Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Καταρχήν συμφωνία για χρηματοδότηση ως 880 εκατ.

Με Eurobank και Πειραιώς η συμφωνία χρηματοδότησης για την έναρξη του έργου του Ελληνικού. Πριν τα Χριστούγεννα αναμένει η διοίκηση την ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 650 εκατ. ευρώ.

Lamda: Καταρχήν συμφωνία για χρηματοδότηση ως 880 εκατ.

Η Lamda Development S.A., στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την έναρξη του έργου του Ελληνικού, ανακοίνωσε την καταρχήν επίτευξη συμφωνίας ως προς τους βασικούς όρους χρηματοδότησης, ύψους έως 880 εκατ ευρώ (πλέον χρηματοδότησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), με τις τράπεζες Eurobank Ergasias S.A. και Πειραιώς S.A.

Η εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για την υπογραφή των βασικών όρων χρηματοδότησης.

Μέσα στον Δεκέμβριο η αύξηση κεφαλαίου 

Για «την εκκίνηση των εργασιών στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού εντός του πρώτου τριμήνου του 2020» προετοιμάζεται η διοίκηση της Lamda Develοpment, όπως υποστήριξε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου.

Στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης, ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η εταιρεία, η οποία προωθεί ως γνωστόν μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ, καθώς και έκδοση ομολογιακού δανείου 850 εκατ. ευρώ, με στόχο να προωθήσει το πρώτο στάδιο της επένδυσης.

Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε πως η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα, με την επιφύλαξη πως και για το χρονοδιάγραμμα της αύξησης απαιτείται σειρά εγκρίσεων. Πρόσθεσε πως «υπάρχει πολύ καλό κλίμα» για την υλοποίηση του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Develοpment ρωτήθηκε και για τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας καζίνο στο Ελληνικό, που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο (είναι μία από τις λεγόμενες αναβλητικές αιρέσεις) ώστε να υπογραφεί η τελική σύμβαση για την αξιοποίηση της έκτασης και να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός φαίνεται πως οδεύει προς σημαντική καθυστέρηση, αφού όλα δείχνουν πως οι τελικές αποφάσεις για το πρώτο στάδιο, την εξέταση των νομιμοποιητικών εγγράφων από την οποία θα κριθεί η παραμονή ή όχι ενός υποψηφίου, πάνε για τον Δεκέμβριο.

Σε ερώτηση για τυχόν καθυστερήσεις λόγω προσφυγών στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως «εμείς προετοιμαζόμαστε ώστε να ξεκινήσουμε το έργο με βάση το πλάνο. Προσφυγές υπήρχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, υπάρχουν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα υπάρχουν. Για να ξεκινήσουμε το έργο υπάρχουν οι αναβλητικές αιρέσεις, οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν, αυτό λέμε εξαρχής και αυτό λέμε και τώρα. Θεωρούμε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς και προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι».

Την Παρασκευή έγιναν γνωστοί οι όροι της αύξησης κεφαλαίου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Develοpment να υποστηρίζει πως εντός της ημέρας είχε προγραμματιστεί η κατάθεση του ενημερωτικού δελτίου και πως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές τράπεζες για το κοινοπρακτικό δάνειο των 850 εκατ. ευρώ είναι «θέμα ωρών».

Ο Οδ. Αθανασίου είπε, επίσης, πως στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου (πιθανώς στις 12 του επόμενου μήνα) θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το υπόλοιπο τμήμα του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC).

Στο ένα τμήμα του πρώην IBC λειτουργεί πλέον το εμπορικό κέντρο Golden Hall και η Lamda Develοpment προωθεί επένδυση 25 εκατ. για την αναβάθμιση και του υπολοίπου με χώρους ψυχαγωγίας κ.α. Το τελευταίο τμήμα του κτιρίου, στο οποίο θα λειτουργεί το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, υπολογίζεται να ανοίξει γύρω στο Πάσχα του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v