Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Praxia Bank: Στα «σκαριά» αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ

Δόθηκε mandate σε σχήμα επενδυτικών τραπεζών, με επικεφαλής την UBS, να ξεκινήσουν το premarketing. Ολοκληρώνεται ο μετασχηματισμός σε challenger bank. Τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν την πιστωτική επέκταση.

Praxia Bank: Στα «σκαριά» αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ

Την προεργασία για διενέργεια αύξησης κεφαλαίου της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, η οποία επιδιώκεται να καλυφθεί στο σύνολό της από τρίτους επενδυτές καθώς η Atlas Merchant προτίθεται να παραιτηθεί από το δικαίωμα προτίμησης, ξεκίνησε η Praxia Bank.

Έχοντας ολοκληρώσει, σε σημαντικό βαθμό, τις λειτουργικές και τεχνολογικές υποδομές, που θα στηρίξουν τον σταδιακό της μετασχηματισμό σε challenger bank, η Praxia ανέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχήμα επενδυτικών τραπεζών, με επικεφαλής την UBS, να τρέξουν το premarketing για άντληση κεφαλαίων.

Το timing της κίνησης είναι συνεπές με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η διοίκησή της, καθώς όπως ανέφερε το Euro2day.gr στόχευε να ξεκινήσει τη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων από τρίτους επενδυτές εντός του β’ εξαμήνου του έτους.

Τα νέα κεφάλαια που επιδιώκεται να αντληθούν θα κατευθυνθούν για νέες χορηγήσεις. Η αλλαγή σελίδας για την εγχώρια οικονομία με επιτάχυνση μεγάλων επενδύσεων αποτελεί το βασικό άξονα του story προσέλκυσης επενδυτών, μαζί φυσικά με το πλεονέκτημα μιας καθαρής από NPLs τράπεζας, που λειτουργεί σε ψηφιακό περιβάλλον.

Προηγήθηκε, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων η κεφαλαιακή «ένεση», κατά 70 εκατ. ευρώ από την Atlas Merchant Capital, που ελέγχει μέσω θυγατρικών το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας.

Μέρος των 70 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκε στην ανάπτυξη των αναγκαίων λειτουργικών και τεχνολογικών υποδομών. Επενδύσεις που ολοκληρώνονται, σταδιακά, ως το τέλος του έτους, όπως και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και προσαρμογής της τράπεζας στο νέο επιχειρηματικό σχέδιο.

Η νέα οργανωτική δομή και το επιχειρησιακό μοντέλο της τράπεζας έχουν σχεδιαστεί συνδυαστικά με την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων πληροφορικής, τόσο όσο αφορά στο βασικό τραπεζικό σύστημα, όσο και στις περιφερειακές εφαρμογές, κυρίως όμως όσο αφορά στο σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τους πελάτες και διενέργειας των συναλλαγών τους.

Αντλεί καταθέσεις μέσω διεθνούς πλατφόρμας

Κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019, η Praxia προσέλκυσε προθεσμιακές καταθέσεις από ιδιώτες πελάτες του εξωτερικού, αποτελώντας την πρώτη ελληνική τράπεζα, που προσφέρει καταθετικά προϊόντα, μέσω διεθνούς πλατφόρμας συγκέντρωσης καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, καθιέρωσε συνεργασία με την Raisin, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συγκέντρωσης καταθέσεων στην Ευρώπη, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τις ευκαιρίες της διεθνοποιημένης αγοράς. Η συμμετοχή σε διεθνή πλατφόρμα καταθέσεων αποτελεί βασικό στοιχείο του επιχειρηματικού της σχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v