Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To εξώδικο Κων. Δομαζάκη στο Euro2day.gr και η απάντηση

Τα «ερωτήματα» που θέτει ο μεγαλομέτοχος της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας για το χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr και οι απαντήσεις για την πορεία των γεγονότων.

To εξώδικο Κων. Δομαζάκη στο Euro2day.gr και η απάντηση

Eξώδικο εκ μέρους του Κωνσταντίνου Δομαζάκη έλαβε το Euro2day.gr για το χθεσινό δημοσίευμα με τίτλο «Creta Farm: Πρo των ευθυνών του σήμερα ο Κων. Δομαζάκης». Στο κείμενο του εξωδίκου αναφέρονται τα εξής:

«Η παρούσα αποτελεί διαμαρτυρία και δη έντονη για το δημοσίευμα στο Euro2day σήμερα 22/07/2019, το οποίο φέρει την υπογραφή σας, γεγονός που συνεπάγεται ότι είναι δικής σας σύλληψης και δημιουργίας. Αναφέρετε για το πρόσωπό μου ότι:

"Το Euro2day επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Κ. Δομαζάκη, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος με ανυπόστατες καταγγελίες (δεν αποδείχθηκε ότι είχε δανείσει ποτέ την εταιρεία, σύμφωνα με το πόρισμα της PWC) ουσιαστικά οδήγησε τη μετοχή σε αναστολή και έβαλε την εταιρεία σε πρωτοφανή κρίση, με αναμενόμενη κατάληξη τα προβλήματα ρευστότητας που απειλούν να διακόψουν τη λειτουργία της, θέτοντας σε κίνδυνο περίπου 850 θέσεις εργασίας".

Τα ανωτέρω μου δημιούργησαν την ανάγκη να υπενθυμίσω ότι είμαι (συν)ιδρυτής μιας αντικειμενικά από τις μεγαλύτερες αλλαντοβιομηχανίες στη χώρα, της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ήδη από το έτος 2000. Η εταιρεία έχει διαγράφει μακρά και επιτυχή πορεία, με εμένα σε ηγετική θέση όλα αυτά τα χρόνια. Γεγονότα αντικειμενικά αληθή και γνωστά ευρέως.

Υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι να ερευνά και να ενημερώνει για σημαντικά γεγονότα που εξελίσσονται και φυσικά που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη. Επίσης, πρέπει να αναλύει τις ειδήσεις, να τις σχολιάζει και να ψάχνει στο βάθος των πραγμάτων για να αποκαλύψει την αλήθεια. Θα πρέπει να στηλιτεύει την αυθαιρεσία της εξουσίας, να στηρίζει τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία.

Υποχρέωσή του είναι να ενημερώνει αξιόπιστα και αντικειμενικά για τα σημαντικότερα γεγονότα, να τα κρίνει και να τα αναλύει με κριτήριο μόνο το γενικό συμφέρον των πολιτών. Απαραίτητα εφόδια του δημοσιογράφου πρέπει να είναι η βαθιά πνευματική καλλιέργεια, η ευσυνειδησία και το ακέραιο ήθος του. Η έγκυρη δημοσιογραφία απαιτεί ή μάλλον, υπηρετεί, την ακρίβεια και ο μεγαλύτερος αντίπαλός της είναι ο εντυπωσιασμός με λεκτικά πυροτεχνήματα και οι αβάσιμες κατηγορίες και δη στον βωμό της πρόσκαιρης αύξησης του κοινού των δημοσιογράφων δεν συνάδουν με το έργο που καλείται ο δημοσιογράφος να επιτελέσει. Στη δημοσιογραφία δεν πρέπει να δημιουργούνται σενάρια χωρίς διασταυρωμένες πληροφορίες, καθώς έτσι θίγεται η ακρίβεια και η αξιοπιστία της ενημέρωσης και τελικά, η έγκυρη δημοσιογραφία.

