Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη Nexi-Euronet για τα POS της Τράπεζας Πειραιώς

Κλείνει η δεύτερη από τις ενέργειες του capital plan. Ακολουθεί η πρώτη εν Ελλάδι συνθετική τιτλοποίηση. Το κεφαλαιακό κέρδος από την πώληση των POS και πώς μειώνεται το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της Πειραιώς κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Μάχη Nexi-Euronet για τα POS της Τράπεζας Πειραιώς

Την δεύτερη (μετά με το swap των ελληνικών ομολόγων) από τις ενέργειες του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, που ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο, είναι έτοιμη να κλείσει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS) εισήλθε στην τελευταία της φάση.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, με κατάθεση τριών ενδεικτικών προσφορών, ενώ οι δεσμευτικές κατατέθηκαν τον Ιανουάριο, με τους ομίλους Nexi και Euronet να αποτελούν, σύμφωνα με την αγορά, τα φαβορί για την απόκτηση του κλάδου.

Η τράπεζα εκτιμά ότι από την πώληση της δραστηριότητας θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος υψηλότερο των 250 εκατ. ευρώ καθώς πέρσι συνεισέφερε στα προ προβλέψεων κέρδη της Πειραιώς περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι δεσμευτικές προσφορές των Nexi και Euronet κινούνται εντός του εύρους των προσδοκιών της τράπεζας.

Η Πειραιώς έχει μερίδιο αγοράς περίπου 20% στις συναλλαγές μέσω POS, διαθέτοντας 170.000 συνεργασίες και πραγματοποιώντας όγκο συναλλαγών της τάξης των 7 δισ. ευρώ. Οι όροι της πώλησης προβλέπουν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την αποκλειστικότητα στους πελάτες της και επιπλέον θα παραμείνει δίκτυο διανομής, πουλώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του παρόχου POS.

Ο ιταλικός όμιλος πληρωμών Nexi, μετά την εισαγωγή του στο Borsa Italiana, έχει προχωρήσει σε σημαντική επέκταση, μέσω εξαγορών (Nets, Sia κ.ά.), ενώ η Euronet αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους δικτύου ATM παγκοσμίως, διαθέτοντας παρουσία σε 18 χώρες στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς ετοιμάζεται να ολοκληρώσει και την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου με ενήμερα δάνεια, που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Η διαγωνιστική διαδικασία (project Hermes) αφορά στην τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs), μεικτής λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για συνθετική τιτλοποίηση. Η τράπεζα, δηλαδή, μεταφέρει μόνο τον πιστωτικό κίνδυνο και όχι το χαρτοφυλάκιο και πληρώνει για την προστασία που αγοράζει ετήσιο ασφάλιστρο κινδύνου. Η μεταφορά κινδύνου γίνεται μέσω παροχής προστασίας του προτιμητέου επενδυτή επί των ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) της τιτλοποίησης. Έτσι, μειώνει το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό και ενισχύονται, έμμεσα, οι κεφαλαιακοί της δείκτες. Για παράδειγμα, από την πρώτη τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου δανείων 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να μειωθεί το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι θα ακολουθήσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 άλλη μια ιδίων χαρακτηριστικών τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου δανείων SMEs, ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ, από την οποία θα προκύψει μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Συνολικά το σταθμισμένο ενεργητικό προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 280 με 300 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v