα κεφάλαια. Προς το παρόν, έκλεισε η συμφωνία για την πώληση της Romaneasca, εξέλιξη που θα έχει θετική κεφαλαιακή επίδραση κατά 0,27%.

Επιπρόσθετα, ενδεχόμενος σχηματισμός πρόβλεψης 250 εκατ. ευρώ μετά την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση για τον ΛΕΠΕΤΕ θα μειώσει τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά περίπου 0,70%.

Προς το παρόν, δεν έχει εκδοθεί η εφαρμοστική υπουργική απόφαση και επομένως η τράπεζα δεν έχει αποφασίσει τα νομικά μέσα αμφισβήτησης, ούτε το αν μπορεί να αποφευχθεί ο σχηματισμός εφάπαξ πρόβλεψης για τις καταβολές 5ετίας που προβλέπει η σχετική νομοθετική διάταξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v