Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καράτζης: Δημόσια πρόταση «περίπατος» ή… «σκληρό ντέρμπι»;

Η εικόνα της εισηγμένης, οι επιδόσεις της μετοχής στο ταμπλό και τα σινιάλα από τον όγκο συναλλαγών μετά την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης από τον βασικό μέτοχο.

Καράτζης: Δημόσια πρόταση «περίπατος» ή… «σκληρό ντέρμπι»;

H προχθεσινή δημόσια πρόταση της εταιρείας Καράτζης δεν ξάφνιασε σχεδόν κανένα! Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του «Xαμαιλέοντα» της 15ης Ιανουαρίου, με τίτλο «το πονηρό delisting και η συμμαχία των μειοψηφιών», που μιλούσε για επικείμενη δημόσια πρόταση εισηγμένης πολυσχιδούς δραστηριότητας από την Κρήτη. Στο ίδιο μάλιστα σχόλιο αναφερόταν ο «άτσαλος» τρόπος του βασικού μετόχου, καθώς για τις προθέσεις του είχε ήδη βουίξει ολόκληρη η αγορά.

Μετά την υποβολή της δημόσιας πρότασης, πολλοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν την επιτυχία της, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί ο βασικός μέτοχος ξεκινά από το 84,63% του συνόλου των τίτλων και του απομένει μόλις κάτι παραπάνω από το 5% προκειμένου να πιάσει το επιθυμητό (γι’ αυτόν) όριο του 90% και να θέσει την εταιρεία του εκτός ΧΑ και 

δεύτερον, γιατί στην προσφερόμενη τιμή των 10 ευρώ, το σύνολο των επενδυτών της τελευταίας πενταετίας καταγράφει σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά, η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα 3 ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, στα 4,20 στα τέλη του 2016, στα 5,10 τον Δεκέμβριο του 2017, στα 6,35 ευρώ ένα χρόνο αργότερα και κοντά στα 8 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι που κάθε άλλο παρά βιάζονται να στοιχηματίσουν υπέρ της επιτυχίας της δημόσιας πρότασης. Ήδη ο όγκος των συναλλαγών μετά την υποβολή της δημόσιας πρότασης δεν ήταν σχετικά μεγάλος (έγιναν μάλιστα και πράξεις πάνω από τα 10 ευρώ) και εκτιμάται πως επενδυτές που έχουν εδώ και χρόνια σημαντική θέση στην εισηγμένη δεν θα σπεύσουν εύκολα να πουλήσουν.

Ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως η Καράτζης αξίζει σαφώς περισσότερο από δέκα ευρώ ανά μετοχή, λόγω της κερδοφορίας της, της άριστης ρευστότητάς της και της δραστηριοποίησής της σε τρία καυτά επιχειρηματικά μέτωπα (βιομηχανία, ξενοδοχεία, ενέργεια). «Αν δεν αξίζει πολύ παραπάνω η εταιρεία, τότε γιατί ο βασικός μέτοχος σπεύδει να αποκτήσει το 100% και να τη βγάλει από το ταμπλό σε μια καλή χρηματιστηριακή συγκυρία;» αναρωτιούνται.

«Πρόκειται για έναν πολύ δυναμικό όμιλο, που αδικείται από τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί επικοινωνιακά την υπόθεση του χρηματιστηρίου», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας: «Άλλες εισηγμένες με μικρότερα κέρδη έχουν καταφέρει να προσελκύσουν ευρεία γκάμα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών. Η Καράτζης, κόντρα στα πολύ καλά της οικονομικά μεγέθη, λες και όλα αυτά τα χρόνια… εφεύρισκε τρόπους για να αποθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v