Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Πουλά «κόκκινα» ναυτιλιακά δάνεια

«Τρέχει», ήδη, διαγωνιστική διαδικασία με σύμβουλο τη NatWest. Πρόβλεψη για απευθείας κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από επιλεγμένους επενδυτές. Ο επικαιροποιημένος στόχος για τα NPEs.

ΕΤΕ: Πουλά «κόκκινα» ναυτιλιακά δάνεια

Στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία προέρχονται από το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο προχωρά η Εθνική Τράπεζα, με διαγωνιστική διαδικασία εξπρές, υλοποιώντας τον επικαιροποιημένο στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, φέτος, κατά 4,3 δισ. ευρώ.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική έχει ήδη στείλει σε επιλεγμένους επενδυτές συμβάσεις εμπιστευτικότητας για τη διαγωνιστική διαδικασία. Τα τέσσερα funds, που ακούγεται ότι έχουν προεπιλεγεί, θα υποβάλουν απευθείας δεσμευτικές προσφορές, αφού διενεργήσουν due diligence. Ως σύμβουλος πώλησης της τράπεζας λειτουργεί η NatWest.

Με δεδομένο ότι τα προς πώληση δάνεια έχουν ως εξασφάλιση πλοία, η διαδικασία οφείλει να διεκπεραιωθεί γρήγορα, ώστε να μην μεσολαβήσουν τυχόν σημαντικές αλλαγές στις τιμές των ναύλων.

Προ μερικών μηνών, η Πειραιώς διενήργησε τον πρώτο διαγωνισμό πώλησης χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά ανοίγματα, μικτής λογιστικής αξίας 507 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 535 εκατ. ευρώ. Προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε η Davidson Kempner. Η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) ανακοινώθηκε στις 10 Ιουνίου και προβλέπει τίμημα 240 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η Εθνική έχει ολοκληρώσει, φέτος, δύο διαγωνισμούς πώλησης χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο πρώτος (project Symbol) αφορούσε σε χαρτοφυλάκιο περίπου 12.800 «κόκκινων» δανείων, μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με εξασφαλίσεις επί 8.300 ακινήτων, ανεξόφλητου κεφαλαίου 0,9 δισ. ευρώ. Η σύμβαση αγοραπωλησίας με την κοινοπραξία Centerbridge – Elliott υπογράφηκε στο τέλος Ιουλίου και προβλέπει τίμημα που ανέρχεται σε περίπου 28% του ανεξόφλητου κεφαλαίου των δανείων, με θετική επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας.   

Την 1η Αυγούστου ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας με την CarVal για χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, ανεξόφλητου κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ (project Mirror). Το τίμημα ξεπέρασε ελαφρώς το 9% της αξίας του ανεξόφλητου κεφαλαίου.  

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς η Εθνική έχει δεσμευτεί με βάση το πλάνο μετασχηματισμού να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures- NPEs) στα 11,1 δισ. ευρώ από τα 15,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης θα έλθει από πωλήσεις, εκποιήσεις και διαγραφές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v