Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο της ΝΔ για ανάκαμψη της ΔΕΗ

Στην Κομισιόν το πλάνο της για την αλλαγή πορείας στη δημόσια εταιρεία. Πώληση έως και τριών «πακέτων» υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων, μείωση προσωπικού και είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Έσχατο μέτρο οι αυξήσεις των τιμολογίων.

Το σχέδιο της ΝΔ για ανάκαμψη της ΔΕΗ

Έτοιμο σχέδιο για τη ΔΕΗ έχει η ΝΔ και αναμένεται να το ξεδιπλώσει σε τρεις φάσεις, εφόσον τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου την οδηγήσουν στην κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το πλάνο στοχεύει στην προσαρμογή της δημόσιας εταιρίας στα νέα δεδομένα που φέρνει η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα στη μείωση του μεριδίου της κάτω από το 50% μέσα από την περιστολή δαπανών και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, πηγές της οδού Πειραιώς που συμμετείχαν στην εκπόνηση του σχεδίου σημειώνουν ότι «η ΝΔ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας ως απόρροια των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».

Το σχέδιο, σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα χρειαστεί οπωσδήποτε επικαιροποίηση δηλαδή θα απαιτηθεί η προσαρμογή στα οικονομικά δεδομένα της εταιρίας, τα οποία τώρα δεν είναι σε άμεση γνώση των αρμοδίων στελεχών της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η Πειραιώς φέρεται να έχει ενημερώσει για το πλάνο της και την Κομισιόν και στην περίπτωση που η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση θα υπάρξει στενή συνεργασία με τις Βρυξέλλες.

Πώληση τριών πακέτων μονάδων

Έτσι, το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση την τόνωση της ρευστότητας της ΔΕH μέσα από μέτρα που θα αφορούν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της εταιρείας καθώς και από την περικοπή δαπανών.

Στο ερώτημα αν θα χρειαστεί να ληφθεί και το μέτρο της αύξησης των τιμολογίων, αρμόδιες πηγές της ΝΔ, σημειώνουν στο Euro2day.gr, πως αυτή θα είναι η έσχατη λύση, αφού πρώρα εξαντληθούν άλλες παρεμβάσεις. Πάντως, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η αναπροσαρμογή των τιμολογίων είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία δεδομένης της οριακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ.

Το κύριο μέτρο, όμως, στο οποίο στηρίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αξιοποίηση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πηγές αναφέρουν ότι στην πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπεται η διαμόρφωση μέχρι τριών χαρτοφυλακίων με μονάδες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, τα οποία θα επιδιωχθούν να πωληθούν μέσα από διεθνή διαγωνισμό.

Θα προηγηθεί αυτής της διαδικασίας market test προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών τόσο από τη διεθνή όσο και από την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Με την πώληση των μονάδων αφενός στόχος είναι η είσπραξη συνολικού τιμήματος που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της δημόσιας εταιρίας και αφετέρου θα επιτευχθεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού με τη διάθεση μέρους της μονοπωλιακής δραστηριότητας της ΔΕH στον ανταγωνισμό», συμπληρώνουν στελέχη της ΝΔ στο Euro2day.gr.

Αναφορικά με την τύχη του προσωπικού των πωλούμενων μονάδων, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι σε αυτές να χάσουν τις θέσεις απασχόλησης τους, καθώς στο σχέδιο προβλέπεται η σύμβαση δανεισμού των υπηρεσιών που παρέχουν οι εργαζόμενοι. Σύμβαση που θα επιδιωχθεί να συναφθεί ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους νέους ιδιοκτήτες των μονάδων.

Μείωση προσωπικού

Η δεύτερη φάση του σχεδίου της ΝΔ θα δρομολογηθεί μετά την πώληση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και προβλέπει το «μάζεμα» της δημόσιας εταιρίας στα νέα δεδομένα, δηλαδή με το μερίδιο της να είναι κάτω από το 50%. Έτσι θα δημιουργηθεί νέο οργανόγραμμα και θα εφαρμοστούν μέτρα αποχώρησης εργαζομένων. Αυτό θα συμβεί, λένε οι πληροφορίες, μέσα από πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Η τρίτη και τελευταία φάση του σχεδίου της ΝΔ περιλαμβάνει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εναπομείνασα ΔΕH. Πηγές λένε στο Euro2day.gr, πως η δημόσια εταιρεία θα χρειαστεί εταίρο, ο οποίος θα την καθοδηγήσει αναπτυξιακά στη νέα εποχή, δηλαδή με δραστηριότητες εκτός συνόρων της χώρας αλλά και με διείσδυση στις ΑΠΕ και άλλες ενεργειακές υπηρεσίες.

Η σημερινή κατάσταση

Πάντως, η κατάσταση της ΔΕΗ κρίνεται κρίσιμη. Όπως αναφέρουν παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα τεκταινόμενα, στη μεγάλη επιχείρηση έχει σημάνει συναγερμός. Παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της δημόσιας εταιρίας, ακόμη και την ύστατη στιγμή γίνονται απόπειρες (στο πλαίσιο της νομιμότητας) ώστε τα EBITDA του πρώτου τριμήνου να μην είναι αρνητικά. Η ανησυχία δε, είναι εντονότερη για το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του έτους, με δεδομένο το γεγονός της ρήτρας των δανειακών συμβάσεων που προβλέπουν ότι ο λόγος EBITDA προς τόκους δανείων για την τρέχουσα χρονιά θα πρέπει να είναι δύο φορές μεγαλύτερος.

Οι άμεσες λύσεις ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός στις δανειακές συμβάσεις είναι είτε να αυξηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας είτε να δοθούν τα ΥΚΩ του 2011, τα οποία υπολογίζονται σε ποσά της τάξης των 270 με 300 εκατ. ευρώ.

Με αυτούς τους τρόπους η δημόσια εταιρία θα μπορέσει, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, να πάρει ανάσα ρευστότητας αλλά και πάλι αυτή θα είναι βραχυπρόθεσμης διάρκειας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v