Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε εισηγμένες πατούν «restart» μέσα στην πανδημία

Σε περίοδο πανδημίας, πέντε εταιρείες επιχειρούν «νέο ξεκίνημα» ενώ άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με πλεονάζουσα ρευστότητα αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες και συζητούν για εξαγορές. Ποια είναι τα νέα δεδομένα στην αγορά.

Πέντε εισηγμένες πατούν «restart» μέσα στην πανδημία

Κόντρα στο γενικότερο περιβάλλον της κρίσης, όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων προσπαθεί να αντεπεξέλθει στη δραστικά μειωμένη ζήτηση, υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες που είτε διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα και αναζητούν πιθανές αγοραστικές-επενδυτικές ευκαιρίες, είτε επιχειρούν το δικό τους «restart» μέσα από επανεκκίνηση-ανασχεδιασμό των δραστηριοτήτων τους.

Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης της Quest Holdings πως η πανδημία δεν έχει ανατρέψει την προϋπάρχουσα πολιτική του ομίλου για εξαγορές. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του -αρχικού τουλάχιστον- ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες πληροφορικής με ισχυρή ρευστότητα (π.χ. οι εισηγμένες Quest Holdings, Entersoft, PROFILE, Space Hellas, Epsilon Net) για την απόκτηση της Singular-Logic.

Ανοιχτό επίσης άφησε η διοίκηση της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων στον χώρο των ακινήτων, κάνοντας χρήση των μετρητών που άντλησε στα τέλη του 2019 μέσα από τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πέραν όμως αυτών, υπάρχει και μια κατηγορία πέντε εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες εν μέσω πανδημίας επιχειρούν να κάνουν μια «νέα αρχή», είτε διαθέτοντας μεγάλο ύψος ρευστών διαθεσίμων είτε έχοντας τακτοποιήσει παλαιότερες εκκρεμότητες και προβλήματα.

Η Τεχνική Ολυμπιακή, μετά τη δρομολογούμενη πώληση του Πόρτο Καρράς στον όμιλο Σαββίδη, θα παραμείνει με τη μικρού μεγέθους κατασκευαστική της δραστηριότητα αλλά και με θετικό καθαρό ταμείο που φαίνεται να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ (περίπου 2,5 ευρώ ανά μετοχή και σε κάθε περίπτωση, ποσό που είναι μεγαλύτερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο ΧΑ). Οι μέτοχοι μειοψηφίας πιέζουν για μια γενναία επιστροφή κεφαλαίου, πλην όμως η διοίκηση της εισηγμένης δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της. Σε κάθε περίπτωση, η Τεχνική Ολυμπιακή, απαλλαγμένη από υποχρεώσεις και διαθέτοντας υψηλή ρευστότητα, έχει τη δυνατότητα να επανασχεδιάσει το μείγμα των δραστηριοτήτων της.

Η Μπήτρος Συμμετοχών, μετά τη δρομολογούμενη εισφορά στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική στη ΣΙΔΜΑ, θα απομείνει με πολύ μικρότερη οικονομική δραστηριότητα, αλλά με σαφώς βελτιωμένη κεφαλαιακή διάρθρωση και ρευστότητα.

Ειδικότερα, η Μπήτρος Συμμετοχών θα απομείνει με το ποσοστό που θα αποκτήσει στη ΣΙΔΜΑ (έναντι της εισφοράς τμήματος της Μπήτρος Μεταλλουργικής), με την Μπήτρος Σκυρόδεματος, την Μπήτρος Κατασκευαστική (κατέχει ακίνητα προς πώληση), ακίνητη περιουσία και παρουσία στην παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και καθόλου ευκαταφρόνητες τραπεζικές και λοιπές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, μετά την ολοκλήρωση του deal με τη ΣΙΔMΑ, η Μπήτρος Συμμετοχών θα βρεθεί με πολύ μικρότερη μεν οικονομική δραστηριότητα, αλλά με έναν δανεισμό ο οποίος θα είναι λίγο-πολύ «διαχειρίσιμος». Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θεωρείται πιθανόν πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιων κινήσεων αναδιάρθρωσης-επανασχεδιασμού των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Ωστόσο, το προαναφερόμενο deal δεν θα επηρεάσει μόνο την Μπήτρος αλλά και τη ΣΙΔΜΑ, η οποία: α) Αφενός, θα διακόψει μια μακρά περίοδο αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, β) Αφετέρου, έχοντας ρυθμισμένες τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, οι οποίες θα προέλθουν από την απόκτηση της μεταλλουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος.

Θέμα χρόνου θεωρείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Pasal Development, μέσω της οποίας θα αντληθούν έως 10 εκατ. ευρώ και θα λάβει ρόλο νέου βασικού μετόχου η Sterner Stenhus του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη. Μετά την ΑΜΚ, η Pasal Development θα ξεπεράσει τα παλαιά προβλήματα κεφαλαιακής διάρθρωσης και ρευστότητας, καθώς θα διαθέτει θετικά ίδια κεφάλαια, διαχειρίσιμο δανεισμό και ακίνητα σε Ελευσίνα (κεντρικές αποθήκες Σκλαβενίτη), Εύβοια, Βοτανικό και Λαύριο. Στόχος του νέου βασικού μετόχου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εισηγμένης εταιρείας.

Το δικό της «restart» επιχειρεί εδώ και μια διετία η Centric, μετά τη διάθεση της προηγούμενης βασικής της δραστηριότητας και έμφαση του ενδιαφέροντός της σε τομείς όπως η εν πλω ψυχαγωγία, τα ακίνητα και η εστίαση. Στήριγμα στη νέα πορεία της εισηγμένης είναι τα υπερτιμήματα που προέκυψαν από την εκχώρηση της παλαιάς της δραστηριότητας (π.χ. μέσα στο 2019 εισπράχθηκαν επιπλέον 10 εκατ. ευρώ). Ως αποτέλεσμα, η εισηγμένη διαθέτει σήμερα ισχυρό θετικό καθαρό ταμείο και είναι έτοιμη να εκμεταλλευθεί πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν μέσα στο τρέχον περιβάλλον της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v