Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τέσσερις επενδυτές στη 2η φάση του project Icon

Ποιοι πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση καταγγελμένων δανείων μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου και η αξία των εξασφαλίσεων.

ΕΤΕ: Τέσσερις επενδυτές στη 2η φάση του project Icon

Τέσσερις επενδυτές πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων καταγγελμένων δανείων, οφειλόμενου κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ (project Icon), που «τρέχει» η Εθνική Τράπεζα, στοχεύοντας σε πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της.

Μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν στις 15 Οκτωβρίου αποφασίστηκε να περάσουν στον δεύτερο γύρο οι Apollo, Centerbridge, Fortress, καθώς και η κοινοπραξία Elliott-Bain. Οι τέσσερις επενδυτές, αφού διενεργήσουν έλεγχο επί δείγματος του χαρτοφυλακίου, θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές περί τα μέσα Δεκεμβρίου (σ.σ. το αρχικό χρονοδιάγραμμα ανέφερε ως ημερομηνία τη 16η Δεκεμβρίου).

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα (σ.σ. το 83% του συνόλου) ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια 1.500 μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,52 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση της τράπεζας στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια διαθέτουν προσημειώσεις σε περίπου 6.000 ακίνητα, αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Τα ακίνητα εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης (γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, αποθήκες, βιομηχανοστάσια) αποτιμούνται από την τράπεζα στα 800 εκατ. ευρώ. Με βάση γεωγραφικά κριτήρια, το 27% των προσημειωμένων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα και ένα άλλο 23% στη Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι περίπου το 55% των επιχειρήσεων, τα δάνεια των οποίων βγαίνουν προς πώληση, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Το χαρτοφυλάκιο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά σε δάνεια 137 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 959 εκατ. ευρώ και το άλλο σε δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 564 εκατ. ευρώ.

«Καθαρίζει» από τη χειρότερη υποκατηγορία NPLs

Εφόσον η τράπεζα ολοκληρώσει επιτυχώς το project Icon, θα εξυγιάνει, σε σημαντικό βαθμό, το χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Πρόκειται για τις δύο υποκατηγορίες που εμφανίζουν τις υψηλότερες επισφάλειες, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΤτΕ.

Η Εθνική έχει με απόσταση τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης των NPEs (Non Performing Exposures) στην υποκατηγορία πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς φθάνει στο 77%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v