Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες για «εορταστικό» τζίρο από 6.000 ανθοπωλεία

Πάνω από 80% η πτώση το 2020 για τον κλάδο που έχασε πάνω από 60% της αξίας του την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης. Προσδοκίες για υψηλές πωλήσεις το σαββατοκύριακο. Ανοικτά με ραντεβού τα καταστήματα.

Προσδοκίες για «εορταστικό» τζίρο από 6.000 ανθοπωλεία

Ένεση ρευστότητας περιμένουν περίπου 6.000 ανθοπωλεία της επικράτειας αυτό το Σαββατοκύριακο, σε συνέχεια της απόφασης που τα εξαιρεί από τα μέτρα για το υπόλοιπο λιανεμπόριο στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, ενόψει του Αγίου Βαλεντίνου, 14 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο κλάδος πραγματοποιηθεί τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο της χρονιάς.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες για την αγορά, που μετρά συνολικά περί τα 10.000 σημεία πώλησης πανελλαδικά αν συμπεριληφθούν μαιευτήρια, κοιμητήρια και σημεία λιανικής πώλησης λουλουδιών για γάμους και άλλες εκδηλώσεις. Ο κλάδος, που είχε χάσει στην προηγούμενη οικονομική κρίση πάνω από το 60% της αξίας του, το 2020 έγραψε απώλειες πάνω από 80%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ανθρώπινο δυναμικό των 20.000 εργαζόμενων που απασχολούνται στις επιχειρήσεις λιανικής - πάνω από 80.000 απασχολούνται συνολικά σε εμπορικές και εισαγωγικές εταιρείες.

Εάν δεν τα κατάφερναν να λειτουργήσουν ούτε αυτό το ΣΚ οι επιχειρήσεις του κλάδου θα έγραφαν ανεπανόρθωτη ζημιά, όπως μας μεταφέρουν επαγγελματίες. Η απόφαση για lockdown στην Αττική, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην αγορά. Οι νταλίκες από την Ολλανδία και οι εισαγωγές από το Εκουαδόρ ή άλλες περιοχές προέλευσης λουλουδιών γι’ αυτή την περίοδο, είχαν βρεθεί στο σημείο εκτελωνισμού. Τα εμπορεύματα είχαν προπληρωθεί από ανθοπώλες και εμπόρους που κάνουν αυτές τις παραγγελίες μήνες πριν ενώ οι προμηθευτές δεσμεύουν με τη σειρά τους τους παραγωγούς. Δηλαδή, όταν έγινε γνωστό ότι η αγορά μπαίνει σε lockdown δεν ήταν δυνατό όχι απλώς να ακυρωθούν οι παραγγελίες αλλά ούτε και να ενημερωθούν οι προμηθευτές ώστε να καταστρέψουν το προϊόν και να μην επιβαρυνθεί με μεταφορικά κόστη.

Η κατάσταση στον κλάδο περιγράφεται ως δραματική, καθώς μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης, το 2020 του επιφύλασσε νέες προκλήσεις. Έχασε την σεζόν της άνοιξης, που παραδοσιακά αυξάνεται η ζήτηση ενώ ακολούθησε μια πασχαλινή περίοδος χωρίς τον παραδοσιακό εορτασμό της Ανάστασης και χωρίς επιτάφιους. Επιπλέον χάθηκε και η περίοδος Μαΐου - Σεπτεμβρίου που συνήθως προγραμματίζονται οι περισσότεροι γάμοι αφού είχαν απαγοτευτεί τα μυστήρια.

Στους επόμενους μήνες, τα lockdown, τόσο του περασμένου Νοεμβρίου όσο και τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα συνέπεσαν με τις ονομαστικές εορτές. Οπότε, όπως μεταφέρει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr ο Μάριος Bαλλιανός, Πρόεδρος του Συλλόγου Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνος ήταν ένας “φάρος” για τον κλάδο και αυτό έγινε κατανοητό από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, που άναψε το "πράσινο φως" μετά από συνάντηση που είχαν πρόσφατα, με την υποστήριξη θεσμικών φορέων (όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών) ώστε να λειτουργήσουν τα ανθοπωλεία αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v