Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Γιατί θα μειωθούν κατά 70 μ.β. τα εποπτικά κεφάλαια

Η επιστροφή στην τυποποιημένη μέθοδο υπολογισμού του σταθμισμένου ενεργητικού για στεγαστικά, εταιρικά δάνεια και δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στόχος οι επιθετικότερες διευθετήσεις NPEs.

ETE: Γιατί θα μειωθούν κατά 70 μ.β. τα εποπτικά κεφάλαια

Μια κίνηση που θα συζητηθεί ευρύτερα προανήγγειλε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση της Εθνικής, γνωστοποιώντας ότι εξετάζει την επιστροφή της στην τυποποιημένη προσέγγιση υπολογισμού του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού της.

Η αλλαγή μοντέλου (σ.σ. από τον εσωτερικό υπολογισμό στον τυποποιημένο) θα διενεργηθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς, αφού προηγουμένως εγκριθεί από την ΕΚΤ και θα οδηγήσει σε αύξηση του σταθμισμένου ενεργητικού, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο δείκτης Common Equity Tier I ( CET I) κατά περίπου 120 μονάδες βάσης.

Παρά την αξιοσημείωτη επίδραση, η αλλαγή κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να υποβοηθηθούν οι επιθετικότερες αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και οι εκποιήσεις ενεχύρων. Το υφιστάμενο μοντέλο εσωτερικού υπολογισμού δουλεύει με την ιστορικότητα. Έτσι, τράπεζες με υψηλό απόθεμα NPEs, όπως οι ελληνικές, επιβαρύνονται δυσανάλογα από ρευστοποιήσεις ενεχύρων σε χαμηλές τιμές. 

Πρακτικά, η Εθνική φέρνει τη… ζημία μπροστά προκειμένου να διευκολύνει την ταχύτερη εξυγίανση του ισολογισμού της. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλάνο μετασχηματισμού που θα παρουσιαστεί αύριο στο Λονδίνο προβλέπεται ότι στο τέλος του 2022 τα NPEs της τράπεζας θα υποχωρήσουν στο 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν, πάντως, εφόσον η ΕΚΤ εγκρίνει το αίτημα για μετάβαση στο τυποποιημένο μοντέλο όσον αφορά στη μέτρηση του σταθμισμένου ενεργητικού στεγαστικών και  επιχειρηματικών δανείων καθώς και δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα υπάρξει εντός της χρονιάς μείωση του δείκτη CET I κατά περίπου 120 μ.β.

Μέρος της παραπάνω επίπτωσης θα αντισταθμισθεί από τις επικείμενες πωλήσεις θυγατρικών εξωτερικού (Εθνική Κύπρου, Romaneasca Banca) από τις οποίες η Εθνική προσδοκά ότι θα βελτιωθεί κατά 50 μ.β ο CET I, λόγω απομόχλευσης. Πρόκειται για πωλήσεις ώριμες που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της χρονιάς. Έτσι, η καθαρή επίπτωση από τη μετάβαση θα περιορισθεί στις περίπου 70μ.β.

Σημειώνεται ότι η Εθνική μετέβη από την τυποποιημένη στην εσωτερική προσέγγιση για τον υπολογισμό του σταθμισμένου ενεργητικού, επί διοίκησης Αράπογλου, ακολουθώντας τη Eurobank. Για το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων και δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις υιοθετήθηκε το πλήρες μοντέλο, ενώ για τις εταιρικές χορηγήσεις το βασικό. 

Στον αντίποδα, Alpha και Πειραιώς παρέμειναν στη συντηρητικότερη προσέγγιση στον υπολογισμό του σταθμισμένου ενεργητικού τους, με αποτέλεσμα να έχουν δεσμεύσει μεγαλύτερο ύψος κεφαλαίων για τα NPEs.

Όσον αφορά στις λειτουργικές της επιδόσεις, η Εθνική εμφάνισε καθαρά επιτοκιακά έσοδα στο α' τρίμηνο ύψους 290 εκατ. ευρώ (+5% σε τριμηνιαία βάση), καθαρά έσοδα από προμήθειες 59 εκατ. ευρώ (-11% σε τριμηνιαία βάση) και έσοδα από trading 101 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί το έκτακτο κέρδος 59 εκατ. ευρώ από την ακύρωση του Titlos, τα έσοδα trading ανέρχονται σε 42 εκατ. ευρώ και προήλθαν κυρίως από την άνοδο των ομολόγων.

Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 450 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 45% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2018, ενώ τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κατά 6%, στα 205 εκατ. ευρώ. Τα βασικά προ προβλέψεων κέρδη ανήλθαν στα 144 εκατ. ευρώ (+17% σε τριμηνιαία βάση), ενώ οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 70%, στα 103 εκατ. ευρώ.

Τα NPEs στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 1,1 δισ. ευρώ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου (σ.σ. η τράπεζα προϋπολόγισε την επιτυχή κατάληξη του project Symbol παρότι δεν έχει ανακηρυχθεί τυπικά προτιμητέος επενδυτής) και θα μειωθούν περαιτέρω κατά 3,2 δισ. ευρώ στη διάρκεια της χρονιάς (σ.σ. προβλέπεται να υποχωρήσουν στα 11,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019).

Στο τέλος του 2020 προβλέπεται να μειωθούν στα 8,9 δισ. ευρώ (πτώση κατά 2,2 δισ.) και στο τέλος του 2021, στα 4,3 δισ. ευρώ (πτώση κατά 4,6 δισ.). Συνολικά στην τριετία 2019-21 θα μειωθούν κατά 11,1 δισ. ευρώ και αυτό θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων δανείων ονομαστικής αξίας 5,9 δισ. ευρώ, από ρευστοποιήσεις 2,2 δισ. ευρώ και από ανακτήσεις και οριστικές διευθετήσεις (3 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v