Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: Αύξηση κερδών 14% και μέρισμα 0,035 ευρώ ανά μετοχή

Αύξηση πωλήσεων και κερδών σημείωσε το 2019 η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, η διοίκηση της οποίας θα προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 0,035 ευρώ ανά μετοχή. Πώς διαμορφώνονται οι φετινές προοπτικές της εισηγμένης.

Γενική Εμπορίου: Αύξηση κερδών 14% και μέρισμα 0,035 ευρώ ανά μετοχή

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων παρά την υποχώρηση που σημείωσε πέρυσι η διεθνής τιμή του χάλυβα εμφάνισε το 2019 η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, καθώς:

• Ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε από τα 27,17 στα 32,4 εκατ. ευρώ.

• Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διευρύνθηκαν από το 1,778 στα 2,01 εκατ. ευρώ.

• Τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν κατά 14% (από τα 996 χιλ. στο 1,105 εκατ. ευρώ).

• Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στις 31/12/2019 στα 23,6 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε στα 3,2 εκατ. ευρώ.

• Η διοίκηση της εισηγμένης θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της διανομή μερίσματος ύψους 0,035 ευρώ ανά μετοχή, χρηματική διανομή που είναι ίση με την αντίστοιχη περυσινή.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές της εισηγμένης για τη φετινή χρονιά, η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει:

«Οι εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο επηρεάζουν και διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις ενέργειες της διοίκησης και των στελεχών της εταιρίας. Το 2020 περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα σε κάθε τομέα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής του πλανήτη. Οι εμπορικοί πόλεμοι, ο οικονομικός προστατευτισμός, και οι ολοένα αυξανόμενες περιοριστικές οδηγίες σχετιζόμενες με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερες καταστάσεις στις εμπορικές, και όχι μόνο, δραστηριότητες με απρόβλεπτες συνέπειες. Αν στα παραπάνω προστεθούν και τυχαίες εξελίξεις όπως η πανδημία Covid-19 τότε είναι ξεκάθαρο πως το 2020 θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά.

Σε εγχώριο επίπεδο, παρατηρούνται σταθερότερες συνθήκες που ευνοούν νέες επενδύσεις, νέα έργα και κατ’ επέκταση τονώνουν τη ζήτηση των προϊόντων της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας. Εάν δεν προκύψει κάποιο δυσμενές απρόβλεπτο γεγονός και εάν οι συνέπειες από τον Covid-19 περιοριστούν τότε είμαστε αισιόδοξοι για περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης των προϊόντων μας. Παρόλα αυτά ακόμα και σε ενδεχόμενο αρνητικό σενάριο, η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, έχοντας άριστη κεφαλαιακή διάρθρωση και προπάντων ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε δύσκολες συνθήκες και να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που θα προκύψουν. Ίσως μάλιστα μια απαιτητική χρονιά να μας ευνοήσει καθώς σε δύσκολες καταστάσεις είναι ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματά μας έναντι του ανταγωνισμού.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε τις διαρκείς προσπάθειες για εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων μας, την συνεχιζόμενη αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και τις επίσης κάθε χρόνο συνεχιζόμενες βελτιώσεις υλικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Στόχος μας για την φετινή χρονιά είναι η αύξηση του μεριδίου της αγοράς που κατέχουμε, η διατήρηση των κερδών και κατ’ επέκταση της μερισματικής πολιτικής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v