Βεβαίως και επιτρέπονται στον δημοσιογράφο οι εκτιμήσεις, με σωστή διαχείριση όμως της αλήθειας και των πληροφοριών που έχει συλλέξει και μόνο τότε μπορεί να οδηγηθεί σε συμπεράσματα, αλλά, η εξαγωγή συμπερασμάτων άνευ διασταυρωμένων πληροφοριών δεν είναι παρά ανυπόστατα σενάρια.

Πείτε μου λοιπόν ΕΣΕΙΣ, οφείλετε να μου πείτε και οφείλετε να το πείτε και στους αναγνώστες του δημοσιεύματός σας, από πού αντλήσατε τις πληροφορίες καταρχήν και κατά δεύτερον, πώς τις εξακριβώσατε, για να ελέγξετε, ως οφείλετε και πάλι, την ορθότητα και ακρίβειά τους, ΠΡΙΝ προβείτε στις ανωτέρω βαρύγδουπες και αναληθείς στο σύνολό τους δηλώσεις και δήθεν "με θέσετε προ των ευθυνών μου". Από πού, πότε και πώς, αντλήσατε ακριβή πληροφόρηση ότι δήθεν η ελεγκτική εταιρεία PWC κατέληξε οριστικά στο πόρισμα αυτό περί δήθεν μη χρηματοδότησης από εμένα της εταιρείας συμφερόντων μου, ποιο είναι αυτό το πόρισμα και πότε εκδόθηκε.

Πώς καταλήξατε άραγε στο συμπέρασμα ότι οι καταγγελίες μου είναι ανυπόστατες, όταν οι εισαγγελικές αρχές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -οι μόνες αρμόδιες προς τούτο- διερευνούν την υπόθεση στο σύνολό της και στο στάδιο αυτό η έρευνα είναι μυστική για όλους;

Πώς καταλήξατε άραγε ότι αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής είναι εσφαλμένη επιλογή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εδράζεται επί εσφαλμένης προϋπόθεσης, όταν η ελεγκτική εταιρεία της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ δεν έχει δηλώσει οτιδήποτε σχετικά προς την κατεύθυνση που ΕΣΕΙΣ δείχνετε.

Πώς άραγε συνδέετε το δικό μου πρόσωπο με την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ και την τυχόν απώλεια των θέσεων εργασίας σ' αυτήν, όταν, μέχρι την αποπομπή μου από τη Διοίκηση της εταιρείας αυτής, με τον τρόπο που και βέβαια γνωρίζετε, όπως όλη η Ελλάδα εξάλλου, η εταιρεία εκτελούσε με πληρότητα την παραγωγική της διαδικασία και εξυπηρετούσε τις οφειλές της προς τρίτους. Εδώ και 2,5 μήνες που εγώ δεν βρίσκομαι στα ηνία της εταιρείας, η εικόνα είναι αυτή που όλη η Ελλάδα βλέπει. Ούτε μία κουβέντα όμως για το αντικειμενικά αυτό αληθές γεγονός δεν κάνετε στο ψευδές και συκοφαντικό για το πρόσωπό μου μόνο δημοσίευμά σας, που σίγουρα δεν υπηρετεί την ακρίβεια και την αλήθεια. Αντιθέτως μάλιστα, νομίζω ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε εσφαλμένες εντυπώσεις και δουλειά δική μου δεν είναι να ψάξω το γιατί, αλλά, άλλων, εκείνων που θα επιληφθούν των καταγγελιών μου προς τούτο.

Μετά ταύτα, ΣΑΣ ΚΑΛΩ όπως ΑΜΕΣΑ ανακαλέσετε τα ανωτέρω, άλλως δημοσιεύσετε ΣΗΜΕΡΑ τα στοιχεία στα οποία στηρίζετε τα βαρύγδουπα συμπεράσματά σας, ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, θα πράξω ως νόμος ορίζει για την αποκατάσταση της φήμης και υπόληψής μου, την οποία κατάφωρα θίγετε σε τόσο ευαίσθητες στιγμές για την εταιρεία συμφερόντων μου, για τους εργαζόμενούς της και για εμένα τον ίδιο, τελευταίο στη σειρά.

Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου παραγγέλλεται ο αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα όπου αυτή απευθύνεται, για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες».

Η απάντηση του Euro2day.gr

Προφανώς ο κ. Δομαζάκης έχει κατ' αρχάς παρερμηνεύσει τον τίτλο του δημοσιεύματός μας. Το «προ των ευθυνών του» αφορούσε το γεγονός ότι εκείνος ήταν πλέον που έπρεπε να συμφωνήσει στους όρους των πιστωτριών τραπεζών (ο αδερφός του Μάνος, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το είχε ήδη πράξει), προϋπόθεση απαραίτητη (η συμφωνία και των δύο) για να εκκινήσει η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού, αλλά και να ανοίξει ξανά η στρόφιγγα των τραπεζών, προκειμένου να διασωθεί η εταιρεία. Η οποία, κατά δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη χθες, «θα έκλεινε αυτή την εβδομάδα».

Απορίας άξιον το πώς παρερμηνεύθηκε ο τίτλος, όταν και ο ίδιος ξεκινά τη χθεσινή επιστολή του με τη φράση «με αίσθημα απόλυτης ευθύνης προς τους εργαζόμενους της Creta Farm και τους μετόχους της εταιρείας, υπέγραψα σήμερα το MOU», που σημαίνει ότι έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης του για τη σωτηρία της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τη φράση στο δημοσίευμα, περί ανυπόστατων καταγγελιών, είναι επίσης προφανές -κι επισημαίνεται άλλωστε στο ίδιο κείμενο- ότι η αναφορά μας ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε τους ισχυρισμούς του ότι έχει δανείσει την εταιρεία. Κάτι για το οποίο:

Η Creta Farm σε επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: … «σήμερα η Εταιρεία γνωστοποίησε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την τελική έκθεση από τον διενεργηθέντα έλεγχο από την PWC σχετικά με τα ανωτέρω. Από την έκθεση αυτή προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Εντοπίστηκε η ροή του χρήματος επί του συνόλου του ποσού των 11,6 εκατ. ευρώ.

• Από τις χρηματοοικονομικές αυτές ροές δεν επιβεβαιώθηκε καμιά υποχρέωση της Εταιρείας προς τον κ. Κ. Δομαζάκη.

• Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκαν οι προβληματισμοί και ενστάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σε σχέση με τους ισχυρισμούς του κ. Κ. Δομαζάκη για τις μετά 13 χρόνια απαιτήσεις του από την Εταιρεία ύψους 11,6 εκατ. ευρώ.

• Αποδείχθηκε ότι 3 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των δήθεν απαιτήσεών του αφορά προσωπικό του δάνειο, στο οποίο φυσικά, ουδόλως εμπλέκεται η Creta Farm».

Από τις 25 Ιουνίου, οπότε και εκδόθηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση, ουδείς (περιλαμβανομένης της PWC, ενός διεθνούς ελεγκτικού οργανισμού, εγνωσμένου κύρους, αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που παρέλαβε την έκθεση της PWC) διέψευσε τα όσα αυτή αναγράφει.

Επομένως δεν πρόκειται περί αναληθών δηλώσεων και προκύπτει με τον πλέον άμεσο τρόπο η πηγή άντλησης πληροφοριών.

Από την ίδια την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, άλλωστε, που εκδόθηκε στις 2 Μαΐου, γνωστοποιώντας την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, προκύπτει ότι αιτία της αναστολής διαπραγμάτευσης ήταν η σημείωση 15.33.2 της έκθεσης ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών της εταιρείας.

