Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κορωνοϊός απειλεί και το bancassurance

Προβληματισμός επικρατεί στον ασφαλιστικό κλάδο σχετικά με τη φετινή πορεία των εργασιών του bancassurance. Τα νέα δεδομένα σε αγορά και τράπεζες. Εκπτώσεις από εταιρείες σε τιμολόγια του κλάδου αυτοκινήτου.

Ο κορωνοϊός απειλεί και το bancassurance

Τα αποτελέσματα της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2019 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα επιβεβαιώνουν τον πολύ σημαντικό ρόλο του bancassurance στη διαμόρφωση της ετήσιας παραγωγής που επιτυγχάνει ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο leader της εγχώριας αγοράς αύξησε πέρυσι τη συνολική παραγωγή του κατά 22,4% (έναντι +8,7% του κλάδου), βασισμένος αποκλειστικά στα «ζωικά» προϊόντα (+31,3%, έναντι +16,9% που σημείωσε ο κλάδος). Ακόμη πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το ότι ενώ το εμπορικό δίκτυο των συνεργατών και των πρακτόρων αύξησε πέρυσι την παραγωγή του κατά 9,5% σε σχέση με το 2018, το δίκτυο του bancassurance ανέβασε την επίδοσή του κατά 66,6%, με αιχμή του δόρατος συγκεκριμένα προϊόντα εφ’ άπαξ και περιοδικών καταβολών!

Γενικότερη εκτίμηση είναι πως το δίκτυο του bancassurance υπεραπέδωσε έντονα έναντι των υπολοίπων και στις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργάζονται με τραπεζικά δίκτυα, «σηκώνοντας» ένα μεγάλο μέρος της περυσινής ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου.

Παράγοντες ωστόσο της ασφαλιστικής αγοράς προβληματίζονται για το κατά πόσο οι τράπεζες θα συνεχίσουν και φέτος την τόσο έντονη πολιτική προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων του κλάδου ζωής που ακολούθησαν πέρυσι. Και αυτό, γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

Πέρυσι, οι αγορές μετοχών και ομολόγων ανά τον κόσμο ήταν έντονα ανοδικές, οπότε αυτό αποτελούσε κίνητρο για τους πελάτες να τοποθετηθούν σε «ζωικά» προϊόντα που τους προσφέρονταν μέσω των τραπεζών, όταν μάλιστα τα καταθετικά επιτόκια έτειναν στο μηδέν. Αντίθετα, φέτος οι αγορές κλυδωνίζονται.

Επίσης, πέρυσι οι τράπεζες, διαθέτοντας πλεόνασμα ρευστότητας, είχαν κάθε λόγο να ωθήσουν τους καταθέτες τους να μετατρέψουν τμήμα των αποταμιεύσεών τους σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και σε ασφαλιστικά προϊόντα. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες, όχι μόνο δεν επιβαρύνονταν με τόκους, αλλά επιπλέον εισέπρατταν έσοδα από προμήθειες.

Φέτος όμως, λόγω του κορωνοϊού, όχι μόνο θα καθυστερήσουν πολλές καταβολές τοκοχρεωλυτικών δόσεων από τους δανειολήπτες, αλλά επίσης οι τράπεζες θα κληθούν να χορηγήσουν επιπρόσθετα δάνεια σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά και έτσι η πολιτική των τραπεζών σε ότι αφορά την προώθηση των προϊόντων bancassurance δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη» υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Σε ότι αφορά τα άλλα ασφαλιστικά δίκτυα, όπως έχει ήδη επισημάνει το Euro2day.gr και σε πρόσφατο δημοσίευμά του με τίτλο «Ασφαλιστικές εταιρείες: Συναγερμός για τις ανανεώσεις συμβολαίων»: α) Η νέα παραγωγή συμβολαίων κινείται σε οριακά επίπεδα, καθώς δίκτυα και πελάτες δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη σε επικοινωνία και σχετικές συναλλαγές εξ’ αποστάσεως β) Η προσπάθεια ασφαλιστικών εταιρειών και δικτύων επικεντρώνεται στο πώς θα περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες από ανανεώσεις συμβολαίων που λήγουν.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν σε εκπτώσεις τιμολογίων σε εκείνους τους πελάτες τους που θα ανανεώσουν τα συμβόλαια αυτοκινήτου τους κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων λόγω του κορωνοϊού: α) Υπενθυμίζοντας ότι η ασφαλιστική κάλυψη των οχημάτων είναι υποχρεωτική, ακόμη και όταν αυτά δεν κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο της χώρας β) Έχοντας υπόψη τους, ότι με την οδική κυκλοφορία να είναι μειωμένη, τόσο τα τροχαία ατυχήματα, όσο και οι αποζημιώσεις που θα καταβάλουν θα είναι μικρότερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v