Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζανιάς: Πρόβλημα ο υπέρμετρος δανεισμός κράτους-εταιρειών

«Good bank», χαρακτήρισε τη Eurobank ο πρόεδρός της Γ. Ζανιάς, εξαιτίας της δραστικής εξυγίανσης του ισολογισμού της. Τι είπε στους μετόχους για την ύφεση, την ανεργία, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και για τον υπέρμετρο δανεισμό κράτους και επιχειρήσεων.

Ζανιάς: Πρόβλημα ο υπέρμετρος δανεισμός κράτους-εταιρειών

Στη διπλή πρόκληση του αυξημένου δανεισμού του κράτους αλλά και των επιχειρήσεων που προκαλεί η πανδημία αναφέρθηκε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, με αιχμή τη γρήγορη ανάπτυξη, αμέσως μετά την οριστική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς.

«Ο δανεισμός όχι μόνο των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και των ευρωπαϊκών, δεδομένου ότι προηγήθηκε και μια μακροχρόνια δημοσιονομική και τραπεζική κρίση, είναι υπέρμετρος, αν προστεθούν και τα δάνεια που έφερε η πανδημία. Η Ευρώπη έκανε το πρώτο βήμα μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, ο μεγαλύτερος εχθρός αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα, η οποία προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας, των εισοδημάτων και της ζήτησης. Μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική ιατρική λύση, οι οικονομίες θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας. «Τα προγράμματα χρηματοδότησης και ρευστότητας φρενάρουν την ύφεση καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ποσοστό της θα ήταν διψήφιο. Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και οι ελληνικές τράπεζες έδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά», επεσήμανε.

Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που ενίσχυσε την αξιοπιστία της χώρας, μέγα ζητούμενο για την προσέλκυση επενδύσεων καθώς έτσι μειώνεται, όπως τόνισε, το ρίσκο της χώρας.

Όσο για τις προοπτικές, τόνισε ότι «είναι θετικές για μια γρήγορη ανάκαμψη τύπου U και V, εφόσον υπάρξουν γρήγορες ιατρικές εξελίξεις. Αλλιώς η οικονομία θα παραμείνει σε χαμηλή πτήση για κάποιο διάστημα». Ανέφερε, επίσης, ότι το βάθος της ύφεσης και το ύψος της ανεργίας θα κρίνουν εν πολλοίς το μέγεθος της νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο «θα φανεί του χρόνου».

Good bank η Eurobank

Ο πρόεδρος της τράπεζας έκανε ειδική αναφορά στα επιτεύγματά της τόσο στο μέτωπο της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. «Η αποτελεσματική εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας την έχει καταστήσει good bank καθώς αποδεικνύεται πρωταθλήτρια στη μείωση των NPEs. Σχέδιο που το ολοκλήρωσε κάτω από αντίξοες συνθήκες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v