Σύμφωνα με την οποία, «Στις 02 Απριλίου 2019 ο κος Κωνσταντίνος Δομαζάκης, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθύνων Σύμβουλος και βασικός μέτοχος της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ, απέστειλε επιστολή προς τον Ορκωτό Ελεγκτή της Εταιρείας με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια ύψος €11,6 εκατ. κατά τα έτη 2005-2006. Σε συνέχεια της ανωτέρω επιστολής, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε άμεσα, προς προστασία της εταιρείας και του επενδυτικού κοινού, να διενεργηθεί σχετικός ειδικός έλεγχος από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο διεθνούς φήμης. Από την έως σήμερα ελεγκτική εργασία του ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της Εταιρείας και του Ομίλου».

Ενδεικτικό άλλωστε της τεράστιας σημασίας που είχε ο ισχυρισμός αυτός του κ. Δομαζάκη είναι ότι η Ε.Κ ανέφερε ρητώς ότι για να επανέλθει σε διαπραγμάτευση η μετοχή θα πρέπει η Creta Farm να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τα ευρήματα του ελέγχου (που έκανε η PWC) αλλά και να προχωρήσει σε «τυχόν επανακατάρτιση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2018, εφόσον απαιτείται».

Διότι προφανέστατα η φερόμενη απαίτηση του κ. Κων. Δομαζάκη, ενός δηλαδή εκ των δύο βασικών μετόχων αλλά και τότε διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας (μαζί με τον αδελφό του Μανώλη) δεν εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Έκτοτε βεβαίως ο Κων. Δομαζάκης προχώρησε και σε μια σειρά άλλων καταγγελιών, τις οποίες άλλωστε πρώτο το Euro2day.gr, όπως και ο ίδιος γνωρίζει έφερε στη δημοσιότητα. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αντικρούει και αυτές τις καταγγελίες, που επίσης αφορούν περασμένα έτη και διαστήματα κατά τα οποία ο καταγγέλλων ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, όπως άλλωστε και ο καταγγελλόμενος αδελφός του.

Ωστόσο οι δημοσιογράφοι του Euro2day.gr δεν είναι «ντετέκτιβ» οικονομικού εγκλήματος, ούτε έχουν πρόσβαση στα λογιστικά της εταιρείας, ούτε επίσης έχουν τη δυνατότητα να πάνε να ψάξουν π.χ. αν η εταιρεία έφτιαξε «σιλό» και πού. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να πάρει και θέση για την ακρίβεια αυτών των καταγγελιών. Αυτές, κατόπιν και της συμφωνίας με τις τράπεζες, αλλά και της έρευνας που θα διεξάγει η Deloitte, μένει να αποδειχτούν.

Το γεγονός πάντως ότι και ο ίδιος ο Κων. Δομαζάκης, σε όλο το πολύχρονο διάστημα το οποίο αφορούν οι καταγγελίες του, εκτός από βασικός μέτοχος ήταν και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ασφαλώς σημαίνει -και μόνο εκ της θέσεώς του ως διευθύνοντος συμβούλου- ότι του αναλογεί μέρος της ευθύνης, για όσα τυχόν συνέβησαν. Κι εντέλει, είτε ευσταθούν οι καταγγελίες αυτές είτε όχι, είναι δεδομένο ότι εκ της φύσεώς τους, αλλά και του γεγονότος ότι με καθυστέρηση πολλών ετών εκτοξεύθηκαν από τον έναν διευθύνοντα σύμβουλο και μεγαλομέτοχο εναντίον του άλλου, θα έκαναν τις τράπεζες να αντιδράσουν με τον τρόπο που αντέδρασαν, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη τους στους βασικούς μετόχους και στη διοίκηση της εταιρείας συνολικά.

Όλα τα ανωτέρω απαντούν πλήρως στα «ερωτήματα» που μας έθεσε ο ίδιος ο Κ. Δομαζάκης στην από 22-7-2019 εξώδικη δήλωσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v