Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Υψηλό ενδιαφέρον για Cepal-Galaxy

Κατατέθηκαν χθες οι μη δεσμευτικές προσφορές. Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τον αριθμό των ενδιαφερομένων, τα «φαβορί» και γιατί δηλώνουν ικανοποιημένα στελέχη της Alpha Bank. Πως λειτουργεί ως «δέλεαρ» η νέα Cepal.

Alpha Bank: Υψηλό ενδιαφέρον για Cepal-Galaxy

Αισιοδοξία επικρατεί στην Alpha Bank για την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης ως του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «νέας» Cepal και ως του 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Galaxy, μετά τις μη δεσμευτικές προσφορές, που κατατέθηκαν χθες το απόγευμα (σ.σ. 17:00 ώρα Ελλάδος).

Παρ ότι ο αριθμός των ενδεικτικών προσφορών δεν έχει διαρρεύσει, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι προσήλθαν στη διαδικασία τουλάχιστον πέντε επενδυτές, μεταξύ των οποίων τα «φαβορί», PIMCO και Bain. Ενδιαφέρον φέρεται να εκδηλώθηκε και από έναν ακόμη μεγάλο παίκτη της δευτερογενούς αγοράς, ο οποίος υπέγραψε σύμβαση εμπιστευτικότητας και εισήλθε στη διαδικασία προ μερικών 24ώρων.

Η παραπάνω εκτίμηση (σ.σ. για τουλάχιστον πέντε προσφορές) εδράζεται, τόσο στη ροή ενημέρωσης, πριν την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών, όσο και στη ζέση, με την οποία συμμετείχαν στο Virtual Data Room (VDR) οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Σημειώνεται ότι κάποιοι απ’ όσους δεν προσήλθαν τελικώς, παρ’ ότι συμμετείχαν στο VDR, είχαν ενημερώσει έγκαιρα τους συμβούλους για τις προθέσεις τους.

Στελέχη της Alpha Bank δηλώνουν ικανοποίηση για τον αριθμό και την ποιότητα των προσφορών, σημειώνοντας ότι εφόσον ο ανταγωνισμός παραμείνει σε αυτό το επίπεδο και κατά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, η «νέα» Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό επενδυτικό σχήμα, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης και ασφάλειας για το προσωπικό της.

Η πώληση ως του 100% της Cepal και του 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Galaxy αποτελεί η πρώτη μεγάλου μεγέθους σπονδυλωτή συναλλαγή, που βγαίνει μετά την πανδημία στην Ευρώπη. Υπό το παραπάνω πρίσμα, εφόσον οι πληροφορίες για τον αριθμό και την ποιότητα των προσφορών επιβεβαιωθούν, δικαιώνεται η απόφαση της τράπεζας να επανεκκινήσει γρήγορα τη διαδικασία.

Δέλεαρ για τους επενδυτές αποτελεί η νέα Cepal, «προικισμένη» με υπό διαχείριση απαιτήσεις 27 δισ. ευρώ καθώς προσθέτει κρίσιμη μάζα και -αναγκαία- γεωγραφική διασπορά σε όσους θέλουν να μεγαλώσουν πλατφόρμες, που διατηρούν σε ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως του Νότου.

Η δυνατότητα αγοράς του 100% της εταιρείας αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα καθώς ο αγοραστής μπορεί να δημιουργήσει την ισχυρότερη με όρους χαρτοφυλακίου και προοπτικών ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην εγχώρια αγορά. Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις των Intrum Hellas και doValue Greece οι Πειραιώς και Eurobank, αντίστοιχα, διατήρησαν το 20%, με δικαίωμα πώλησης σε βάθος μερικών ετών.

Πως θα δημιουργηθεί η νέα Cepal πριν πωληθεί

Το σχέδιο της Alpha προβλέπει την απόσχιση και εισφορά στη Cepal του κλάδου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposure- NPE) της τράπεζας. Η Alpha Βank έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του 100% της Cepal, ενώ από την 1η Ιουλίου τη θέση του CEO της Cepal ανέλαβε ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων της Alpha Βank.

Μαζί με τον κλάδο θα μεταφερθούν στη Cepal, εφόσον συναινέσουν, οι εργαζόμενοι της εσωτερικής διεύθυνσης. Στόχος της τράπεζας είναι η μεταφορά και των 800 εργαζομένων της Διεύθυνσης. Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, εκτελεστικός πρόεδρος της Cepal αναλαμβάνει ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων και  Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας.

Οι δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy και την αγορά της Cepal προβλέπεται να κατατεθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και η δεσμευτική συμφωνία να υπογραφεί πριν το τέλος του έτους.

Σε holding θα μετατραπεί η εισηγμένη

Παράλληλα θα τρέξει ο εταιρικός μετασχηματισμός. Η εισηγμένη θα μετατραπεί σε Holding, προκειμένου να υποστεί τη ζημιά της τιτλοποίησης, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο νόμος Χαρδούβελη, ενώ το σύνολο σχεδόν τραπεζικών δραστηριοτήτων θα εισφερθούν σε νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Alpha Βank).

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα η Alpha υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με εταιρεία συμφερόντων της Fortress, για την πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 24% περίπου επί της συνολικής λογιστικής αξίας, δυνάμενο να αυξηθεί περαιτέρω μέσω μεταβλητού τιμήματος ( earn-out scheme) κατά 70 εκατ. ή σε ποσοστό έως 30% επί της λογιστικής αξίας. Την καταβολή του τιμήματος για λογαριασμό της Fortress εγγυάται η NatWest, τράπεζα με investment grade πιστοληπτική διαβάθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v