Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ετοιμάζεται να επενδύσει η Quest

Γιατί ο Θ. Φέσσας θεωρεί πως «είναι η εποχή για επενδύσεις». Σε ποιους τομείς θα εστιάσει η Quest Holdings και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για τη Γ.Ε. Δημητρίου. Επιστροφή κεφαλαίου €0,14 ανά μετοχή.

Πού ετοιμάζεται να επενδύσει η Quest

«Εκτιμώ ότι είναι εποχή για επενδύσεις, λόγω της γενικότερης φιλοεπενδυτικής αύρας που υπάρχει πλέον στην ατμόσφαιρα αλλά και εξαιτίας του χαμηλού κόστους του χρήματος». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Quest Holdings (και του ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, στο πλαίσιο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, θεωρώντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες σε αρκετούς τομείς όπως σε νησίδες του εμπορίου, στα ακίνητα, στην ενέργεια και φυσικά σε δραστηριότητες γύρω από τον χώρο της πληροφορικής.

Ειδικότερα για την εισηγμένη, αυτή την περίοδο σημαντικές επενδύσεις υλοποιούνται στον χώρο των ταχυμεταφορών (το νέο κέντρο διανομής της ACS στο Αιγάλεω αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του έτους 2021), στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ήδη μέσα στη χρονιά έχει διπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου στο συγκεκριμένο μέτωπο), ενώ με ενδιαφέρον εξετάζεται και η αγορά των λευκών ηλεκτρικών συσκευών.

Στο σημείο αυτό -απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχων-, o διευθύνων σύμβουλος της Quest Holdings κ. Απόστολος Γεωργαντζής αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την εισηγμένη εταιρεία του Γ.Ε. Δημητρίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

• Ο όμιλος ενδιαφέρεται να επεκταθεί στις λευκές ηλεκτρικές συσκευές, καθώς αυτές έχουν υψηλότερο μεικτό περιθώριο κέρδους και η δραστηριότητα μπορεί να εξυπηρετηθεί από το υπάρχον δίκτυο της Quest.

• Εδώ και μήνες, η Quest λειτουργεί υποβοηθητικά στις δραστηριότητες της Γ.Ε. Δημητρίου ως υποδιανομέας, προκειμένου να μην απωλεσθούν μερίδια αγοράς των ισχυρών σημάτων που αντιπροσωπεύει (π.χ. Toyotomi).

• Η Quest σε συνεργασία με τη διοίκηση της Γ.Ε. Δημητρίου έχουν υποβάλει πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου έναντι συγκεκριμένου τιμήματος (γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr) να αποκτήσει μέρος του ενεργητικού (όχι ακίνητη περιουσία) και να επωμιστεί παράλληλα και τμήμα των υποχρεώσεών της.

• Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες (ο μεγαλύτερος πιστωτής είναι η Πειραιώς) συνεχίζονται και το τελικό τους αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πορεία του ομίλου, η διοίκηση της Quest υποστήριξε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο συνεχίζεται η θετική πορεία του πρώτου μισού του έτους και πως στο σύνολο του 2019 θα εμφανιστεί βελτίωση σε όλα τα επίπεδα της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσεως.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό, ο όμιλος γύρισε φέτος σε θετική καθαρή επιβάρυνση (net debt) εξαιτίας των επενδύσεών του κυρίως στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου, όμως, οι αποδόσεις είναι σαφώς υψηλότερες από το κόστος του δανεισμού.

«Στις ΑΠΕ μιλάμε για project finance, δηλαδή για δανεισμό η εξυπηρέτηση του οποίου είναι συνδεδεμένη με τα έσοδα των φωτοβολταϊκών πάρκων. Αν εξαιρέσουμε τον συγκεκριμένο δανεισμό, ο όμιλος είναι net positive» (ταμείο υψηλότερο των συνολικών τραπεζικών υποχρεώσεων), αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Επιστροφή κεφαλαίου

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Quest Holdings αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,14 ευρώ ανά μετοχή (0,42 ανά μετοχή πριν το reverse split, έναντι 0,38 ευρώ πέρυσι). «Πολιτική της εταιρείας είναι να δημιουργεί κέρδη και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να το επανεπενδύει. Όμως, εδώ και χρόνια περισσεύει ένα ποσό που επιστρέφεται στους μετόχους», σημείωσε ο κ. Φέσσας, αναλύοντας την πολιτική χρηματικών διανομών της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v